Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: od czego zacząć?

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dobra gruba pielucha flanelowa więcej wchłonie niż tetrowa, ale poza tym używa się jej tak samo (czyli pod otulacz).

Z tetrą wcale nie musi być wiele zachodu, jeśli składać pieluchę w prostokąt i taki pasek wkładać do otulacza i bach na pupę.

Co do tego na ile starcza kieszonka a na ile formowanka - jak dla mnie nie ma reguły. Formowanki są chłonne i bardzo chłonne, ale do kieszonki jeśli włożyć bardzo chłonny wkład - też długo wytrzyma.

Chustomanka Awatar merolik
    Miejscowość
    Podlasie

Domyślnie

Co do rozmiaru otulaczy - nie kupuj raczej rozmiaru newborn,starcza na chwilę albo i wcale, jeśli dzidzius duży. My od początku używaliśmy rozmiaru S i był w sam raz ( a Mariola ważyła 3350).

Chustofanka Awatar AgaPe
    Miejscowość
    Racibórz/ Mikołów

Domyślnie

Ja polecam wielorazówki bambino mio. Za dwie stówy kupujesz komplet 12 sztuk i 3 pary majciochów (najlepiej na początkek rozmiar 5-7 kg), a do tego dokupujesz grubą tetrę za 2,70 zł/ szt na allegro, albo jeszcze lepiej ręczniki nackten z ikei za 1,29 zł/ szt. Jak je dobrze poskładasz, to mają rozmiar bambino mio, a chłoną super - nawet na całonocny sen wydtarczy, jak mnie dzieć nie obudzi .
    No i do tego kocyk polarkowy z ikei albo jyska za, za 7 zł masz wkładek a wkładek, żeby w dupsko było sucho. Proponuję od razu zaopatrzyć się w wieszak do suszenia prania i elektryczny grzejnik z nadmuchem, w razie takiej pogody jak dzisiaj

Polecam też otulacze Yetty, Ali Jakubik i Erithacus, ale to już jest luksus i lans (za to jaki!! , takie gacie w kwiaty albo pociągi...)
    "Wszystko trzeba odkryć samemu. I również przejść przez to zupełnie samemu". [Too-tiki]

Mój świat mieści się w moich ramionach.

Chustofanka Awatar AgaPe
    Miejscowość
    Racibórz/ Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Tak dziewczyny, najważniejsze to zachować spokój. Wdrożycie się i to szybko. Zazdroszczę wam tych początków. Pamiętam siebie czytającą z zapartym tchem i oglądającą pieluszki wielorazowe. A potem pierwsze zakupy.
    Hehe, Yetta, dobre spostrzeżenie Ja też pamiętam te pierwsze, kompletnie nietrafione zakupy Na przykład myślałam sobie, że w życiu nie użyję zwykłej składanej tetry albo prefoldów, a to się okazało najlepszym wynalazkiem

A swoją drogę, Dziewczęta Początkujące - Yetta jest kopalnią wiedzy, więc polecam korzystać z jej porad
    "Wszystko trzeba odkryć samemu. I również przejść przez to zupełnie samemu". [Too-tiki]

Mój świat mieści się w moich ramionach.

Chustomanka Awatar scharon
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

i ja dodam trzy grosze
    faktycznie jeslid ziecie sie urodzi malutkie -to kieszonki i formowanki moga byc za duze
    kieszonki i formowanki mozesz kupic onesize (czyli na caly okres pieluchowania) jak i rozmiarowe

na poczatek latwiej i dziecku wygodnie jesli am pieluche do skaldania +otulacz
    aby nie trzeba bylo zmieniac co sikniecie mozna uzyc dodatkowych wkladek -konopnych czy bambusowych
    mozna jako wkladki kupic konopna duza pieluche do skaldania na ekobaby i pociac na wkladki (ja tak zrobilam)
    flanelowe pieluchy tez sie swietnie spradza ,wiecej chlona nic tetra

z czasem mozesz dokupic kieszonki ,ktore maja chlonne wkladki ,wystarcza na noc i na dluzsze wyjscia

otulaczy 5 moim zdaniem to za duzo ,wystarcza spokojnie 3 na poczatek ,jesli kupisz rozmiarowe to i tak za niedlugim czasem bedziesz musiala dokupic wieksze ,szczegolnie jesli bedzie musiala sie tam zmiescic kieszonka

pamietaj przy tym o wlasciwym praniu i uwaga na kremy ,mozesz zatluscic pieluchy i nie beda wtedy chlonne

i powodzenia ,to tylko na poczatku wydaje sie ogrom informacji ,sama jednak musisz przekonac sie jakie warianty dla was beda najlepsze

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

my powoli wyrastamy z pieluch rozmiar 1..i zaczynam myśleć co dalej..bijcie..a chyba dokupię składane prostota w użytkowaniu i schną mega szybko
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Uprawnienia umieszczania postów