Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Rozpoczynanie chustowania ze starszym niemowlakiem

Chustofanka Awatar maminkastasinka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała, sercem - krakowianka

Domyślnie Rozpoczynanie chustowania ze starszym niemowlakiem

Mój Stasinek ma już 7 miesięcy, chusta będzie za 1-2 tygodnie i zaczniemy chustowanie na całego. Chciałabym zapytać mamy, które też zaczynały chustowanie z takim starszym niemowlaczkiem, jak im poszło?
    Staś jest bardzo ruchliwy (jak to szkraby w tym wieku) i wszystko go ciekawi i troszkę boje się jak to będzie, czy będzie chciał spokojnie siedzieć i być noszony. Gdy się weźmie go na ręce to trudno go utrzymać, strasznie się wierci. Co prawda, gdy byliśmy na spotkaniu KK i motaliśmy się w tkaną (ciężko było) to po zamotaniu był spokojny. Wszyscy mówili: "No proszę jaki się uspokoił", ale był w tej chuście jakieś 15-20 min więc niedługo. A co przy dłuższym noszeniu? A może on z wrażenia taki spokojny siedział?
    Jakie są Wasze doświadczenia?
    Mama Stasia (28 II 2009) i Franka (7 III 2011) i Łusi (22 VI 2013) i Józia (15 VIII 2015)
    Mój blog: "Ania tworzy" - zapraszam!!!

Chustofanka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Zaczęłam nosić Natalkę w chuście w okolicy jej pierwszych urodzin. Podobało jej się bardzo i głównie w chuście spała, chociaż jest dzieckiem megażywiołowym. Potem odkryła chodzenie, mi było już ją ciężko nosić na brzuchu a na plecach jakoś nie umiałam więc chusta poszła w odstawkę. Teraz myślę, że niepotrzebnie się jej pozbyłam.
    Za to teraz woła "do mejtaja ściałam" i używa mnie w roli transportu kiedy nóżki bolą po dłuższym spacerze układa sie do spania i często zasypia.
    Tak więc zachustować da się dziecko w każdym wieku, po prostu starsze trzeba z niej częściej i na dłużej wypuszczać

Chustofanka Awatar maminkastasinka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała, sercem - krakowianka

Domyślnie

Asia_k_19 - dodałaś mi nadziei, że będzie dobrze i wesoło
    A może jeszcze jakaś mama ma ochotę się podzielić w tym temacie?
    Mama Stasia (28 II 2009) i Franka (7 III 2011) i Łusi (22 VI 2013) i Józia (15 VIII 2015)
    Mój blog: "Ania tworzy" - zapraszam!!!

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Swietnie, ze sie zdecydowalas na noszenie nigdy nie jest za pozno!
    Ja co prawda zaczynalam zaraz po urodzeniu, ale mam pare rad, ktore moga Ci sie przydac. Z doswiadczen szkoleniowych wynika, ze musisz szczegolnie starannie zwrocic uwage na dociagniecie chusty lub dopasowanie nosidla.

Zaczynasz z wiekszym obciazeniem - Twoj aparat ruchu musis sie przyzywyczaic do innego sposobu poruszania sie. Nos wiec po kilka-kilkanascie minut na poczatku.

Maluch z przodu moze zaslaniac Ci widocznosc. Zanim odwazysz wpakowac go sobie na plecy, ponos go na biodrze.

W tym wieku problem zabka-niezabka-zabka rozklapciana juz praktycznie nie jest taki wazny. Zwroc jednak uwage na to, zeby dziecko w chuscie mialo symetrycznie ulozone nozki. Nieznaczne przechylenie to takze zmuszanie Ciebie do asymetrii.

to tak na szybko, dziewczyny zaczynajace ze starszakami zaraz sie pewnie odezwa.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chusteryczka Awatar Lena_a
    Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie

Ja zaczęłam, gdy Maja miała pół roku. I żałuję teraz, że nie wcześniej. Za to teraz chcę nosić jak najdłużej U nas teraz najlepiej sprawdza się kółkowa, bo Maja jest na etapie przyklejenia do mamy w domu, bo musi uczestniczyć w zajęciach domowych. Na dworze chce sama chodzić na nóżkach. Tkanej używamy na dłuższe spacery, np do lasu.
    Agnieszka - mama Dawida (26.05.1995) i Majeczki (26.09.2008)

Uprawnienia umieszczania postów