Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jak to jest z nazwami chust?

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie Jak to jest z nazwami chust?

Od jakiegoś czasu coś mi chodzi po głowie.
    Jak to jest z nazwami chust i prawami do tychże nazw?
    Już kiedyś trafiłam na dwie różne chusty o podobnych nazwach i mi to jakoś niefajnie zadźwięczało (za nic nie mogę sobie teraz przypomnieć, co to za nazwy były hmm a może to o nosidła jakieś chodziło...), a parę dni temu znów trafiłam na taką sytuację.

Okazuje się, że mamy na naszym polskim rynku dwie różne Leśne Niezapominajki: TAKĄ i TAKĄ... To nie jest chyba taka nazwa, która co drugiemu człowiekowi wpadnie do głowy na widok danej chusty?
    Nie ma jakiejś (grzecznościowej) umowy pomiędzy producentami/dystrybutorami chust odnośnie ich nazw? Nieprzyjemnie mi się zrobiło na duszy, kiedy zobaczyłam, że nowe chusty nie mogą sobie znaleźć nowych nazw, tylko "zapożyczają" imiona od starszych i bardziej znanych. Wiem, że polskie nazwy Girasoli były wymyślane przez nas, chustonoszki. Czyli (nie wiem, czy nie jestem w błędzie), jeżeli te nazwy nie są zastrzeżone jako oficjalne nazwy Girasoli, można sobie je wykorzystywać w każdej nowej chuście? Np. ja utkam jakąś chustę i nazwę ją Meksykanska opuncja i nikomu nic do tego, że sobie tę chustę tak nazwałam? Nosz kurcze, mi takie coś najzwyczajniej w świecie nie pasuje.
    A może to jest całkiem normalne i dozwolone, a tylko ja jestem jakaś nie tego?

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

pamiętam konkurs Nati, na nazwy chust elastycznych. w regulaminie było, że nie można wysyłac nazw chust, które już istnieją na rynku.

no, ale.... jedna z chust otrzymała nazwę "jazz", choć champairoo jest już "jazz". na naszym forum chusta dosyć znana, bo puszczona w obieg przez Petisu.

pisałam już o tym kiedyś, ale Natalia nie odpowiedziała. może nie widziała mojego posta?
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chusteryczka

Domyślnie

mi się wydaje, ze ciężko śledzić wszystkie chusty pojawiające się na rynku, a tym bardziej jesli nazwa jest tylko ograniczona dla danego kraju (np. Girasol).
    jeśli ktoś nie zastrzegł nazwy, wzoru w Urzędzie Patentowym to wiecie - wolna amerykanka

dublowanie nazw zupełnie mi nie przeszkadza, np. Zara Moss i Didymos Moss.
    szczerze mówiąc zdublowanie wzorów, kolorów bardziej by mi przeszkadzało, choć to tez się przecież zdarza, ale wiadomo są kolory bardzij chodliwe i pewnie takich więcej na rynku stąd podobieństwa miedzy chustami.
    Syn 2006
    Córa 2008
    Syn 09.2014

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

To samo z Didkiem Simon i Neobulle Simon.

Mi to osobiscie nie przeszkadza.
    Liczy się firma,a nie nazwa danego modelu
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mi to w ogóle nie przeszkadza. Jak byłoby z 10 chust w danym kraju to można nad wszystkim panowac ale jest ich tyle, że trudno wymagać aby ktoś nadając nazwy pamiętał wszystkie u innych producentów. Inna sprawa gdyby producenci umówili się, że robią np. jakiś spis i nie dublują nazw...
    Największe szczęście- moja Hanulka ur. 03.06.2008,
    sprawdziłam swoje BMI, i wyszło mi że jestem za niska...

Nymphadora
    Guest

Domyślnie

Mi tez to nie przeszkadza, ale troche dziwne mi sie wydalo jak Didymos jedna ze swoich chust nazwal amazonas.

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

jak dla mnie gorzej by było gdyby wzory były zgapiane, a nazwy? to może być zupełnie nieświadomie

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    jak dla mnie gorzej by było gdyby wzory były zgapiane
    a nie są?? proszę Was...... storche wzoru nie opatentował, więc mamy bambusa diamentowego. wzór nawet nie podobny, a identyczny.

zary tez doczekały się chust innej firmy "na podobieństwo swoje"
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez garlicgirl Zobacz posta
    mi się wydaje, ze ciężko śledzić wszystkie chusty pojawiające się na rynku, a tym bardziej jesli nazwa jest tylko ograniczona dla danego kraju (np. Girasol).
    jeśli ktoś nie zastrzegł nazwy, wzoru w Urzędzie Patentowym to wiecie - wolna amerykanka
    Dokładnie, nie da się śledzić wszystkich nazw kolorów z całego świata. Wielu firm ja w ogóle nie znam. Jakiś czas po tym, jak wprowadziliśmy dla naszych chust nazwy Capri czy Jamajka, pojawiła się w Polsce firma Dolcino z takimi samymi nazwami. Mnie to szczerze mówiąc nie przeszkadza, gdyż pełna nazwa to Nati Capri czy Dolcino Capri, a nie Capri. Co do jazzu, to spróbujemy to zmienić.
    Zarówno splot diamentowy jak i skośno-krzyżowy są znane w środowisku i literaturze tekstylnej. Nie wymyśliła ich żadna firma chustowa, jedynie wykonała swoje chusty według któregoś z nich. Splot diamentowy w Nati i tak będzie zmieniany na inny. Poza tym pierwszą firmą, która wprowadziła splot skośno-krzyżowy do produkcji chust był Didymos. Wszyscy inni się wzorowali.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Jeszcze aspekt prawny. Nie można dostać patentu na coś, czego się samemu nie wymyśliło. Chust nie wymyśliła firma Didymos ani żadna inna. To pomysł stary jak świat. Słowa "Capri" nie wymyśliła firma NATIBABY ani Dolcino. Nazwy "Anna" też nie wymyślił Didek czy Storch. Splotu skośno-krzyżowego ani diamentowego nie wymyślił ani Didek ani Storch ani Natibaby. Nie ma mowy o patencie.
    Szczerze mówiac, gdyby jakaś firma zwróciła nam uwagę, ze jakąś nazwę koloru oni mieli wcześniej niż my i proszą o zmiane, to byśmy nie robili problemu, tylko poszukali nowej nazwy. Ale nie sądzę, żeby ktoś się tym jakoś przesadnie stresował.
    Opatentować można by ewentualnie nazwy ewidentnie własne jak np. Hoppediz, Natibaby itp. lub autorskie projekty jak np. gekony. Nawet bez patentu takie sprawy podlegają ochronie prawnej, tylko trudniej coś wyegzekwować. Nie oznacza to jednak, ze nikt nie ma prawa wyprodukować chust w gekony. Każdy moze sobie takie zrobić byle nie były na tyle podobne, ze ktoś mógłby pomylić producentów. Tu też jednak oceniane są oznakowanie, wszywki, opakowanie, prezentacja zdjęć itp.
    Trudno mi powiedzieć, na ile autorskie są nazwy typu: "leśna niezapominajka" czy "meksykańska opuncja".
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Uprawnienia umieszczania postów