Ależ patrzymy! Zwracamy uwagę na prawidłowość noszenia, na właściwe rodzaje wiązań, nosideł itd.

A z pieluszkami jest jak z ubrankami, to co pasuje jednemu dziecku i jego mamie niekoniecznie pasuje innemu.
Inaczej pieluszka one size będzie wyglądała na noworodku o wadze 3,5 kg i pulchnych udkach, a inaczej na 2,5 kg szczuplaku.

Ja dla Julki kupiłam rozmiarówkę i z S wyrosła mi po 2 tygodniach. Także w pierszym miesiącu przeszliśmy na one size i było wszystko OK. A jestem bardzo wyczulona na właściwą pozycję dziecka, rozstaw nóżek itd.
Nawet jak położymy nagie dziecko na płaskiej powierzchni to wydaje nam się, że główka jest niżej. Spowodowane jest to proporcjami ciała: bardzo duża głowka, okrągła z tyłu ( im mniejsze dziecko tym bardziej rozbudowany tył głowy, szczególnie u wcześniaków), króciutkie kończyny, których dziecko w zasadzie nie może swobodnie odłożyć na materac.

W pieluszkach one size noworodkom wkładamy tylko jedną wkładkę, to zupełnie wystarcza i zdecydowanie zmniejsza pupę. Wonderoos dobrze leży od około 4-4,5 kg.
BumGenius i Naughty Baby z jedną wkładką od 3,5 kg.

Dlatego właśnie jest taka różnorodność pieluszek na rynku, aby każdy mógł wybrac rozwiązanie dla siebie