Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 43

Wątek: problem z dociąganiem kĂłłkowej

Chustomanka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin
    a jka wkladasz material pod tylasa?
    Już wciągam Faktycznie lepiej.

ogon mozesz zamotac wokol kolek.
    ja czasem wykorzystuje jako dodatkowe okrycie i zahaczma jakos z tylu.
    Dziś jednak zamitałam nim o ziemię, bo ja niewysoka jestem. Fajnie to wyglądało, zwłaszcza że niektórzy się za mną oglądali

a patrzac na zdjecia to wydaje mi sie, ze superd podociagalas chuste i ladnie podtrzymuje plecy. mlodziez juz siada oczywiscie, skoro rece na wierzchu? (pytam dla porzadku).
    O dziękuje

Niestey Marek jeszcze nie siedzi samodzielnie. Nosimy się zdecydowanie na brzuchu.

Moje dzisiejsze wrażenia z noszenia dziecia w kółkowej: rewelacja na mieście jak ma się coś załatwić i przemieszcza się na krótkich odcinkach. Dziś byłam z małym w dówch przychodniach, na dwóch krańcach miasta i sporo biegałam pomiedzy samochodem a budynkami, a także w nich. Dwie ręce wolne. Mam jednak wrażenie, że mojemu synkowi wygodniej w wiązanej. Może to wskutek mojego jeszcze niedostatecznego zapoznania się z kółkową. Nie zmienia to jednak faktu, że kółkowa spisała się dziś na medal. Wyjęcie dziecia z fotelika, wrzuta do chusty, bieg przez krawężniki do przychodni itd....
    Moje stwory dwa: Marelek 07.2007 i Pepelek 06.2009

Chustomanka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annamamaalexa
    sławka, to wiązanie wygląda bardzo przyzwoicie. nóżka idzie ci do góry zprostego powodu: w momencie dociągania podciągasz chustę z jednej strony. rada na to jest w sumie prosta: w momencie dociągania jedną rękę musisz trzymać pod pupą marka i lekko go unosić.
    Dzięki Aniu . Dziś rano przed pójściem do przychodni jeszcze przetrenowałam dociąganie materiału pod pupą tak jak pisała ithilhin. Było zdecydowanie lepiej.

A odpowiadająć anaga, to faktycznie śliczny lilek . Chciałam napierw kupić manon rouge, ale zdecydowałam się na zielonego. I nie żałuje
    Moje stwory dwa: Marelek 07.2007 i Pepelek 06.2009

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

[quote="ithilhin"]a jka wkladasz material pod tylasa? najlepiej wciagnac go od swojej strony, zeby zrobic takie "majtki" z chusty, odkrylam to jak zrobilam sobie kolkowa z ktorkiego hoppa i chcialam poszpanowac na miescie Misiek mial chyba pol roku wtedy bo cieeeeeeeplo bylo.
    czyli miedzy Toba a dzieckiem ma byc nieco materialu, wtedy latwiej zapanowac nad nozkami.

ithilhin a ja nie rozumiem tego opisu
    myślę i myślę i nie mogę sobie wyobrazić tego
    napiszesz dokładniej? jak krowie na miedzy?

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

ja co prawda nie ithilhi, ale postaram się to wytłumaczyć.
    dziecko siedzi na lewym biodrze. lewą ręką unosisz lekko dziecko trzymając pod pupą. prawą ręką łapiesz krawędź chusty wraz z kawałkiem materiału (oczywiście dolna krawędź, między nóżkami dziecka, pod pupą) i wkładasz pomiędzy siebie i dziecko. to wszystko
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ach, o to chodzi, dziękuję bardzo, ja to robiłam za pupą Marysi, a tu mowa o włożeniu ręki między mój brzuch a dziecko, złapanie materiału między nóżkami i ciągnięcie go do siebie
    o matko, wyobraźni u mnie za grosz

Chustofanka Awatar Lela
    Miejscowość
    nowy targ

Domyślnie

fajnie że powstał ten wątek bo niby takie proste sie wydaje użytkowanie kółkowej a wcale takie nie jest. Też proszę o ocenę i poprawki w miarę możliwości:

a tu propozycja co można zrobić z zadługim ogonem

M 2007 K 2011 A 2014

Chusteryczka Awatar landa
    Miejscowość
    okolice Tarnowa

Domyślnie

Lela, piękny szalik
    Kacper 26.12.2007, Kamila 22.09.2009

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

piękna para i piękna chusta

wiązanie wygląda ok. wydaje mi się, ze mogłabyś jeszcze lepiej dociagnąć, bo przechylasz się nieco w prawo. dociągnięcie jest prawidłowe, jeśli stoisz zupełnie prosto i dziecko ściśle przylega do ciebie. takie korygowanie wiązania postawą z czasem może spowodować ból kręgosłupa u ciebie.

Chustofanka Awatar Lela
    Miejscowość
    nowy targ

Domyślnie

masz rację, bo nieraz jak dłużej ponoszę to poprosty mi nie wygodnie i "czuję" kręgosłup. Tylko że jak próbuje bardziej dociągnąć to najczęściej nóżki Michała układają się bardziej prosto i chusta wypada spod dołów kolanowych
    M 2007 K 2011 A 2014

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

nie martw się, to częsty problem. spróbuj z tym chwytem wkładania chusty między siebie i dziecko. poza tym jak dociągasz staraj się delikatnie unosiś małego (jedna ręka pod pupa unosi dziecko, druga dociąga).
    poza tym dzici mają takie fazy prostowania nóżek, mój alex miał to przez pewien czas w plecaczku. jednak jeśli pupa "wpadnie" w taki dołek to z reguły takie manewry są już mało możliwe.

życzę ci powodzenia.

Chustonówka

Domyślnie

Lela jaka piękna ta kółkowa - mmmm normalnie się rozmarzyłam koniecznie musze do Was wpaść i popróbować a już o tym jak pięknie wyglądacie nie wspomina - miodzio ... no i ten szal - szpanerski

Chustofanka Awatar Lela
    Miejscowość
    nowy targ

Domyślnie

Aneczka, jak zawsze z niecierpliwością czekamy
    M 2007 K 2011 A 2014

Chustofanka Awatar salgonya
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Lela widzę, że porządnie na warsztatach zachorowałaś na lilka
    Ja też - mam już swoją chustę, ale wiązaną. Cudeńko, prawda?!!
    Tobiasz 17.11.2003 Matylda 25.10.2007 Ignacy 24.07.2011

Chustofanka Awatar Lela
    Miejscowość
    nowy targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salgonya
    Lela widzę, że porządnie na warsztatach zachorowałaś na lilka
    Ja też - mam już swoją chustę, ale wiązaną. Cudeńko, prawda?!!
    Noooo, cudna jest wiązanka też musi być fantastyczna. A kółkowa naprawde sie przydaje.
    M 2007 K 2011 A 2014

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Ja znalazłam taki filmik na youtubie
    http://pl.youtube.com/watch?v=oPoa1DoCilQ
    Na razie próbuję na lalce, szczególnie chodzi mi o to pierwsze ułożenie dziecka, gdy leży. Tylko dociąganie chusty za jednym pociągnięciem mi nie wychodzi, czy to od tego, że chusta, może być źle ułożona w kółkach? Staram się żeby nic się tam nie plątało ale sama już nie wiem. W ogóle takie ćwiczenia z lalką mają sens?
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Miejscowość
    okolice Tarnowa

Domyślnie

Rebelka, filmik jest genialny!!!

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rebelka
    (...)Tylko dociąganie chusty za jednym pociągnięciem mi nie wychodzi, czy to od tego, że chusta, może być źle ułożona w kółkach? Staram się żeby nic się tam nie plątało ale sama już nie wiem. W ogóle takie ćwiczenia z lalką mają sens?
    Hmm... no wg mnie niespecjalnie Dziecko zupełnie inaczej zachowuje się w chuście niż lalka - ja też na lalce nie mogę dociągnąć chusty a z dzieckiem dociąga się dwoma ruchami.

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

landa cieszę się, że się podoba, mi najbardziej podoba się, że jest nawet pokazane jak chuste przez kółka przeciągnąć bo nie miałam pomysłu jak to się robi
    Vega mi też się wydaje, że to nie końca mi pomoże, bo lalka jest bardzo sztywna a dziecko jednak 'układa się', pomijam, że moja lala jest wielkości półrocznego dziecka
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Miejscowość
    okolice Tarnowa

Domyślnie

Na stronie Oppamamy jest instrukcja:
    http://www.oppamama.pl/jnk.html

Chustonówka
    Miejscowość
    GdaĂąsk

Domyślnie

Swietny wątek - w sam raz dla nas, od wczoraj mamy kółkową oppamamę i zupełanie sobie z nią nie radzę, przeszło mi nawet przez myśl, żeby ją sprzedać, bo z wiązanymi nie mam żadnych problemów.

Uprawnienia umieszczania postów