Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: chusta dla słoninki - wstępne testowanie i kilka refleksji

Chustofanka Awatar ladybird
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie chusta dla słoninki - wstępne testowanie i kilka refleksji

Zastanawiałam się, gdzie się wcisnąć z moimi pytaniami... To chyba najbardziej odpowiednie miejsce?
    Moja sytuacja wygląda tak:
    - mam 9cio miesięczną córkę, która w tej chwili waży (o zgrozo...) 11 kg! (i tak od początku - na granicy normy w siatce centylowej, ech... z resztą jej gabaryty uniemożliwiły nam naturalny poród, przez co skończyło się na cc)
    - mam chustę "handmade", w której noszę słoniątko odkąd skończyło 3 tygodnie
    - mam problemy z kręgosłupem, od dzieciństwa i noszenie mojej słoninki nawet w chuście to czasem dla mnie duży wysiłek
    - NIE MAM pieniędzy na wyhodowanie tak pięknego stosiku, jakimi mogą pochwalić się niektóre z Was
    Przechodząc do sedna: czy możecie mi doradzić, jaka chusta byłaby dla nas najbardziej uniwersalna? W której nie ugnę się tak szybko pod ciężarem mojej, nadmiernie pobudzonej do wzrostu, dzieciny?
    byle do wiosny...

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

indio z dodatkiem (len czy konopie, już nie pamiętam ale gdzieś tu się plącze wątek o nośności, chyba konopie )
    a w ogóle mamo słoniątka

Chusteryczka Awatar polaquinha
    Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

faktycznie indio z konopiami, może być używana

"Najwspanialszym prezentem, ktorym mozesz obdarowac druga osobe,
    jest podarunek w postaci twojego oczekiwania sukcesu tej osoby"

Abraham "Prawo Przyciagania"

sylwik
    Guest

Domyślnie

pisalam o tym juz do Witbor...
    moze by tak zorganizowac spotkanie w Toruniu (nie warsztaty) chustowe. Moglabys poprzymierzac. Coprawda indio nie mam, conajwyzej paski i zakard didymosa i hoppa.
    Jest tylko kwestia miejsca spotkania.
    No bo nie mamy pomyslu gdzie.
    Jesli bedzie mniej niz 6 osob to u mnie w domu ale narazie mam chore dzieciaki (przeziebione).
    Moze jeszcze Milosznik by przyjechala, ona ma chyba lilibulle i didka zakarda.
    Jakby co pisz na pw.
    pozdrawiam
    sylwia

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a moze Lana? przy moim 12kg szczesciu spisuje sie swietnie i plecy nie sa tak obciazone (a dla mnie to wazne, mam zlekka sfatygowany kregoslup...)

DB PBC

Chustomanka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Hej, ja mojego kluska 11kg i 8 miesiecy noszę w Nati i nie narzekam
    Moje stwory dwa: Marelek 07.2007 i Pepelek 06.2009

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

No to zamówiłam...

Wczytywałam się i wczytywałam w Wasze recenzje chust i moimi faworytami są Lana Tatoo i Indio z konopiami. Na razie zdecydowałam się jednak na Nati. Względy finansowe przeważyły szalę. Jednakże mąż powiedział, że pod koniec roku może drugą kupimy Widzi jaka "chustnięta" jestem i chyba ulżyć moim bólom pragnie

Nadal jednak mam kilka wątpliwości związanych z Laną i Indio... Wiem, że niektóre z Was miały do czynienia z obydwoma cudami. Mogę liczyć na jakieś porównania?
    byle do wiosny...

Chusteryczka Awatar lola_22
    Miejscowość
    Katowice ;-)/Kraków

Domyślnie

gratuluje - bedziesz zadowolona sloninka nie sloninka w Nati poczujesz ulge ! przy okazji majac spokojny umysl i wypoczete cialo bedziesz mogla przemyslec wszystko co cie niepokoi w sprawie indio i clej reszty
    Doradca noszenia w chuście po kursie podstawowym Trageschule Dresden®,
    już nie .pl ale wciąż zamotana

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Hej Ja zaczynałam nosic moja córkę jak miała 8 miesięcy i ważyła 11 kg Rozumiem Twoje dylematy

Miałam Lanę i bardzo polecam dla ciężkiego dziecka. Kilkanaście kilo mojej córki po prostu znikało w tej chuście
    Miałam tez indio, ale czysto bawełniane, bez domieszki konopii. Sama bawełna nosi dużo gorzej, pod ciężarem sie rozciąga. Podobno indio z konopiami jest idealne dla dzidziusiów wagi cięzkiej

A Nati to bardzo dobry wybór, nie pożałujesz
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

MAM MAM MAM!!!

Na razie jestem w ciężkim szoku... Przekonana, że moja ręcznie produkowana szmatka ma 5 metrów i czasem bywa za krótka zamówiłam rozmiar maxi... I tu w pewnym sensie porażka. Okazało się, że samoróbka podczas szycia straciła kilka centymetrów przy skosach (oj to są prawdziwe SKOSY) no i w Nati zostają mi ogony do samej ziemi... Hmmm, chyba będę miała jeszcze torebkę na chustę
    Inne spostrzeżenia: moja flanelka jest dużo bardziej miękka i chyba bardziej przytulna, a z racji długości (a raczej "krótkości") sporo lżejsza. Chyba muszę się jeszcze pooswajać
    byle do wiosny...

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Zmięknie pod wpływem intensywnego używania
    Fakt, flanela na pewno jest lżejsza, ale nie trzyma i nie przenosi ciężaru tak dobrze jak porządna tkana chusta. Przyzwyczaisz się za kilka dni
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Minęły już dotkliwe boleści kręgosłupowe i wreszcie możemy poszaleć... Nati na dobre się u nas przyjęła!
    Długość nowej chusty jest trochę kłopotliwa, ale jakoś sobie radzimy z ogonami
    Początkowo byłam trochę zawiedziona, bo nie zauważałam istotnej różnicy między moją starą chustą a tą...
    byle do wiosny...

Uprawnienia umieszczania postów