Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Poradźcie bo zwariuję!

Chustoguru Awatar Lucy van Pelt
    Miejscowość
    Wilkowice/kiedyś Edynburg ;(

Domyślnie Poradźcie bo zwariuję!

Jeszcze niedawno był u nas taki etap, że Beniamiś robił kupki do nocnika. Po prostu wysadzałam go rano po śniadaniu, czasami nawet sam powiedział, że chce. Z sikaniem było gorzej - udawało się rano po przebudzeniu, po drzemce i czasami w ciągu dnia.

To co jest teraz to katastrofa! Na sikanie nie ma najmniejszej szansy, żeby usiadł, kupę czasami zrobi rano. Ale najgorsze jest to, że robi jeszcze kilka razy (2-3) w pieluszkę. I powiem szczerze, mam dość A on doskonale zdaje sobie sprawę, że zrobił do pieluszki. Kiedy go pytam, to wie też, że należy takie rzeczy załatwiać na nocniku lub w ubikacji. Pytany obiecuje, że powie jak będzie chciał... i nic!

Ręce mi już opadają od tego kilkukrotnego w każdym dniu zmywania kup
    Co robić?
    Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

przychodzi mi do głowy - przeczekać... to moze być bunt noworodkowy.
    przytulam, u nas na szczęście obyło sie bez tego jak fran sie urodził.
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoguru Awatar Lucy van Pelt
    Miejscowość
    Wilkowice/kiedyś Edynburg ;(

Domyślnie

Też mi to do głowy przychodzi, ale akcja zaczęła się wcześniej niż braciszek przybył na świat.
    Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014

Chustofanka
    Miejscowość
    somewhere

Domyślnie

Moja Ania też tak miała...fale trwały od 1,5 do 2,5 roku, jeśli chodzi o noce to trochę dłużej ale w końcu się udało ostatecznie. Też miałam dosyć bo się człowiek cieszy, że już dziecię wyedukowane a tu kupa (dosłownie i w przenośni).
    Nic nie poradzisz... Trzeba przeczekać...
    Moje skarby:
    Ania 13.08.2004
    Nina 19.01.2006
    Staś 18.03.2009
    no i Tomasz - mąż

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Też mi się wydaje, że przeczekać, ale cały czas tłumaczyć, rozmawiać z Małym i nie okazywać zdenerwowania (wiem, że łatwo mówić ), bo to może tylko przedłużyć proces.
    Trzymaj się i wierz, że będzie lepiej!!

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

tak sobie myślę, czy ciągłe tłumaczenie nie będzie miało odwrotnego skutku, bo jeśli to bunt, to jak synek zobaczy, że to jest TEN temat, który mamę rusza, to będzie robił nadal swoje (robił dosłownie i w przenośni)
    ja bym chyba na jakiś czas odpuściła, nie mówiła o tym zbyt wiele, nie okazywała, że mnie to rusza, co jakiś czas przypominała tylko o co chodzi z tymi kupkami

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Myślę, że są takie fale. Miałam to samo. W czasie wakacji Zosia latała w majtkach z wkładką i sygnalizowała wszystkie kupy i dużo siku. We wrześniu była totalna padaka-siku zawsze w pieluszkę, więcej kup w pieluszkę, niż w nocnik. A teraz znów woła na kupę, a i siku jej się zdarzy (jak ma w tym interes-czyli jak np. już leży w łóżku wieczorem, a jeszcze chce się poprzytulać). Chyba trzeba wrzucić na luz i przeczekać (choć wiem, że to frustrujące, bo przecież już było lepiej!)
    Antek '05
    Zosia '07

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Taj, jak piszą dziewczyny, ja sama tego doświadczyłam i wiem z opowieści znajomych, ta nauka przychodzi falami. Już jest "dobrze", a tu regres.
    Im więcej się o tym dziecku mówi, tłumaczy, napomina, tym dłużej to trwa. Ja po zbyt długim czasie odkryłam, że najlepiej działa ignorowanie, z prostym komunikatem "kupę robimy do nocnika/sedesu". Bez emocji, tłumaczenia, kar(!)
    Zresztą cierpliwość to moja ostatnia definicja rodzicielstwa. Potrzeba jej tonami
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

U nas często były bunty - bo od 5tego m-ca na EC ale starałam się nie ignorować, bo bałam się, że Mała to odczyta, że teraz tak ma być, że jeśli ja odpuszczę, to ona też. Raczej po wpadce krótki komunikat - "robimy do nocnika, następnym razem będzie lepiej", oczywiście bez kar i nerwów (niestety nie zawsze mi się udawało , ale przynajmniej starałam się Małej nie pokazywać, jak mnie to wkurza). Ale też u nas pomagało okazywanie ogromnej radości, gdy si i ee trafiały do nocnika - więc może więcej pozytywnego wzmacniania?

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

U nas też tak samo było. Najgorsze, że te okresy mają tendencje do nawrotów. Pózniej będzie dobrze a pózniej znowu wszystko się cofa. Najzabawniejszy etap mieliśmy jak nasz synek postanowił, że sikanie jest fajne, tylko wszędzie byle nie do nocnika . Udało mu się raz nasikać do małego drewnianego garnuszka . Czyli świadomość była tylko coś z celowaniem mu się pomyliło

OT: Little Mi, nasze dzieci są w dosyć podobnym wieku (my drugie też rodziliśmy w domu). Jak macierzyństwo z dwójką?
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Uprawnienia umieszczania postów