Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: kąt wszycia pasów a komfort noszenia

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie kąt wszycia pasów a komfort noszenia

Ciekawa jestem Waszego zdania bo ja chyba jakiś dziwoląg jestem i np AP moim zdaniem ma zbyt pionowo dla mnie wszyte pasy. Po dobrym dociągnięciu dziecko jest maksymalnie przyklejone do pleców i lekko wpienione (to dla mnie na szczęście jedyna wada AP które i tak uwielbiam i z powodzeniem w nim śmigamy). Wiem że niektórzy wszywają pasy prawie całkowicie pionowo. Jak Wam się nosi? Jak wolicie? Ja jednak preferuję kąt ok 45st

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Przepraszm, ja chciałam OT - tak oto przeczytałam tytuł wątku: " Kąt waszych psów a komfort..."

Co do tematu głównego, to niestety nie wypowiem się, bo głównie jeszcze przytualmy sie w chuście

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

W podaegi miałam wszyte pod lekkim kątem i bardzo mi to odpowiadało, nawet nie 45 stopni. Całkiem pionowo bym nie chciała, całkiem poziomo też mi się idiotycznie układały (w pożyczonym).

Chustomanka Awatar Anntenka
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

IMO ważne są tutaj dwie rzeczy.
    Kąt wszyscia pasów to 1.
    Długość górnej krawędzi MT między pasami to 2.
    Wszystko to idzie w parze.
    Jak pasy są zbyt pionowo a krawędź za krótka to dziecko dobrze dociągnięte ma często za mało miejsca przy główce i ledwo może oddychać.
    Z kolei jak krawędź jest zbyt długa, między pasami jest zbyt szeroko, to MT nie otuli dobrze dziecka, jakkolwiek byśmy dociągały pasy.
    A jak pasy są zbyt poziomo to przy lżejszym dziecku mogą zjeżdżać z ramion albo panel może się źle układać, ciągnąć przy zewnętrznych krawędziach panela...
    Ja nawet nie wiem pod jakim kątem wszywam bo tego nie mierzyłam.
    Wszywam taki kąt który nie jest ani za poziomy ani za pionowy natomiast bardziej pionowy niż poziomy
    Dużo zależy od preferencji noszącego i jego budowy, figury...
    Też jestem ciekawa jak to jest u Was dziewczyny.
    (Marta dzięki za ten wątek )
    szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Najgorzej jak się coś komuś wydaje

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anntenka Zobacz posta
    IMO ważne są tutaj dwie rzeczy.
    Kąt wszyscia pasów to 1.
    Długość górnej krawędzi MT między pasami to 2.
    Wszystko to idzie w parze.
    Jak pasy są zbyt pionowo a krawędź za krótka to dziecko dobrze dociągnięte ma często za mało miejsca przy główce i ledwo może oddychać.
    Z kolei jak krawędź jest zbyt długa, między pasami jest zbyt szeroko, to MT nie otuli dobrze dziecka, jakkolwiek byśmy dociągały pasy.
    A jak pasy są zbyt poziomo to przy lżejszym dziecku mogą zjeżdżać z ramion albo panel może się źle układać, ciągnąć przy zewnętrznych krawędziach panela...
    Ja nawet nie wiem pod jakim kątem wszywam bo tego nie mierzyłam.
    Wszywam taki kąt który nie jest ani za poziomy ani za pionowy natomiast bardziej pionowy niż poziomy
    Dużo zależy od preferencji noszącego i jego budowy, figury...
    Też jestem ciekawa jak to jest u Was dziewczyny.
    (Marta dzięki za ten wątek )
    Wiesz chodzi mi o komfort noszenia w założeniu że szer panela i rozstawienia pasów jest ok
    Jakoś bardziej mnie przekonuje jak pas jest lekko w bok (no powiedzmy niech będzie te 45st) bo odchylając je w góre do wiązana tworzy się w panelu pewna przestrzeń, kurcze nie wiem czy dobrze to tłumaczę. W pionowych po prostu przyklejasz dziecko. Jestem ciekawa opinii dziewczyn po noszeniu e2e bo tam pasy dosyć pionowo są wszyte chociaż faktycznie panel jest szeroki i takiego noszenia nigdy nie próbowałam.
    A

Chustomanka Awatar Ola
    Miejscowość
    Gdańsk Oliwa

Domyślnie

zgodzę się z Anntenką, że wiele czynników wpływa na komfort noszenia wynikający z wszycia pasów pod odpowiednim kątem
    IMO :
    >wielkość "okna" (górnej krawędzi panela, pomiędzy pasami)
    >szerokość pasów
    >szerokość panela u góry
    >kształt panela
    >wiek dziecka
    >budowa osoby noszącej (szerokość ale i kształt ramion)
    >preferencji nosicieli

ja stosuję kąt od 45-30 stopni (od osi symetrii panela) w zależności od wypadkowej tych czynników
    Ola mama Nawojki'06 Mieszka'00 Matiego'97 Jaśminy'93 Emanuela'91
    "Małe kocha bo potrzebuje Duże potrzebuje bo kocha"
    Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci
    Reprezentant firmy Girasol® w Polsce
    Exclusive Girasol chusty
    handmade by Ola torby etc.
    ED

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Czyli jak na razie najbardziej popularne jest jak widzę "uśrednione" wszywanie czyli ok 45st

Domyślnie

mogę sie podpisac pod waszymi wypowiedziami, wlaściwie nie ma 1 reguły, to co dla jednego wygodne, drugiego moze uwierać.

ale bardzo istotne jest to 'okno' czyli górna przestrzeń miedzy pasami, gdy jest zbyt mała dziecko wyciągając ręce ma tam bardzo malo przestrzeni. czasem widac gołym okiem, że ta przestrzeń siega dziecku od ucha do ucha, a co dopiero wyciagnac rączki i zeby dziecka nic pod pachami nie piłowało.

przy bardziej pionowym wszyciu pasów mniej sie robi miejsca w górnej części panela. e2e dlatego jest tak lubiany, bo mimo, ze pasy sa wszyste bardziej pionowo, to panel jest bardzo szeroki i to miejsce automatycznie juz jest.

dla mnie najważniejszy jest kąt wszycia pasów, wcześniej już wspomniane 'okienko' i szerokosc pasów nie większa niz 13cm.

mam wrażenie że w kształcie trapezowym panela ta przestrzeń jest nieco mniejsza niz w kwadratowym czy półkolistym, chyba, że zrobi sie taki myk jak właśnie uczyniła włascicielka e2e szyjac tak obszerne panele. ja jednak jestem fanką mniejszej ilosci materiału na mnie i na dziecku
    Ostatnio edytowane przez kociakocia ; 16-09-2009 o 15:20
    MADAME GOOGOO® :: NOSIDEŁKA MEI TAI, ERGONOMICZNE I HYBRYDOWE, JEDWABNE CHUSTY KÓŁKOWE, POUCH

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustofanka Awatar ekspreskawowy
    Miejscowość
    świętokrzyska wieś

Domyślnie

hm... ja miałam przyjemność tylko na chwilę wypróbować AP

i pionowo wszyte pasy to rzecz która mnie zachwyciła i od razu przypasowała

we własnym MT wszyłam pasy pod kontem 45 stopni i nie bardzo mi to pasuje tak więc to pewnie zależy od osobistego odczucia noszącego
    Dorobek życia: Bolesław (02.XII.2008) Franciszek (11.II.2014)

Uprawnienia umieszczania postów