Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Czy MT to dobry wybór? Czy może jednak nubigo?

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Czy MT to dobry wybór? Czy może jednak nubigo?

Kilka dni temu wróciłam do pracy. I "w praniu" wyszła takowa rzecz. Mój synek jest zawożony przez tatę ok. południa do opiekunki i wieczorem przeze mnie odbierany. Ponieważ te godziny podróży akurat wpisały się w jego drzemki, pojawił się taki oto problem: Szymon śpi zarówno w drodze do, jak i z opiekunki. Może nie byłby to problem, gdyby nie fakt, że podróż trwa prawie godzinę w jedną stronę (z przesiadką) i odbywa się komunikacją miejską. Podróż zatłoczonym tramwajem i przesiadanie się ze śpiącym na rękach prawie dwulatkiem do przyjemności nie należy. Wózka się nie opłaca brać, wszak do przystanku kilka minut drogi, no i utrudnienie w tramwaju. Tyle, że przy śpiących 15kg żywej wagi, to mnie przynajmniej ręce odpadają, jak mam go nieść nawet te parę minut (w tramwajach i autobusach miejsca nam na razie ustępują ) Mamy poucha samoróbkę, ale jakoś ciężko nam się dogadać, ułożenie w nim dziecka trwa strasznie długo i obciążenie jest niesymetryczne. Myślałam o czymś, co się szybko zakłada i obciąża symetrycznie noszącego. I wymyśliłam mt. Czy to dobry pomysł? Które mają nośność na tyle dobrą, że utrzymają i dużego dwulatka?
    Ostatnio edytowane przez blondyneczka_ola ; 07-10-2009 o 22:34

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

pomysł dobry, ale jak to ma być na zasadzie "obieram i ściągam" to może nosidło np manduca czy nubigo? jest jeszcze szybsze i prostsze w obsłudze...

i jak zamotasz na plecach (bo rozumiem że o to chodzi?) no to się opierać nie możesz... czy chcesz nosić na brzuchu?

a MT musisz sobie dopasować do rozmiarów dziecka i wszystko poniesie jednakowo dobrze, to już kwestia osobistych preferencji typu jakie wypełnienie pasów etc...

możesz i kupić chustę i wiązać chociażby 2X - na krótką chwilę do i z przystanku powinno się sprawdzić i problemów nie robić (zwłaszcza jak zainwestujesz w chustę dla klocuszków) no i jak zaśnie na brzuchu to problemów nie ma z siedzeniem w tramwaju...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustofanka
    Miejscowość
    bytom

Domyślnie

Dobry pomysł. Ja i mąż nosimy dwulatkę w mt. Mąż woli mt od chusty bo łatwiej zawiązać. Tylko w komunikacji miejskiej bałabym się trzymać dziecko na plecach, więc polecam raczej z przodu. Da radę, też wiąże czasem z przodu. Co do wytrzymałości to spokojnie. Dziewczyny szyją porządne mt . Możesz sama sobie uszyć jeśli umiesz, wtedy idealnie dopasujesz na swoje dziecko.
    Agnieszka 24.08.2003
    Aleksandra 07.07.2007

Chustofanka
    Miejscowość
    bytom

Domyślnie

z chodzącym dzieckiem nie lubię wiązać 2x bo jak ma buty uciorane to wyciera je w chustę i moje ubranie
    Agnieszka 24.08.2003
    Aleksandra 07.07.2007

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

Nosze w MT "prawietrzylatka" który wazy tyle co Twój synek Da się bez problemu i z przodu i z tyłu. Tyle, że w komunikacji miejskiej z przodu wygodniej- mozna usiąść i pilnować kto dziecia zaczepia A, mój też w MT spi(prawie zawsze)- przy dużym dzieci kapturek niezbędny, coby sie dobrze główka trzymała.

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

ja tez nosze 2latke w MT wiec pomysl super a jeszcze wygodniej by Wam bylo w jakims ergo... moze na wymiar szytym?
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

I MT i nosidło by się sprawdziło.Dla śpiącego malucha musi być też coś,co główkę mu będzie trzymać.Kapturek jakiś,czy cóś?

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Moja ma 2 lata i 8 mies i z powodzeniem nosimy ją na plecach a w czerwcu 2 tyg lataliśmy po górach, górkach itd

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi Oczywiście brałam pod uwagę tylko noszenie z przodu, tak, abym mogła wygodnie usiąść w tramwaju i obserwować dziecko - wyobrażam to sobie tak, że zamotam synka u opiekunki jeszcze albo na przystanku, i rozpakuję dopiero w domu. Co do chusty, to wydaje mi się, ze jednak tak szybko się nie założy, przynajmniej dopóki nie będę miała wprawy, a nosideł ergo nie brałam pod uwagę. Poczytam i pomyślę. Sama nie dałabym rady uszyć, więc pewnie zarobi któraś szyjąca mama

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

MT to super sprawa, ja polecam.
    Synek mi nie raz usnął gdzieś na szlaku.
    Ja sobie sama uszyłam, to nie jest takie trudne.
    Ale szyjące mamy napewno pomogą

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

ja mam MT i moj maz tez sie zakochal ... wozka prawie nie uzywa hihii
    widze ze jestes z Lodzi tam jest duzo mam napewno ktoras pomoze da sprobowac a i pokaze jak dziala MT
    zagladnij do dzialu POMOCNE CHUSTOMAMAY lub WARSZTATY/SPOTKANIA

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

no to teraz mam zagwozdkę nie wiem już sama czy mt czy jednak nubigo - bardzo fajnie wyglądają i maja świetne recenzje, no i nie ma długich pasów do wiązania szybko by się je zakładało.

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Nubigo
    Już drugi dzień się w nim nosimy i jest super wygodny
    Szybki w obsłudze,jesienią/zimą nic po zimi się nie będzie plątać.
    A gdy szkrzat na nóżkach drepta,mozna załozyć jak plecak
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blondyneczka_ola Zobacz posta
    no to teraz mam zagwozdkę nie wiem już sama czy mt czy jednak nubigo - bardzo fajnie wyglądają i maja świetne recenzje, no i nie ma długich pasów do wiązania szybko by się je zakładało.
    dla takiego dużego szkraba wybrałabym nosidło
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chusteryczka Awatar groszek1983
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mam MT i Nubigo
    Do noszenia z przodu wolę MT, na plecach zdecydowanie Nubigo
    Szymon 30.12.2007, Wojciech 20.12.2014.

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

A może rozejrzyj się za jakims ergo - w zasadzie wszystkie działają na podobnej zasadzie, na pewno szybciej założysz niz MT.

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

No właśnie, osiołkowi w żłoby dano... Na pewno zaletą nubigo w odniesieniu do mt jest brak długich pasów, które moga się jesienią/zimą ubrudzić, oraz szybkość zakładania. Natomiast na pewno raczej będę nosić z przodu. Eh, ciężki wybór

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Noszę z przodu.Tak jak Ty przemieszczam się po mieście komunikacją miejską.
    Nubigo można zapiąć na dwa sposoby(tak jak wiekszośc nosideł )
    Pasy skrzyżowane na plecach(według mnie najwygodniej!!),lub jak w odwróconym plecaku(szybszy sposób,jednak wtedy pasy nie leżą na mnie dobrze)

Moze jest ktoś w okolicy kto posiada nosidło ergonomiczne?Niekoniecznie Nubigo
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Faktycznie dobrze by było gdybyś mogła się spotkać z innymi mamami i poprzymierzać, ale za chęci noszenia 2latka z przodu podziwiam. Ja nic nie widzę i się potykam a do tego mój kręgosłup wytrzymuje tylko chwilę, za to na plecach mogę śmigać po kilka godz. W autobusie też jeździłam z dzieckiem na plecach po prostu stałam lub odwiązywałam (potem ponowne zawiązanie dla kogoś kto jest wprawiony to chwilka) a może jeszcze szybciej faktycznie nosidłem lub hybrydą. Ja osobiście nie polecam absolutnie noszenia na brzuchu tak dużego dziecka

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

ja nosze roczniaka na brzuchu i faktycznie mi świat zasłania, ale czasem tak jest lepiej poprostu, do autobusu bym nie wsiadła z dzieckiem na placach.
    Ale np. po górach to sobie inaczej niż na plecach nie wyobrażam

Uprawnienia umieszczania postów