Zobacz wyniki ankiety: Jaki stopien dajesz tej chuscie?

Głosujących
30. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1

3 10.00%
  • 2

0 0%
  • 3

7 23.33%
  • 4

12 40.00%
  • 5

8 26.67%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 34 z 34

Wątek: Chusta.pl

Chustonówka Awatar greentree
    Miejscowość
    Nowy Sącz

Domyślnie

Mam pytanie do osób używających chustę wiązaną. Kupiłam swoją pierwszą prawie 2 lata temu, i muszę powiedziec że już przy półrocznym dziecku (ok. 7-8 kg) przestała zdawac egzamin. Teraz weszłam tak z ciekawości na stronę i mają jakąś nową ofertę, materiał nie dośc że jakiś "antybakteryjny" (ciekawe, po ilu praniach to zniknie, aczkolwiek to mnie najmniej interesuje) to jeszcze "niesprężynujący", jakkolwiek to można rozumiec ale podobno ma unieśc do 15 kg, czyli mój wkrótce dwulatek nie powinien w niej opadac, w co mi się wierzyc nie chce. Aktualnie ta stara służy córeczce (3 tyg), ale jeśli ta nowa byłaby rzeczywiście taka super to bym się na nią skusiła. Czy ktoś może potwierdzic te informacje, najlepiej osoba mająca porównanie starych i nowych chust.

Chustomanka Awatar tamyk
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Nasza pierwsza. Na zdjęciu Ida ma tydzień Teraz wykorzystywana na biodro. Jednyny minus- zmechaciła się w praniu.
    Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

proponowałabym jakieś sprecyzowanie tej sondy, bo - jak już wyżej stwierdzono - chusta.pl to w tej chwili nie tylko pouche. I trudno dać jedną ocenę, gdy się używało np. lnianej kółkowej i elastyka
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greentree Zobacz posta
    Mam pytanie do osób używających chustę wiązaną. Kupiłam swoją pierwszą prawie 2 lata temu, i muszę powiedziec że już przy półrocznym dziecku (ok. 7-8 kg) przestała zdawac egzamin. Teraz weszłam tak z ciekawości na stronę i mają jakąś nową ofertę, materiał nie dośc że jakiś "antybakteryjny" (ciekawe, po ilu praniach to zniknie, aczkolwiek to mnie najmniej interesuje) to jeszcze "niesprężynujący", jakkolwiek to można rozumiec ale podobno ma unieśc do 15 kg, czyli mój wkrótce dwulatek nie powinien w niej opadac, w co mi się wierzyc nie chce. Aktualnie ta stara służy córeczce (3 tyg), ale jeśli ta nowa byłaby rzeczywiście taka super to bym się na nią skusiła. Czy ktoś może potwierdzic te informacje, najlepiej osoba mająca porównanie starych i nowych chust.
    wiesz co?długie wiązane są chusty elastyczne i tkane skośnokrzyżowo. te pierwsze, elastyczne, faktycznie są na pierwsze miesiące.ne później są tkane i one dzwigają 15kg i więcej spokojnie.dociąga się je na Dzieckuhmm poczytaj trochę o chustach

gosia1974
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b.szczelna Zobacz posta
    wiesz co?długie wiązane są chusty elastyczne i tkane skośnokrzyżowo. te pierwsze, elastyczne, faktycznie są na pierwsze miesiące.ne później są tkane i one dzwigają 15kg i więcej spokojnie.dociąga się je na Dzieckuhmm poczytaj trochę o chustach
    hmm zakładam, że jak pierwszą chustę kupiła dwa lata temu, to coś o chustach wie Dziewczyna... Może nie do końca sprecyzowała, ale ja zrozumiałam, że chodzi Jej o porównanie ówczesnych chust wiązanych /z chusta.pl/ i dzisiejszych...

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia1974 Zobacz posta
    hmm zakładam, że jak pierwszą chustę kupiła dwa lata temu, to coś o chustach wie Dziewczyna... Może nie do końca sprecyzowała, ale ja zrozumiałam, że chodzi Jej o porównanie ówczesnych chust wiązanych /z chusta.pl/ i dzisiejszych...
    czas nie ma znaczenia;] jak się nei wnika...
    przy 7-8 kg TKANA spokooooojnie daje radę;]

gosia1974
    Guest

Domyślnie

czas nie ma znaczenia;] jak się nei wnika...
    przy 7-8 kg TKANA spokooooojnie daje radę;]

no dobra, tez byłam nieprecyzyjna /ale to po południu spędzonym z Teściową/
    Czas ma znaczenie, o ile chodzi o postęp w produkcji chust. Zakładam, że elastyczna dzisiejsza, a taka sprzed dwóch lat, jednak się różnią... Co udźwignie tkana, to ja wiem... ale te elastyki mają takie fajne kapturki i kolory jakby dźwigały tyle, co producent opowiada...

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia1974 Zobacz posta
    no dobra, tez byłam nieprecyzyjna /ale to po południu spędzonym z Teściową/
    Czas ma znaczenie, o ile chodzi o postęp w produkcji chust. Zakładam, że elastyczna dzisiejsza, a taka sprzed dwóch lat, jednak się różnią... Co udźwignie tkana, to ja wiem... ale te elastyki mają takie fajne kapturki i kolory jakby dźwigały tyle, co producent opowiada...

a ja nie zakładam, raczej szukam info a na ten temat nie chce mi się niejasna wogóle jest ta wypowiedz
    też spędziłam popołudnie z Teściową ale ja swoją przeuwielbiam
    ide stad jakoże nic nie kupowałam na tej stronie

gosia1974
    Guest

Domyślnie

a ja nie zakładam, raczej szukam info a na ten temat nie chce mi się niejasna wogóle jest ta wypowiedz
    też spędziłam popołudnie z Teściową ale ja swoją przeuwielbiam
    ide stad jakoże nic nie kupowałam na tej stronie
    idź

Chustonówka Awatar madziarka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

z chusta.pl mam poucha tego w jasne paski co na focie powyżej, maluszka świetnie się w nim nosi, ale wrzucałam do poucha synka tylko gdy miał spać.
    na biodrze jeszcze nie nosiłam, mamy czas.
    a elastyka antybakteryjnego też mamy, ale już nie nosimy od ok 2mcy. nie dawał rady przy moim klocku, po ok 2 godz spacerze dzieciak mi zjeżdżał i nie wygodnie bardzo, ale gdy był lekki jak piórko to nosiło się superaśnie. No i dzięki elastykowi nauczyłam się wiązać i dałam radę bez większego problemu przy tkanej
    ale teraz wszystkim doradzam, aby od razu tkane kupowali

Chustomanka Awatar basiaT
    Miejscowość
    Szczecin/Świnoujście

Domyślnie

Kieszonka z chusta.pl
    miła w dotyku flanelka, bardzo ładnie otula malucha, ale przy cięższym dziecku materiał nie "pomaga" noszącemu
    Przyjaciele są rodziną, którą sami sobie wybieramy.

"Z
    abawki w stylu retro"
    "Na końcu tęczy"

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

może ktoś wypowie na temat użytkowania aktualnego asortymentu na chusta.pl? zapraszam do dzielenia się wrażeniami
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Mam kieszonkę z chusta.pl i jestem z niej zadowolona. to mój jedyny pouch więc nie mam porównania ale w domu na chwilę i do noszenia po schodach sprawdza się świetnie.
    Jedyny minus to że jest wyraźnie widoczna lewa strona po wywinięciu na ramieniu. Mam kolor moro i pewnie przy kolorach jednolitych nie jest to widoczne.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka Awatar Ulula
    Miejscowość
    Poznań (Komorniki)

Domyślnie

Kupiłam sobie na Allegro za grosze, żeby wypróbować kółkową i mieć coś do założenia na szybko w domu. Taką dokładnie:

To jest chyba stary typ, bo nie mają tej kratkowanej flanelki już w sprzedaży. To moja pierwsza kółkowa i nie mam porównania, ale i tak mam kilka spostrzeżeń:
    Materiał jest fajnie mięciutki, miły w dotyku i niezmechacony. Kółka z tworzywa, nie wyglądają zbyt wytwornie, ale sprawdzają się. Dociąga się trudno, tyle że to raczej wina materiału, który chyba jest trochę za gruby na kółkową. O nośności się nie wypowiem, bo ani nie mam doświadczenia, ani odpowiednio ciężkiego dziecka, ani nie nosiłam za długo jeszcze. Plusem jest przewiewność, po domu będziemy sobie mogły chodzić i się nie zgrzejemy jak w naszym pasiaku Nati. Ramię chusty jest proste, ale jak dla mnie troszkę za wąskie, bo nie da się go rozłożyć aż na rękę i podjeżdża w kierunku szyi. Ogon jest ścięty na prosto i na końcu zszyty tworzy dwie kieszonki - kiepskie rozwiązanie. Chyba będę to pruć, bo ogon układa się fatalnie, biorąc pod uwagę, że zawsze jedną krawędź dociąga się mocniej.
    Podsumowując: Fajna chusta za tę cenę (zapłaciłam z przesyłką 57 zł), na pewno sprawdzi się na szybkie wiązanka w domu.

Uprawnienia umieszczania postów