Pokaż wyniki od 1 do 20 z 51

Wątek: dowody naukowe na korzyści noszenia w chuście i na wyższość chusty nad wisiadłem

Mieszany widok

lindgren dowody naukowe na korzyści... 25-09-2009, 01:14
ursus_arctos zerknij tutaj (po ang):... 25-09-2009, 07:33
nemhain Na stronie Natibaby jest coś... 25-09-2009, 07:34
anifloda Pani Kirkilionis udowodniła,... 25-09-2009, 08:13
kammik Też chciałam polecić książkę... 25-09-2009, 08:29
lindgren dzięki ogromne! no i... 25-09-2009, 08:35
mamaslon anifloda napisala: ]Pani... 21-12-2010, 17:17
BajkowaSzafa Ja przejrzałam już dosyc dużo... 28-02-2011, 17:14
lola no i już Ci miałam... 25-09-2009, 09:19
lindgren dawaj dawaj. "od biedy" to... 25-09-2009, 09:22
lindgren powrzucałam linki do... 25-09-2009, 09:32
Meta Nic z tych rzeczy, po... 25-09-2009, 09:47
lola Cmok:thumbs up: jak cos... 25-09-2009, 09:50
lindgren no ale wrzuć, kobieto, tego... 25-09-2009, 09:57
paskowka Tutaj, ale po angielsku lub... 25-09-2009, 10:08
lindgren spoko, ja po angielsku daję... 25-09-2009, 11:09
lindgren natomiast nie ukrywam, ze... 25-09-2009, 11:11
anifloda Na szybko wygooglałam coś... 25-09-2009, 11:28
Kasia.P. prośba 16-12-2009, 17:14
anifloda Przypadkiem znalazłam o... 27-04-2010, 12:42
kasinka właśnie też sobie szukałam... 30-04-2010, 21:16
czekalska A może też coś o... 22-05-2017, 09:40
Lamia a na jakim kierunku piszesz... 28-05-2011, 00:19
lula trochę może za późno, ale... 18-10-2010, 18:59
Eliza_eM Hej dziewczyny Zwracam sie... 26-10-2010, 14:12
annas Ja nie jestem zadna talibka... 23-11-2010, 23:24
    Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Tutaj, ale po angielsku lub francusku:

http://www.chimparoo.ca/en/avantages.asp

Najpierw musisz wejść w zakładkę :Advantages for the carrier i tam jest cos o badanich opublikowanych w Lancet, a potem w Advantages for children - jest cos o badaniach opublikowanych w Pediatrics.

A oto moje tłumaczenie:
    "
    Wzmocnienie więzi matka-dziecko

Więź łącząca matkę i dziecko jest uznawana za jeden z najważniejszych elementów budujących naszą osobowość i stanowi bardzo duże wyzwanie, kiedy matka ma problemy ze sprostaniem potrzebom dziecka. Wiele badań wskazuje na to, że noszenie dzieci pomaga zbudować tą szczególną więź, która jest bardzo ważna z punktu widzenia rozwoju psychologicznego dziecka.
    Doskonale znane badania opublikowane w 1987 r. w czasopiśmie „Lancet” potwierdzają to odkrycie. Podczas przeprowadzonego eksperymentu jedna grupa matek używała fotelików samochodowych, które są bardzo praktyczne, gdyż dziecko nie musi być z niego za każdym razem wyjmowane, a druga grupa używała miękkich nosideł do noszenia dzieci. Obie grupy matek były utworzone losowo. Instrukcja nakazywała noszenie dzieci w miękkich nosidłach tak często jak to tylko możliwe. Badający sprawdzili więź łączącą matkę i dziecko trzynaście miesięcy później. Okazało się, że 83% dzieci, które były noszone wykazywało większą więź i miały większe poczucie bezpieczeństwa w przeciwieństwie do 38% dzieci, w stosunku do których używano fotelików samochodowych."
    "Komfort, bliskość, budowanie poczucia własnej wartości i pewności siebie w życiu.
    Noszenie dzieci jest odpowiedzią na fizjologiczne potrzeby, które ma każde dziecko: potrzebę bliskości i emocjonalnego bezpieczeństwa. Dzieci , które są noszone, śpią lepiej, mniej płaczą i rzadko miewają kolki. Poprzez zaspokojenie podstawowej potrzeby dziecka, jaką jest noszenie, wpajamy mu pewność siebie tak potrzebną w późniejszym życiu. Uczucie smutku i brak poczucia bezpieczeństwa jest głównym powodem dziecięcego płaczu. Dziecko potrzebuje obecności innej osoby. Posiadanie dziecka blisko swojego ciała, pozwala na lepsze, szybsze zaspokajanie jego potrzeb. Szybsze zaspokojenie potrzeb dziecka, oznacza mniej płaczu.
    Badania opublikowane w piśmie „Pediatrics” w 1968 roku potwierdzają powyższe stwierdzenia. Pośród setek przebadanych dzieci, noszenie zmniejszyło płacz i pobudzenie dziecka o 43% w ciągu dnia i 51% w ciągu nocy. Fakt, że dzieci chętnie usypiają w trakcie noszenia, jest wielce wymowny. Ukołysane ruchami noszącego, dzieci mogą spokojnie spać niepokojone pomimo panującego wokół nich zamieszania."

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

spoko, ja po angielsku daję radę, nawet książkę jedną ostatnio tłumaczyłam, więc luz
    edit: a swoją drogą ciekawam, co to za miękkie nosidło brało udział w badaniu w sumie

dzięki!!
    Ostatnio edytowane przez lindgren ; 25-09-2009 o 11:13
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

natomiast nie ukrywam, ze najbardziej zależałoby mi na tekście, który krytykowałby noszenie w wisiadle - zarówno przodem jak i tyłem do świata.

o noszeniu nietrudno znaleźć, w samych materiałach o AP jest tego mnóstwo (a że m.in. o AP pisałam mgr, to o potrzebie bliskości mam dużą bibliografię) - ale żeby tak ktoś utytułowany powiedział wprost, że wisiadło jest be, tego by mi byo trzeba!
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Na szybko wygooglałam coś takiego:
    http://revita-dukla.pl/pages_z/artykul_2.htm
    Cytacik:

„stosowanie nosidełek, utrzymujących tułów niemowlęcia w pionie, powinno mieć miejsce dopiero wtedy, gdy dziecko ma przygotowaną osłonę mięśniową dla kręgosłupa- a więc, gdy niemowlę nauczy się trzymać tułów w pozycji czworaczej. Często widzi się w sklepach młodych rodziców z malutkim niemowlęciem w nosidełku, które śpi. Głowa wisi mu na jedną stronę i pod jej ciężarem pewne mięśnie szyi naciągają się nadmiernie, a zwiotczały w czasie snu tułów nie stanowi żadnej ochrony dla kręgosłupa. Naciągnięte mięsnie szyi bolą, a każdy krok taty dzielnie dźwigającego maluszka jest urazem dla kręgów, które uderzają o siebie. Można się spodziewać, że mikrourazy powierzchni stawowych kręgów spowodują u dorosłego już człowieka wcześniejsze pojawienie się tzw. chorób zwyrodnieniowych kręgosłupa.

Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustonówka

Smile prośba

piszę pracę dyplomową na temat noszenia w chustach i takie dowody naukowe jak najbardziej mi się przydadzą więc również proszę o linki itp..
    pozdrawiam serdecznie

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Przypadkiem znalazłam o dysplazji:
    http://www.ochoroba.pl/artykuly/1434...-niemowlat-czi
    Jest tam fragment, że przyczyną dysplazji, może być nieodpowiednia pielęgnacja, między innymi noszenie tyłem do siebie i prostowanie nóżek.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustonówka
    Miejscowość
    Londyn okolice Heathrow

Domyślnie

właśnie też sobie szukałam takich materiałow dla siebie generalnie i niestety ale cześć linków nie działa, zwłaszcza te na samej gorze, czy powygasały czy to coś u mnie??
    mama Oliwii od 12.02.2010 godz 5:07

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

To było?
    http://www.maybebaby.pl/dzidziusiowo/chustonoszenie

Fajny artykuł. Czy to ktoś od nas?

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustopaleozoik Awatar zulam

Domyślnie

Czy po spotkaniu z dr Kirkilonis macie jakieś nowe wiadomości? Opracowania naukowe?
    Spotkałam sie ostatnio z opinią, że nikt nie udowodnił szkodliwości noszenia w wisiadłach - chciałabym mz to zanegowac popierając konkretnym przykładem

Domyślnie

A może też coś o macierzyństwie bliskości? Dziecko w chuscie czy innym tego typu sprzęcie jest cały czas przytulone

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.P. Zobacz posta
    piszę pracę dyplomową na temat noszenia w chustach i takie dowody naukowe jak najbardziej mi się przydadzą więc również proszę o linki itp..
    pozdrawiam serdecznie
    a na jakim kierunku piszesz tę prace?

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lamia Zobacz posta
    a na jakim kierunku piszesz tę prace?
    raczej sie odpowiedzi nie doczekasz, bo użytkownik ostatni raz był na forum aktywny rok temu

Chustonówka

Domyślnie

trochę może za późno, ale fragment "z dzieckiem w nosidełku, które śpi" sugeruje, że zasnęło nosidełko sorry, zboczenie zawodowe...

Domyślnie

Hej dziewczyny
    Zwracam sie do was z prośbą o pomoc w temacie chust
    Jaka kupić? no i zeby nie byla tak kosmicznie droga... jak dobiera sie do wzrostu i wieku dziecka?
    Wogóle niewiem jak sie za to zabrac a chcialabym kupć ją bo to duża wygoda

Kocha się za nic, nie istnieje żaden powód do miłości... (13.05.2006r.)

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Ja nie jestem zadna talibka chustowa i czasem czytam troche z niedowiezaniem niektore opinie ze inne nosidla (wisiadla) to zlo absolutne
    ALE ostatnio widzialam 2 razy ludzi z dziecmi w noisidlach - wisiadlach (nie wiem jakie, bo sie nie znam) ze faktycznie mnie przytkalo.
    To byly takie nosidla, ze dziecko wisialo i dosiegalo stopami do kolan doroslego. Naprawde! Majtalo sie przy tym tak ze myslam ze ktos lalke niesie, a nie zywe dziecko. Juz nie wchodzac w to czy pozycja jest zdrowa dla dziecka, to wydaje sie na maxa niewygodna dla rodzica.

Ale z drugiej strony moze nie ma co tak oceniac innych. Ja na przyklad tez czesto padam na widok jak sa ubrane dzieci (w sensie grubosci). Ja jestem zwolenniczka zimnego chowu (w sensie ubran tylko i jak patrze na dzieci w grubych czapkach nawet w lecie, szaliczkach, kocach i wszystkim co sie da zalozyc to sie w glowe pukam i dziecim wspolczuje przegrzania
    Ale usiadamiac nie uswiadamiam ze krzywde dzieciom robia tak przegrzewajac ...

Uprawnienia umieszczania postów