Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Azjatycki powrot do korzeni ;)

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie Azjatycki powrot do korzeni ;)

Dzis mialam zajecia w bardzo przyjemnej grupce spotykajacych sie raz na jakis czas mam Japonek i Koreanek. Gospodyni spotkania zaprosila mnie, poniewaz sa to mamy w wiekszosci noszace, ale noszace w nosidelkach usztywnianych. A ze wiedziala, ze nie jest to zbyt dobre dla mam i dla dzieci, wymyslila dzis sobie spotkanie chustowe.

Bruniak bawil sie w najlepsze z nowym towarzystwem, a mamy podjadajac, popijajac i galszczac maluchy z przejeciem chlonely wiedze. Cudne to bylo z punktu widzenia przemawiacza-pokazywacza, te ciagle odglosy zaskoczenia i pomruki potakiwania. Z punktu widzenia komunikacji spotkanie bylo swietnym doswiadczeniem, zwlaszcza, ze rzadko mi sie zdarza prowadzic pokaz uzywajac dwoch jezykow symultanicznie, gdy zaden z nich nie jest polskim.

A juz skosne oczy robily sie coraz bardziej okragle ze zdumienia, gdy sie okazalo, ze sa tacy ludzie na Zachodzie, ktorzy wiedza, czym jest onbuhimo i podaegi

Dzieci zostaly zapakowane w sprzety najrozniejsze, mlodsze sie od razu pospaly. Fajnie, wrocilam z lzejsza torba i perspektywa kolejnego spotkania celem odzyskania skarbow Bruniak natomiast padl jak zabity, szkoda ze tylko na kwadrans, hehe.

a, i okazalo sie, ze nie tylko moje dwie znajome sa zwolenniczkami fartuszkow do karmienia piersia
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

ach ale to musiało być piękne i wspaniałe doświadczenie - zazdroszczę
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

kasiu, fotki, fotki, watek bez zdjec jest niewazny

matka czworga
    i psa

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wegielek Zobacz posta
    kasiu, fotki, fotki, watek bez zdjec jest niewazny

Sie poprawiam

Dziecie mlodsze zajelo sie kontaktami towarzyskimi:

a w tym czasie mamy wiazaly, mierzyly i zachwycaly:

Mamy japonskie byly dosc mocno zwiazane z nosidelkami usztywnianymi, trudno bylo namowic na wiazanie wyzej. Ale po obejrzeniu zdjecia i sposobu dociagania sie udalo

MT to jest to - do tego stopnia, ze Ryo zasnal w chwili, gdy mama juz chciala go wyjac nie zdazyla - dowiazala i do domu poszla ze sprzetem zdobycznym.

Na szczescie mialam cos jeszcze w zapasie, zeby Bruniak nie musial wracac na wlasnych nogach
    Kasia z Chustomanii *

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

ach jak pięknie
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

A mnie się wydawało, że dal nich MT to powinien być chleb powszedni...
    pięknie to wygląda
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Kasiu - dobra robota!

Te kobitki wyglądają tak naturalnie - aż dziw, że wcześniej tych "naszych" wynalazków nie znały

Fotki super
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

faktycznie powrot do zrodel
    u nas to nawet w nosidlach nie nosza
    Wszystkie MT wiazaly czy daly sie zamotac w chusty?

a Bruniak robi Ci polowe roboty , kobity beda za nim sznureczkiem chodzily
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustomanka
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

jakie to piękne! A jaka laleczka!
    Ewa - mama Martyny (27.05.2008 r.), Jeremiego (26.06.2009 r.) i Konstantego (04.03.2012 r).

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

No wlasnie to jest paradoks cywilizowanej Azji - Japonii i Korei. Mimo wszechobecnych wozkow-parasolek dzieci spedzaja bardzo duzo czasu blisko rodzica, duzo wiecej niz np. w USA. Sa nawet na ten temat badania porownawcze, bardzo fajne zreszta. Wiec Japonki nosza te swoje malenstwa bardzo czesto, ale niekoniecznie w tym, w czym nam by sie wydawalo, ze beda nosic Kroluja nosidelka zwisaki plus wyczesane cybexy i babybjorny. Nawet ichniejsze onbuhimo sa nieco inne, niz nam sie wydaje.

Tutaj rysunek z koreanskiej ksiazeczki dla dzieci, gdzie rodzina wyprawia sie w daleka podroz na swieto zmarlych do rodziny. Malenstwo oczywiscie przez wszystkie strony podrozuje w podaegi.

A tutaj jest wycinek z ksiazeczki "Każdy był niemowlęciem" opisujacej rozwoj dziecka w pierwszym roku zycia. Na stronie mowiacej o dzieciach 3-miesiecznych jest takie cudo:

Podpis pod rysunkiem centralnym mówi,że dziecko uwielbia być przytulane i noszone (tu w onbuhimo).

Ja mam wielka milosc do Japonii i jej mieszkancow, mam japonskie przyjaciolki, spedzilam tam jedne z fajniejszych wakacji - dlatego bez problemu dalam sie wciagnac w skosne towarzystwo przez koreanska mame przyjaciela Felixa z przedszkola. Troche mieszkania tutaj i przyzwyczailam sie do roznych niuansow w rozmowach - dlatego z satysfakcja wielka przyjalem fakt, ze sie dziewczyny daly zamotac (i z powodzeniem uzywaja sprzetu nadal). Jedna nosi w chuscie - ma dwumiesieczne malenstwo. Pozostale przeskoczyly na MT, "bo piekny". Jeszcze dwie Koreanki w ciazy stoja w kolejce, zobaczymy, jak sie maluchy pojawia, w czym bedzie im wygodniej.
    Kasia z Chustomanii *

Uprawnienia umieszczania postów