Pokaż wyniki od 1 do 20 z 31

Wątek: Pranie pieluch tetrowych

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Domyślnie

ja mam firmy Kiko Bawełniane (muślin) eko (niebielone) i jak prałam je na poczatku w normalnej pralce to było ok, pozniej jak wyjechalismy na wakacje to korzystałam z ulepszonej wersji Frani i wtedy sie zaczeły kulkowac. Po powrocie dokupiłam jeszcze 5 pieluch tych samych i je wrzuciłam do pralki na 60 st, to sie po piewrszym praniu "popsuły" i nie sadze zeby tu miał wpływ na to proszek .Ogólnie to one swoja funkcje dalej spełniaja , tylko sie martwie czy pupy Zosi nie beda obcierac , no i co mam czas to je gole jak głupia
    Ostatnio edytowane przez Gala ; 16-09-2009 o 21:50
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mi właśnie te Kikko nabawiły się kulek też. ale poza tym są fajne
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Mi właśnie te Kikko nabawiły się kulek też. ale poza tym są fajne
    hmm no to chyba jednka o jakosc tetry chodzi , no nic to , grunt ze spełniaja swoja funkcje
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Też stawiam na jakość. Mamy chyba 4 rodzaje tetry, część po co najmniej jednym dziecku wcześniej, prane w pełnym przeglądzie temperatur i się nie skulkowały. Ale jednym zdecydowanie daleko do wyjściowego rozmiaru 70x80 cm.

Chusteryczka Awatar monika999

Domyślnie

mam 3 rodzaje pieluch, muslinowe i grube tetrowe lux(od galiano z allegro) sa super, nie kulkuja sie, nie kurcza, bardzo chlonne, nie wychodza z nich nitki. natomiast trzeci rodzaj( z tesco) to katastrofa, cienkie, ciagle gdzies nitki wylaza, niestarannie uszyte,no i dawno stracily juz swoj bialy kolor na rzecz szarego.

Chustofanka Awatar ignasiamama
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gala Zobacz posta
    hmm no to chyba jednka o jakosc tetry chodzi , no nic to , grunt ze spełniaja swoja funkcje
    mi też kikko się kulkuje a tetra lux z allegro nie

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

mnie się kulkuje KAŻDA
    za rok dam znać jak się ma tetra ikeowa i muśliny EcoPi

z tego, co wiem owo kulkowanie świadczy o "czystości" bawełny, z której są zrobione. jak mają sztuczną (dopuszczalną, niestety) domieszkę, to się kulkują.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gala Zobacz posta
    Ogólnie to one swoja funkcje dalej spełniaja , tylko sie martwie czy pupy Zosi nie beda obcierac , no i co mam czas to je gole jak głupia
    Ja zawsze będę polecać polarkowe wkładki - i miękko i sucho i kupa łatwo schodzi.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka Awatar kamisia
    Miejscowość
    Ełk

Domyślnie

Podbijam temat.
    Mam problem, bo pieluchy płuczę z kupek, wrzucam do namoczenia w wodzie z proszkiem i piorę po 2 dniach jak nazbieram całe wiaderko- w pralce automatycznej na długim praniu w temp 60 stopni.
    Jednak nie dopierają mi się
    Co robię źle?
    Moje Skarby: Tymek (maj 2012) i Lolek (wrzesień 2015)

Nie rezygnuj z czegoś tylko dlatego, że zdobycie tego wymaga czasu - czas i tak upłynie.

Chusteryczka

Domyślnie

tetrę susz na słońcu, to zaraz plamy zejdą a poza tym od czasu do czasu wrzuć z sodą na 90 stopni, i od czasu do czasu kwaskowanie i powinno być lepiej.

a po co moczysz te pieluchy w wodzie? ja spłukuję kupki i wrzucam do wiadra, po dwóch dniach całe wiadro jak leci do pralki i prefoldy bez problemu mi sie dopierają.
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka Awatar kamisia
    Miejscowość
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    tetrę susz na słońcu, to zaraz plamy zejdą a poza tym od czasu do czasu wrzuć z sodą na 90 stopni, i od czasu do czasu kwaskowanie i powinno być lepiej.

a po co moczysz te pieluchy w wodzie? ja spłukuję kupki i wrzucam do wiadra, po dwóch dniach całe wiadro jak leci do pralki i prefoldy bez problemu mi sie dopierają.
    Z tym, że te plamy są naprawdę takie żółte żółte... Nie jakieś tam przebarwienie, tylko plama jak się patrzy.

A jak w wiadrze jest woda z odrobiną proszku to nie śmierdzi z wiadra Chociaż jak jest wiadro z przykrywką to nie śmierdzi dopóki się nie otworzy.
    Moje Skarby: Tymek (maj 2012) i Lolek (wrzesień 2015)

Nie rezygnuj z czegoś tylko dlatego, że zdobycie tego wymaga czasu - czas i tak upłynie.

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

ja nacierałam plamy po kupce szarym mydłem (białym jeleniem), i normalnie prałam, a to co nie zeszło to na słońce. Robiłam tak z tetrą, ale i z kieszonkami (choć niby nie wolno ) plamy znikały skutecznie
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

z tego, co pamiętam, to jest jakiś wyraźny powód higieniczno-zdrowotny dla jakiego nie warto namaczać pieluch w wodzie. żeby nie umrzeć od zapachu dobrze jest wkropić parę kropel olejku (lawendowego, z drzewa herbacianego)

a w jakim detergencie i jakiej jego ilości pierzesz swoją tetrę?

Uprawnienia umieszczania postów