Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: Pieluchy dla noworodka

Domyślnie Pieluchy dla noworodka

Witajcie
    Jestem nowa w temacie pieluch wielorazowych, ale ten temat bardzo mnie pociąga. Spodziewam się dziecia, z doświadczenia wiem że będzie to maleńkie dziecko (mała szansa żeby dobiło do trzech kilo). Jakie pieluchy (firma) polecacie dla takich maluchów? Najlepiej on size, bo z kasą krucho. Myślę żeby na początek kupić kilka otulaczy do tetry czy innych chłonnych wynalazków, do tego parę formowanek lub kieszonek na wyjście i na noc. Jakie najlepiej by się sprawdziły przy takim maluchu, wiadomo rozmiar rozmiarowi nie równy.
    Pozdrawiam

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

na mojego synka 2650g tetra była ogromna miałam 80*80 innych wielo używałam dopiero ok 4 miesiąca
    u córki używam wielo od urodzenia 3590g i super się sprawdziły te najmniejsze otulacze oraz formowane pieluszki. Bum genius był na nią troszkę duży i wyciekało przy nóżkach
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Moje były prawie 4 kg, ale i tak żadne one size nie były dobre jeszcze przez miesiąc. Tylko rozmiarowe formowanki lub tetra na początek.
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moja miała 3200 i onesize były za duże tak do 4 kg..
    Na początek to tylko chyba otulacze plus tetra, albo np Bambino mio

Jak coś mam otulacz IV prany nie noszony rozmiar do 4kg czyli ten P..mogę odsprzedać w dobrej cenie
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

A ja myślę, że sporo przemawia za tym żeby ten pierwszy miesiąc sobie odpuścić z wielorazówkami.

Po pierwsze jeśli to pierwsze dziecko to i tak wszystko będzie nowe, zgłębianie tematu pieluch już na samym początku będzie dodatkowym wysiłkiem.
    Po drugie pępek - formowanki i kieszonek zazwyczaj nie da się tak odwinąć, żeby nie zakryć pępka, a otulacz już na 100% go zakryje (tetre mi się udaje odwijać) - i ja mam poważne wątpliwości czy pępek, który ma być możliwie czysty i suchy pod kompresem z moczu (nawet chwilowym) to najlepszy pomysł.

Ja na razie czekam z wielorazówkami na odpadnięcie kikuta. Kilka dni używaliśmy tetry i prefoldów pod otulaczem bambinexu (super!) a formowanki one size nawet te niepękate są ciut za duże na prawie 4 kilowego chłopaka.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

przy córce wielo uzywałam już w szpitalu miałam otulacze bummis te najmniejsze i super sie sprawdziły, pępka nie zakrywały
    DOULA

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alajakubik Zobacz posta
    przy córce wielo uzywałam już w szpitalu miałam otulacze bummis te najmniejsze i super sie sprawdziły, pępka nie zakrywały
    Hej,
    A ile ważyła twoja córeczka? Bo moja waży teraz 3,6 kg i nadal bummis zakrywa jej pępek . W ogóle wszytkie otulacze zakrywają jej pępek oprócz otulacza bambinex ku mojemu zdziwieniu. I to na dodatek wersja "one size". Tak udało mi się go zapiąć, że pępuś nie został zakryty . Notka: Kikutek już odpadł ale jest jeszcze mały strupek więc staramy się wietrzyć.

Jeżeli chodzi o wielo to szczególnie przy małej wadze dziecka może być ciężko coś dopasować przez pierwsze tygodnie. Jedynie formowanki (chociaż większość może być za duża) i tetra. W moim przypadku stosowane zazwyczaj bez otulacza w pierwszych tygodniach (=mokre ubranka).

Chyba przychylę się do opini Mart. Można próbować z wielo od początku ale podejść do tego na luzie. Jeżeli nie pasują albo jest za ciężko to nie znaczy, że "przegraliśmy" próbę z wielo. To znaczy tylko, że za parę tygodni będzie łatwiej. Przy wadze 4-4,5 kg ma się już naprawdę duży wybór. Wtedy każda pieluszka powinna pasować, i można wybrać to co się lubi. Na początek kupić (np używane na bazarku) po 1 z każdego rodzaju (formownka + otulacz, kieszonkę i AIO). I po spróbowaniu wybrać co najbardziej odpowiada. Może być tak, że w zależności od sytuacji będą to inne pieluszki. Np. formowanka i kieszonka na noc, AIO na spacer, a tetra i otulacz do domu.

Powodzenia! Na pewno dasz sobie radę z wielo

Pozdrawiam ciepło
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

córka sie urodziła z wagą 3590g
    moze jakbym naciągneła mocno otulacz to by zakrył pępek, ja tego nie robiłam a bummis miałam ten do 4,5kg
    DOULA

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

przy malutkich otulaczach pewnie jest łatwiej. ja się teraz nie zdecydowałam na najmniejsze rozmiary, bo nie chce mi się potem tego odsprzedawać. raczej mam wszyskto one size poza otulaczem iv i dlatego też czekamy z wielo. Madzia pierwsze dwa-trzy miesiące była na jednorazówkach, ale wtedy to bardziej nasz "strach" przed dużymi formowankami popolini wziął górę. a innych opcji nie znałam

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gdzie-idziesz Zobacz posta
    Witajcie
    Jestem nowa w temacie pieluch wielorazowych, ale ten temat bardzo mnie pociąga. Spodziewam się dziecia, z doświadczenia wiem że będzie to maleńkie dziecko (mała szansa żeby dobiło do trzech kilo). Jakie pieluchy (firma) polecacie dla takich maluchów? Najlepiej on size, bo z kasą krucho. Myślę żeby na początek kupić kilka otulaczy do tetry czy innych chłonnych wynalazków, do tego parę formowanek lub kieszonek na wyjście i na noc. Jakie najlepiej by się sprawdziły przy takim maluchu, wiadomo rozmiar rozmiarowi nie równy.
    Pozdrawiam

Kochana gratuluje kolejnego maluszka !!
    cudownie ze się zdecydowaliście :*

no popatrz , dzisiaj prowadziłam warsztaty we wrocławiu , jak bys pisnela słówko na kk to bym podala ci termin i godzine .
    JAk chcesz to zapraszam za miesiąc .

dziewczyny dobrze prawią .
    jak sie ogarne to napisze ci więcej
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja używałam tetry już w szpitalu-u nas tetrę daje szpital (i zabiera do prania),wystarczyło mieć otulacze tylko.
    bummis 4-7 kilo zakrywa pępek,natomiast nie wiem skąd wziąć można ten do 4 kilo.
    wszystkie rozmiarowe otulacze i formowanki firmowe od 3 kilo są za duże na noworodka i zakrywają pępek.
    z tego powodu w domu używaliśmy jednorazówek (można kupić przecież eko) aż pępek się wygoił.na szczęście trwało to tylko dwa tygodnie do całkowitego zagojenia.
    do sprawy pępka dochodzi też inny problem-pupa w wielo u noworodka jest wyżej niż głowa jeśli dziecko leży na płasko lub na boku(pomijam że nóżki biednie zwisają),to też mnie odstręczyło na pierwszy miesiąc Moreli.po miesiącu córa ważyła już ponad 4 kilo i nóżki nabrały krągłości-tetra i otulacze newborn imse vimse czy bummis były już idealnym rozwiązaniem.także kieszonki rozmiarowe były dobre.
    formowanki rozmiarowe jeszcze nie,bo pupa zawsze w formowance i otulaczu była wyżej niż głowa.problem zniknął jak córka przytyła jescze kilogram.natomiast wszystkie kieszonki one size i takoż formowanki po zczepieniu napów,żeby je zmniejszyć są dopasowane w nóżkach i brzuszku,ale pupa nadal ogromna.Morela waży teraz 5800 (taaa...cycek),urodziła się z 3200.
    dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby mieć parę otulaczy newborn i kupę tetry+ jednorazówki eko-wielo na dzień, jedno na noc.nie ma stresów dodatkowych i w nocy człowiek nie lata spłukiwać kup z otulacza,tylko wywala pieluchę do kosza.
    po miesiącu można kompletować dodatki.

Chustonówka Awatar Kubiaczka
    Miejscowość
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Witam
    Wczytuje się w forum i powoli zaczynam planować wyprawkę dla maluszka. Podoba mi się pomysł wielorazówek ale na razie planuje z myślą "spróbujemy" jak się uda to super, a jak nie to trudno. Bez żadnych nacisków, tak na luzie.

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby mieć parę otulaczy newborn i kupę tetry+ jednorazówki eko-wielo na dzień, jedno na noc.nie ma stresów dodatkowych i w nocy człowiek nie lata spłukiwać kup z otulacza,tylko wywala pieluchę do kosza.
    po miesiącu można kompletować dodatki.
    Bardzo podoba mi się taki plan. Sama się nad czymś takim zastanawiałam. Już zaczęłam buszować po bazarku pieluszkowym w poszukiwaniu małych skarbów. Ale chciałabym się skupić na "onesize". Zwłaszcza, że wygląda na to, że po macierzyńskim wracam do pracy, więc system musi być w miarę łatwo obsługiwany przez tatę, babcię i ewentualną nianię.

Na razie myślę, żeby kupić kilka otulaczy (3 sztuki), dużo tetry, jedną kieszonkę, jedną AIO i jedną formowankę. Myślałam o kupnie paru pieluszek bambino mio, ale stwierdziłam, że taki maluch i tak dużo nie siusia. Często i tak trzeba przebierać, więc bez sensu wydawać dużo więcej. Tetra w końcu tańsza.
    No i pewnie do tego trzeba będzie doliczyć całą listę typu: papierki, proszek do prania pieluszek. Nie wiem co tam jeszcze może być potrzebne do "użytkowania" pieluszek oprócz octu i sody oczyszczonej która zwykle jest w domu .

Zastanawia mnie tylko jak składacie tetrę i na to otulacz to czy pod spodem czymś spinacie tetrę (agrafka, klamerka snappi), czy otulacz sam w sobie dobrze trzyma???
    Ostatnio edytowane przez Kubiaczka ; 19-09-2009 o 17:01

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dobry otulacz dobrze trzyma
    Nie trzeba spinek, tzn ja nie mam ani jednej a nic nam nie wycieka i nie ucieka bokiem

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubiaczka Zobacz posta

Ale chciałabym się skupić na "onesize". Zwłaszcza, że wygląda na to, że po macierzyńskim wracam do pracy, więc system musi być w miarę łatwo obsługiwany przez tatę, babcię i ewentualną nianię.

Na razie myślę, żeby kupić kilka otulaczy (3 sztuki), dużo tetry, jedną kieszonkę, jedną AIO i jedną formowankę.
    No i pewnie do tego trzeba będzie doliczyć całą listę typu: papierki, proszek do prania pieluszek. Nie wiem co tam jeszcze może być potrzebne do "użytkowania" pieluszek oprócz octu i sody oczyszczonej która zwykle jest w domu .
    jeśli to ma być niania,babcia lub tata to z doświadczenia wiem że łatwo opanują tetrę i otulacz,choć tata może mieć tendencje do wyrzucania czystego otulacza razem z brudną pieluchą do prania.
    super sprawdzają się kieszonki,do nich przecież można wkładać tetrę,kieszonka wysycha w kilka godzin,więc trzeba ich mniej niż AIO.
    do dziś mój mąż potrafi też nałożyć formowankę bez otulacza.
    formowanki i AIO schną w większości przypadków długo,tak jak wkładki bambusowe.
    podstawą jest mieć zawsze naszykowaną pełną szufladę czystych pieluch,wkładki włożone do kieszonek etc.
    i lepiej rzepy,przynajmniej i moja niania i mąż tak twierdzą.
    na razie nasze ulubione kieszonki to happy heiny`s na rzepy,ta firma ma też świetne szybkoschnące wkładki.dobre są też itti bitti,ale warto mieć dodatkowe wkłady bo długo schną.
    a dobre są tylko dlatego,że są najwęższe w kroku,mają ładne kolory i rozmiar L pasuje już na trzymiesięczne przeciętne niemowlę,więc to prawie one size.system zapinanych wkładek to wada,bo trzeba mieć tylko oryginalne wkłady itti bitti.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

jeśli to ma być niania,babcia lub tata to z doświadczenia wiem że łatwo opanują tetrę i otulacz,choć tata może mieć tendencje do wyrzucania czystego otulacza razem z brudną pieluchą do prania.
    .
    mój mąż tak robił, moje 12 otulaczy nie wystarczało nawet na jednen dzień
    na szczęście już nie robi tego
    DOULA

Chustofanka Awatar Agakakaka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moje bliźniaki urodziły się 2400 i 2700g. Dwa pierwsze tygodnie były na jednorazówkach. Później wielo. Ja używałam i nadal używam głównie tetry z otulaczami i Bambino mio. IB rozmiar S są fajne dla takich maleństw, ja się za nie późno zabrałam i dziewczynki szybko wyrosły.
    Ja najbardziej lubię otulacze yetty i Bambinexy, oba wersji one size i majteczki od Bambino mio jako otulacze do wszytskiego.

Co do początków, to miałam obawy, ze nie opanuję wszytskiego, ale przeciez to takie łatwe i naturalne. W jeden dzień do nauczenia I mąż szybko chwycił. Na początku nie lubił własnie tych one size, wolał majtki w jednym małym rozmiarze, a teraz mówi, zę te regulowane lepiej mu się podobają nawet. No ale mój mąż się wszytskiego uczy w 5 minut

Domyślnie

dziewczynki, bardzo dziękuję za informacje.
    Pondo, co to za otulacz, myslisz że mógłby się nadać? Jeśli tak to ja chętnie, napisz tylko cenę.
    Chciałabym zacząć od pocątku z wielo, wiadomo najpierw na spółkę z jednorazówkami.
    Co to są za otulacze - Bambino Mio, IB o których pisze Agakakaka?
    Biedronka, dziękuję za gratulacje

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ib to itti bitti.
    w "reklama" na forum masz dużo sklepów pieluszkowych,na stronach tych sklepów są opisy pieluch sprzedawanych i o co w tym chodzi.
    polecam szczególnie pieluszkarnia.pl,ekobaby.pl i ekodzieciak.pl jeśli chodzi o jasne wytłumaczenia.
    akurat niedługo będę testować nowe pieluszki z ekodzieciaka,close parents z mikrofibry,to ocenę wstawię na forum,wyglądają zachęcająco.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

.
    do dziś mój mąż potrafi też nałożyć formowankę bez otulacza.
    Dlatego my syosujemy ogólny system- kolorowe bez białe/beżowe w otulacz.
    Poza jedna formowanką Yetty która płata nam w tym wypadku figle, system działa..
    Ale Flexi wytrzymała 4 h bez otulacza raz

Uprawnienia umieszczania postów