Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Od kiedy 2x?

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Od kiedy 2x?

No właśnie. Noszę cały czas dziewczyny w kieszonce, w instrukcjach jest napisane, że 2x może być od urodzenia. Motałam kilka razy w 2x - wygodne wiązanie bo można wyjąć dziecko a potem włożyć je z powrotem bez zdejmowania chusty, ale mam wątpliwości czy dziewczynki nie są jeszcze za małe. A wy od kiedy wiązałyście 2x?
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

od kiedy miałam tkaną - jakieś 3 miechy dziecko miało? chyba jakoś tak...
    mój młody zbytni wiercipięta żeby wytrzymać dociąganie kieszonki, a tu hops w 2x i dociągam na trasie...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

2x jest wiązaniem polecanym od urodzenia. 3 miesięczniaka spokojnie można w nim nosić, tylko ważne żeby poły były dobrze rozciągnięte, krawędzie dociągnięte po pierwszym włożeniu dziecka i "v" z chusty było wysoko pod podstawą czaszki.

ale jednak zdania są podzielone co do 2x dla noworodków i małych niemowląt. ja uważam, że nic się nie stanie jak to wiązanie odczeka chwilę. po pierwsze 2x nie daje takiej regulacji rozstawu nóżek jak kieszonka (wychodzi szersza żabka) i podparcie podstawy czaszki też jest słabsze niż w kieszonce.
    na dłuższy spacer z niemowlakiem poszłabym w kieszonce. a do urzędu na pół godziny z samochodu raczej w 2x (szczególnie zimą), bo tak jest praktyczniej.

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań/Wronki

Domyślnie

Ja myślę, że możesz wiązać, bo to też dociąga się na dziecku. A taki jest warunek wiązań dla maluszków.
    Weronika (2008) Wojciech (2010) Witold (2013)

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolcia Zobacz posta
    Ja myślę, że możesz wiązać, bo to też dociąga się na dziecku. A taki jest warunek wiązań dla maluszków.
    dokładnie - jest to wiązanie dobre od początku - dobre o ile zna się zasady - chusta dociągnięta nóżki podciągnięte i "podhaczone" - wtedy osiąga się dokładnie taką samą żabkę jak w kieszonce czy innych wiązaniach dla maluszków ważne aby nie było za szeroko .

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.

2x wiążemy. Tylko tak jakoś miałam wątpliwości czy aby na pewno od urodzenia. Jakoś tak mniej pewnie czuję się w tym wiązaniu, ale to może kwestia praktyki ?
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Ja jak zaczęłam 2x wiązać po kieszonce to też mi było dziwnie...jakoś kieszonka dla mnie łatwiejsza w dociągnięciu była...ale 2x faktycznie na szybkie wyjscie jest lepszy
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.

2x wiążemy. Tylko tak jakoś miałam wątpliwości czy aby na pewno od urodzenia. Jakoś tak mniej pewnie czuję się w tym wiązaniu, ale to może kwestia praktyki ?
    prawdopodoobnie niektóre mamy czują się pewniej w dwa X niż w kieszonce.. myślę, ze to kwestia osoby i dziecia

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

od 1 miesiaca, ja wole kieszonkę, wzglednie kangurka.

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Ja zawiązałam 2x na maleńkiej Lenie dosłownie trzy razy i się zraziłam, nigdy nie było mi wygodnie, nienawidzę tego wiązania Niezależnie od mojego lubienia/nielubienia - młodą dało radę zawiązać w przepisową żabę, z wysoko podpartym karczkiem, a jeśli jeszcze podwiązałam boczną połę, żeby miała widok na świat, to mam wrażenie, że bardzo jej się podobało
    Dla mnie kieszonka bezapelacyjnie rządzi - nawet jeszcze teraz, kiedy dzieć ma 10 kg i jeździ głownie na moich plecach - zdarza nam się na kieszonkowy spacer wypuścić (ale teraz to już tylko kieszonka z rozłożonymi połami).

morepig, przecudne zdjęcie masz w sygnaturce

Chustomanka Awatar Foxy Lady
    Miejscowość
    Warszawa Włochy :)

Domyślnie

a w mojej super instrukcji do natki jest napisane, że dziecko musi samodzielnie trzymać głowę
    bo ja miałam ochotę już spróbować, ale się powstrzymałam
    Helenka piękna 23 lipca 2009

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

musi samodzielnie do pojedynczego iksa
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Uprawnienia umieszczania postów