Nasz zwiezla recenzja mojego ulubionego nosidla ergonomiczneg, Calyx New Standard

Dane ogolne: bardzo pozadnie uszyte nosidlo, ciekawa kolorystyka, miekki material i rewelacyjne pod wzgledem wygody

Od jakiego wieku / rozmiaru mozna uzywac? znam kobitke, ktora nosi w tym nosidle swoja 3 i pol letnia corcie, ja osobiscie nie mam takiego doswiadczenia, bo moj synek ma dopiero prawie 15 miesiecy.

Szerokosc: 36 cm

Czy mozna podeprzec glowe? tak, jest taki kapurek, ktory trzeba dodatkowo zamowic za bodajze $11, kapturek jest meiciutki

Czy plecy sa wystarczajaco podparte? tak

Czy mozna regulowac szerokosc nosidla i czy jest ono wystarczajaco dlugie, zeby zapewnic miejsce dla rosnacego dziecka? nie ma regulacji, wysokosc 47 cm
Material / jakosc materialu: bawelna, material pierwsza klasa, mieciutki

Przydatnosc na co dzien: po zlozeniu mozna zapakowac do hammock bag

Szerokosc pasa na biodra: 8 cm

Czy pasy sa wygodne w noszeniu a zapiecia latwe w obsludze? pasy sa wyjatkowo miekkie, nie ma efektu tak jak przy zalozeniu gorsetu (wedlug mnie ergo, patapum, czy beco maja takie sztywne pasy biodrowe)

Czy szwy sa dobrze wykonczone i wytrzymale? bardzo dobrze

Czy uzyty material jest przyjazny dla srodowiska? bawelna jest przyjazna

Waga: chodzi o wage nosidla? Nie mam wagi, wiec nie zwaze

Czy da sie nosidlo schowac do torebki? Jak duze jest po zlozeniu? do malej torebki nie zmieci sie, ale do torby jaka na ogol nosi sie przy dzieciach (torby na pieluchy) to sie zmiesci

Jak wyglada? do wyboru trzy rozne kolekcje, a w kazdej kolekcji sa trzy modele. Kolory moga byc od tych bardziej stonowanych, do bardziej zywych

Czy instrukcja dolaczona do nosidla jest zrozumiala? instrukcja jest po angielsku, jak dla mnie czytelna

Mozliwe sposoby noszenia: z przodu i na plecach

Czy uwazasz ze nosidlo jest wygodne i nadaje sie takze na dlugie dystanse? Wedlug mnie i wedlug mojego meza, to jest najwygodniejsze nosidlo jakie testowalismy (a testowalismy juz sporo )

Uwagi:

calyx jest bardzo nietypowym nosidlem. Pasy naramienne sa odpowiednio wyprofilowany, zupelnie inaczej sie zapinaja. Nosidlo tez ma wewnetrze siedzenie dla dziecka. Zupelnie inaczej zaklada sie malucha do tego nosidla niz np do beco, APLX, patapum czy ergo.

Wystepuja 4 rozmiary tego nosidla. Tzw 'old standard', 'new standard', 'petite' i 'large'.
Ja mam 'new standard' przy moim wzroscie 169 cm i wadze 67 kg. Moj maz tez moze nosic, a moj malz ma 177 cm i wazy 90 kg
Na poczatku mialam 'old standard' ale to bylo dla nas za duze, tzn pasy byly za dlugie i nie moglam dobrze dociagnac.
Co jeszcze... w calyxie dziecko siedzi wyzej niz np w patapum, ergo, beco, APLX.