Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 72

Wątek: Chusta z tetry??

Chustomanka Awatar olessja
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

Z tą dżunglą to wiedziałam, że będziemy dyskutować hihihih

Wydaje mi się po prostu, że nie można zabraniać komuś sprzedawania samoróbek, mimo że my wiemy że trudno je wygodą i funkcjonalnością porównać do chust tzw. markowych, firmowanych przez odpowiedzialnych producentów.
    Dopóki ludzie będą je kupować, dopóty będą na rynku i nie ma na to rady, a my również nic nie poradzimy - wybór wolnego rynku - nosidła za 30zł też sprzedają i co zrobić.

Natomiast znam wielu ludzi, którzy zaczynali od takich właśnie samoróbek i nadal noszą. Ja osobiście po urodzeniu małego kupiłam bebelulu lulu i szczerze powiem, że dobrze mi się w nim nosiło, a wkładanie i układanie dzidziusia nie było znowu takie straszne. Oczywiście nie jest to chusta "długodystansowa" (czy jak to nazwać ), o czym się przekonałam jak zamotałam małego do 5m Katji - uczucie nieporównywalni dobre - wygoda, prosty kręgosłup, dociąganie odpowiednie i można nosić dłuuugo- chociaż motanie wymaga troszkę uporu na początku i nie jest takie proste.
    Wydaje mi się po prostu, że jeśli ktoś chce nosić, to najpewniej będzie niezależnie jak zaczyna
    Ola mama Leonardka 2008 Mikolajka 2011 Beniaminka 2015 iiii Mieszka 2016

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Dyskusja schodzi na zla droge chyba.

Nie chodzi w tym temacie o samorobki, ktore badz co badz wykonywane sa jednak z solidniejszego materialu niz tetra. Tu chodzi o tetre. Nie miesci mi sie wogole w glowie, ze ktokolwiek jest na tyle lekkomyslny, ze na wlasnym dziecku chce wyprobowac nosnosc tetry. A polecanie jej przez doradców (ogolnie tetry do noszenia, a nie konkretnie z tej aukcji) to juz kompletny dla mnie szok

Sprzedawac oczywiscie nikomu niczego nie zabronimy, ale jednak mysle, ze powinnysmy ostrzegac na forum przed konsekwencjami noszenia w czyms, co mozna w rece rozedrzec.

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

no proszę Cię, niektóre żakardy (firmowe) też się rozchodzą w palcach :-D nawet się wysilać nie trzeba.

nosi się w tkaninie która ma przynajmniej 4 metry i ciężar się jednak rozkłada. nie demonizujmy!!!
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    no proszę Cię, niektóre żakardy też się rozchodzą w palcach :-D nawet się wysilać nie trzeba.

nosi się w tkaninie która ma przynajmniej 4 metry i ciężar się jednak rozkłada. nie demonizujmy!!!

Oj Gosiu z całym szacunkiem, ale nie porównujmy tetry z żakardem. Mimo wszystko. Ja osobiście uważam, że Dominika ma rację, tetra do noszenia nie jest.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

a próbowałyście?
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grimma Zobacz posta

trcohe zle sie poczulam Magdo1980 czytajac o "lenistwie finansowym" - uwierz sa ludzie ktorych nie stac na kupienie firmowki
    cóż,moje słowa:
    "część ludzi zawsze idzie na łatwiznę finansową "
    nie skomentuję,każdy czyta jak chce,jeden ze zrozumieniem,drugi nie.

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie Chusta z tetry ?

Mama Kubusia i Basi

Chusteryczka Awatar aurora

Domyślnie

O chustach azimi gdzieś już było na forum, ale ta tetra przebiła wszystko.

I jak widzę w opisie "zcięte brzegi", to mi słabo.
    Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

taka długa pielucha...

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aurora Zobacz posta
    I jak widzę w opisie "zcięte brzegi", to mi słabo.
    Co znaczy ścięte brzegi?

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Było już!
    Wyszukiwarka się kłania!
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Domyślnie

o tetrowych było ? Kurcze szukałam, musiałam przeoczyć.

Tak czy siak... nieźle...
    ludzie już nie wiedzą na czym zarabiać
    Mama Kubusia i Basi

Domyślnie

oo dzięki za połączenie tematów
    Mama Kubusia i Basi

Chusteryczka Awatar aurora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjuussttyynnaa Zobacz posta
    Co znaczy ścięte brzegi?
    Właśnie tam nie było napisane "ścięte", tylko "zcięte". Od ortów mi słabo
    Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Wkłada się do takiej chusty gołe dziecko, a na to tylko otulacz i gotowe

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

Domyślnie

a mi sie jakos smutno zrobilo
    bo moze jakas naprawde mila mama nie ma pieniedzy na chuste a strasznie pragnie nosic swoje malenstwo i kupi wlasnie te tetre

gdyby nie bylo nikogo kto potrzebuje tanich chust nie byloby takich aukcji

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

jak chcecie zjeść pizzę, to:
    a) robicie samoróbkę w domu,
    b) idziecie na łatwiznę finansową i jecie w telepizzy,
    c) jedziecie na prawdziwą do Włoch?

gdy pierwszy raz zetknęłam się z chustą to spodobał mi się ten pomysł. zaczęłam czytać o nich, jakie mają zastosowanie, jak się wiąże, pooglądałam kilka filmików i doszłam do wniosku, że można by spróbować, jednak cena chusty mnie przeraziła, za kawałek materiału 400zł?? a co jeśli mi się to nie spodoba w praktyce? co ja z nią zrobię, przecież nikt jej nie odkupi ode mnie po cenie zakupu. pomyślałam, że spróbuję z tetrą.

i poszłam na ŁATWIZNĘ FINANSOWĄ i kupiłam 5 metrów tetry za 12,50zł, po czym MIAŁAM WIELKĄ ODWAGĘ zamotać w to siebie i córkę. fajnie wyszło, super się nosiło. jednak jak się okazało w praktyce nie korzystam z niej zbyt często. w związku z tym cieszę się, że nie wydałam 400zł, żeby teraz leżała w szufladzie. raz na miesiąc mogę przez godzinę dziecko w tetrze ponosić i nic nam się nie stanie.

swoją drogą ciekawa jestem jakiej Wy tetry używacie, że Wam się pruje i rwie w rękach? albo ona jest bardzo kiepskiej jakości albo Wy macie tak dużo siły. nie ma fizycznej możliwości, aby tetra się popruła lub porwała przy takim noszeniu dziecka. w końcu jak same pisałyście: w epoce kamienia łupanego kobiety nosiły dzieci w tym co miały, więc czemu tetra jest zła?

co do samoróbek. byłam bardzo dumna z siebie i mojej mamy jak pierwszy raz razem uszyłyśmy mei tai i pouch. nie musiałam wydawać grubej kasy na to, a miałam satysfakcję, że coś dla małej wyszło spod naszych rąk. po co więc ganić o to matki szyjące? ciekawe od czego zaczynały wszystkie firmy szyjące chusty, czyż nie od domowych samoróbek?

tak więc w moim przypadku nie widzę potrzeby, żeby kupować tak drogą chustę, która po zakupie i tak pewnie się okaże, że jest made in china.

a atesty? skoro tak bardzo dbacie o bezpieczeństwo, powinnyście sprawdzać każdy atest w każdym produkcie, bo przecież nadrukować można wszystko, i matki we wszystko uwierzą, tym bardziej jak to będzie znana marka i będzie kosztować kupę kasy. a ciekawa jestem czy kiedykolwiek którakolwiek z Was sprawdziła chociaż jeden taki atest?

nie wiem jak Wy, ale ja już dawno się wyleczyłam z tak drogich zakupów. drogie nie zawsze znaczy lepsze, po co płacić tylko za naszywkę?
    za pieniądze w ten sposób "zaoszczędzone" mogę kupić dziecku nową zabawkę, np. Fisher Price, z atestami (choć ich nie sprawdzałam) i cudnym napisem 'made in china", hehe...

tak więc zanim się coś napisze, to wypadałoby pomyśleć nad tym z jakich powodów ktoś kupuje tetrę 12,50, a nie chustę za 400zł.

z drugiej strony od czegoś trzeba zacząć... i nie można matek na dzień dobry od razu objeżdżać, że są głupie, niedoczytane itd.
    gdybym częściej korzystała z takiej chusty to pewnie pomyślałabym o czymś lepszym, ale póki co.....

na koniec chciałam gorąco pozdrowić wszystkie mamy, które w tym wątku pokazały jaki poziom reprezentują, i które potrafią tak umiejętnie zachęcić chustonówki do chustonoszenia.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

ale wykopalisko...

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Co nie?
    Prawdziwą pizzę robią Włosi - wszystko inne to wyroby pizzopodobne Chociaż nie przeczę, czasami całkiem smaczne... I głodna się znowu zrobiłam...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar dorcik81
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

o rany...zapomniałam o tym wątku
    starsza 27.11.2008
    młodsza 28.12.2010
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Uprawnienia umieszczania postów