Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jak zacząć????

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubutkowa Zobacz posta
    Witam wszystkie chustomamy!
    Witaj!
    Czy jeżeli planuję zacząć nosić dziecię w chuście to nie mam kupować wózka?
    Większość chyba ma i wózek i chusty. Ale jest też wiele dziewczyn, któe wózka w ogóle nie mają. Ja np. wózka głębokiego w ogóle nie używałam do spacerów, a wyłącznie do drzemki na świeżym powietrzu - wózek stał na tarasie a w nim sypiał syn. Do jazdy zaczęliśmy używać dopiero spacerówki jak młody miał jakieś 1,5 roku. Możesz spróbować bez wózka, w ciągu teraz nie problem go kupić jeśli stwierdzicie w pewnym momencie, że jest wam jednak potrzebny.

Czy mogę potomka zamotać zaraz po urodzeniu?Czy nie zrobię mu tym krzywdy?
    Tak, niejedno dziecko było noszone juz w szpitalu. Ja swojego młodszego zamotałam zaraz po wyjściu ze szpitala (a że urodził się przez cc - nastąpiło to w 7 dobie jego życia).

Czy chustowanie oznacza,że noszę dziecko przy sobie non stop,w domu i poza domem?
    Ależ skąd! Nosisz wtedy, kiedy masz ochotę, kiedy dziecko tego potrzebuje! U mnie np. było tak, że większość czasu młody spędzał na podłodze w salonie, na kocu. Jak zaczynał się dopominać mojego towarzystwa - kładłam się obok niego, a jak akurat nie mogłam sobie na to pozwolić, bo musiałam coś zrobić - hop, do chusty - i tak sobie z nim chodziłam. Czasem przyglądał się, co robię, najczęściej zasypiał. Na spacery - zawsze w chuście, pod moją kurtką, a urodził się... dziś ma urodziny, więc to jesienno-zimowe dziecko

Jaką chustę wybrać dla niemowlaka żeby moc nosić na spółkę z mężem?
    Zależy od waszych gabarytów i upodobań. Jeśli np. mąż jest dużo większy, ale to Ty bedziesz częściej nosiła, kup taką chustę, żeby przede wszystkim Tobie było wygodnie wiązać. Albo możecie kupić dwie (zwykle i tak na jednej chuście się nie kończy).

a z innej beczki.Czy ktoś uzywa pieluch wielorazowych?Jak wam idzie, czy warto spróbowac?
    Zajrzyj tu: http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=79
    Cytat Zamieszczone przez Wlaszczka Zobacz posta
    Nasza przygoda z wielorazówkami... Nie mieliśmy pojęcia o wielorazówkach innych niż tetra, mąż bardzo chciał, aby nasze dziecko nie było narażone na jednorazówki - kupiliśmy 100 sztuk tetry i prasowalnicę. I mój biedny nieborak do meczu i piwa zamiast orzeszków wyciągał prasowalnicę i prasował, prasował.
    Moja zaczęła się podobnie - przy starszej kupiłam 40 pieluch i miałam dobre chęci, ale się poddałam, bo wszystko przesikiwała. Przy młodszym byłam mądrzejsza - kupiłam otulacze (Imse Vimse) i tak oto z tetrą i otulaczami odchowałam młodego NIC nie prasowałam (po co się tak męczyć??), składałam tylko po praniu i już. Gdyby nie ta posiadana już sterta tetry, kupiłabym jakieś fajne formowanki, ale cóż, musiałam sobie radzić z tym, co miałam.

Chustomanka Awatar Wlaszczka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
    ... NIC nie prasowałam (po co się tak męczyć??), składałam tylko po praniu i już...
    Nam też ktoś tak doradził i od drugego miesiąca nie prasujemy Jeżeli się dobrze, strzepie i ładnie złoży pieluch nie trzeba prasować, a są delikatniejsze. Jak ktoś potrzebuje prasować polecam prasowalnicę do kupienia na allegro za jakieś 200 zł (z angielskich prezentacji). To wygląda trochę jak duża gofrownica .

Uprawnienia umieszczania postów