Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 72

Wątek: Chusta z tetry??

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

no wlasnie dlatego proponowalam wiazanie do elastycznej - bo tetra jednak jest uciagliwa - celowo takie bo tego sie nie dociaga.

poza tym jakos mi sie wydaje, ze ludzi bardziej "odstarsza" wypowiedz obwarowana roznymi "jesli" niz kategoryczne "nie" - tu czesto robia na przekor nawet. i jak ktos bedzie szukal to znajdzie. i nauczy sie wiazac dobrze.

no i - nawet najlepsza chusta zle zawiazana bedzie szkodzic. wiele osob kupuje dobra chuste z super instrukcja - i nawet tej instrukcji nie przeczyta.
    na rynku sa chusty z gazy - nikt jakos nie zakalda watkow potepiajacych - moze dlatego, ze proponuja je firmy? a gaza sie cienoscia niewle rozni od tetry.

z tgo co pamietam to Marta - Oppamama na samym poczatku nosila wlasnie w chuscie z tetry :-D
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustofanka Awatar jonaelle
    Miejscowość
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

Może jest w tym coś, ale, proszę się przyjrzeć wiązaniom tej pani... Ja nie jestem super, i nie odważyłabym się poprawiać innych, bo uczyłam się wiązać głównie z instrukcji nati, ale uważam, że jak ktoś umie czytać ze zrozumieniem i dużo ćwiczy to może dojść do dużej wprawy - mnie raczej nie zachęciłaby - ani cena ani to zamotanie. Czymś zupełnie innym są jednak samoróbki z gęstej bawełny. No i zawsze można poszukać czegoś więcej na temat chust - przecież jak mam dostęp do allegro, to chyba mogę też poszperać i trafić choćby tutaj...
    Siaś 07.2007 Ninia 04.2009 i Lolek 12.2010

Kozdy cłek fce mieć swój rozum. Kóniec kóńcym telo rozumów, kielo ludzi. A godajóm, ze rozum jest jedyn! Jakoz jedyn, kie kozdy hebluje po swojemu.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ithilhin, trzymam w ręku tetrówkę, taką grubą, grubszą niż standardowa z supermarketu. i ni troszku toto się nie rozciąga w sposób pozwalający na ścisłe wykonanie wiązania na sobie jak do elastyka a potem włożenie dziecia i uzyskanie efektu dobrego podparcia. chyba, że o jakiejś innej tetrze mówimy. poza tym po coś te elastyki są takie elastyczne, prawda?

absolutnie nie skreślam samoróbek, bo faktycznie czasem to pierwsze kroki do długiego noszenia. sama mam kółkową z narzuty z ikei ale wiedziałam od początku że to nie na długie noszenie i nie dla małego niemowlaka. pościel kaktus czy inne obrusy na pewno też są niezłym rozwiązaniem ale one choć trochę dają możliwości popracowania nad wiązaniem jak normalna chusta.

i jedno to odpowiedzialność tej pani co zaszywa skosy i sprzedaje 5m tetry jako chustę. ale też drugie, i to mnie chyba bardziej poruszyło, to komentarz osoby tak doświadczonej w motaniu chust, jak Ty. fora czytają naprawdę różni ludzie i czasem warto ugryźć się w język.

to że wisiadło można zrobić z limitowanego didka nie tłumaczy w moim odczuciu akceptacji wkładania dziecka do chusty z tetry.

a marta oppamama jako osoba z wspomnianą przez mnie mega intuicją i wiedzą o materiałach na pewno sama zdawała sobie sprawę z tego co robi i po co to robi. to nie znaczy że każdy taką wiedzę i intuicję posiada. szczególnie anonimowy czytelnik szmaty.

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

ale odpowiedzialnosc sprzedajacego to druga strona. w zalinkowanym watku gazetowym (watek z 2008 roku) nie bylo nic a nic o aukcji na allegro, tylko o tym czy w tetrze nosic sie da (i nie powiem, zdziwilo mnie linkowanie akurat tego watku odnosnie do konkretnej aukcji).
    i stad byla moja odpowiedz. w watkach o aukcjach nie lubie sie wypowiadac ale jesli by ktos zapytal konkretnie o to czy kupic chuste na tej aukcji to powiedzialabym, zeby zapytal najpier o atesty i instrukcje drukowana, a dopiero potem sie zastanowil.a na wlasna odpowiedzianosc moze sobie sam kupic tetre i zrobic z tego chuste...

co do tetry to przeciez rozciaga sie na ukos.
    dobrze przyznaje, ze moje pisanie, ze wiazanie tak jak do elastycznej moze bylo zbyt mocno zachowawcze... poza tym to bylo w lutym 2008!
    ale mimo wszystko nadal podtrzymuje, ze mozna w tetrze (dobrej jakosciowo i grubej) nosic, tylko trzeba wiazac tak, zeby na dziecku byly przynajmniej trzy wartstwy materialu (np kieszonka z rozlozonymi polami).
    nie wlozylabym dziecka w 2x z tetry.

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Ithilhin, jesli Cię uraziłam linkując wątek ze szmaty to przepraszam najmocniej, nie było to moim zamiarem.
    Chodziło mi o sam fakt noszenia w chuście zrobionej z tetry, nieważne czy samorobnej czy kupionej na allegro.
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

czytając dyskusję odniosłam wrażenie,że zapomniano,iż część ludzi zawsze idzie na łatwiznę finansową i techniczną.po przeczytaniu postów z gazety kupi sobie w hurtowni 5 metrów tetry-to tylko 6-10zł i zawiąże w 2X.
    bo ominie tekst,że tetra ma być super jakości (zresztą jakość to pojęcie względne!) i ominie też tekst,że wiązanie ma być jak w elastyku (w końcu większość początkujących uważa,że 2X jest najłatwiejszym wiązaniem-tak uważałam i ja dawno temu).
    no i osiągnie cel-nosi dziecko nie dość że modnie to i tanio.
    wg. mnie takimi postami doświadczeni chustonosiciele też idą na łatwiznę-przerobię jeden tekst: "ważne,że się nosi,nie ważne w czym".
    jednak ważne w czym...tiul uniesie 4 kilo mojej Moreli ale jakoś w niego jej nie pakuję.

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

...a propo atestów....wisiadła też je mają....

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A mi się wydaje że ważne jest to żeby napisać prawdę. Generalnie na każde takie pytanie możnaby było odpowiadać profilaktycznie nie (bo a nuż się kiedyś doradcą zostanie ), ale czemu, skoro to tak naprawdę będzie ściema. Nie lubię z góry zakładać ze ludzie na forum są tępakami którym profilaktycznie należy polecić wózek, bo ze wszystkiego zrobią wisiadło jak będą mieli okazję.
    Kurcze, no naprawdę można nosić w różnych materiałach, tylko trzeba przy tym myśleć i jeśli jest napisana że tetra ma być superhiper jakości a wiązanie ma mieć 3 warstwy, to jeśli czytający to oleje to już naprawdę nie nasza wina i nie nasza sprawa.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

no racja w sumie

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez visenna2 Zobacz posta
    Ithilhin, jesli Cię uraziłam linkując wątek ze szmaty to przepraszam najmocniej, nie było to moim zamiarem.
    Chodziło mi o sam fakt noszenia w chuście zrobionej z tetry, nieważne czy samorobnej czy kupionej na allegro.
    nie nie, nie urazilas mnie. jedynie zdziwilo mnie, ze akurat ten watek, bo wtedy tych aukcji nie bylo.
    a i temat byl na Szmacie poruszany wiecej razy, tu np:
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,44603...myslicie_.html
    (nawet tam swoja wypowiedz znalazlam, ktorej nie pamietalam hehe)

czy tutaj:
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,44603...w_tetrze_.html

a co do tego
    "niewazne w czym nosi, wazne, ze nosi" to coz...
    to jest cienka granica. moze lepiej, zeby dziecko bylo przy mamie w tej nieszczesnej tetrze niz plakalo w wozku?

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    a co do tego
    "niewazne w czym nosi, wazne, ze nosi" to coz...
    to jest cienka granica. moze lepiej, zeby dziecko bylo przy mamie w tej nieszczesnej tetrze niz plakalo w wozku?
    no i chyba tu się różnimy.
    dla mnie jednak istotne jest w czym i jak się nosi.
    nikomu nie życzę ponoszenia konsekwencji nieprawidłowego noszenia.
    jak się nie wie po co i jak nosić to wózek imo lepszy.

Chustomanka Awatar olessja
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

Taki jest rynek, że każdy może sprzedać co mu się podoba i od klienta zależy czy spojrzy na atest czy nie.
    Poza tym wątpię aby kobitki w głębokiej dżungli nosząc swoje maluchy miały pojęcie o tym, w jakich materiałach się powinno nosić a w jakich nie. Inna rzecz, że po prostu mają co mają - a my mamy wybór, to fakt.
    Ta pani w innych swoich aukcjach sprzedaje chusty z bawełny - fajne nawet kolorowe takie, a dzieć wygląda zamotany dość porządnie. Pewnie, że to nie to samo co skośnokrzyżowy mat., ale tak czy siak może być dla laika dobrym początkiem noszenia maluszka.
    Ola mama Leonardka 2008 Mikolajka 2011 Beniaminka 2015 iiii Mieszka 2016

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

poza wszystkim, i zupelnie na marginesie, i moze uwaga jest nie na miejscu. ale w kulturach pierwotnych, i w "naturze pelnej intuicji" na ktora sie tak chetnie w wielu miejscahc powoluje tutaj na forum chusty nie miewaly atestow, i nie byly ze specjalnego splotu itd.
    dlatego troche smiech pusty mnie ogarnia.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grimma Zobacz posta
    poza wszystkim, i zupelnie na marginesie, i moze uwaga jest nie na miejscu. ale w kulturach pierwotnych, i w "naturze pelnej intuicji" na ktora sie tak chetnie w wielu miejscahc powoluje tutaj na forum chusty nie miewaly atestow, i nie byly ze specjalnego splotu itd.
    dlatego troche smiech pusty mnie ogarnia.
    No, ale nawet jesli bierzemy z "kultur pierwotnych" przykład i nosimy nasze dzieci, to chyba możemy pomysł twórczo zmodyfikować? Znaczy, jak wiemy, że coś można lepiej/bezpieczniej/wygodniej to chyba nie musimy się sztywno trzymac oryginału?

Poza tym, mam wrażenie, że matki z "kultur pierwotnych", które pierwsze kroki w noszeniu dzieci stawiają mając kilka lat, mają właśnie tę intuicję, ktora Cię tak bawi, a której kobiety Zachodu bywają pozbawione.
    Ostatnio edytowane przez visenna2 ; 06-09-2009 o 20:21
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    no i chyba tu się różnimy.
    dla mnie jednak istotne jest w czym i jak się nosi.
    nikomu nie życzę ponoszenia konsekwencji nieprawidłowego noszenia.
    jak się nie wie po co i jak nosić to wózek imo lepszy.

Zgadzam się całkowicie. Poza tym nie wszystkie dzieci płaczą w wózku. Kacper bardzo lubił, chusty używaliśmy wtedy gdy nie chciało nam się brać wózka i jak zaczął chodzić. Nie generalizujmy
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olessja Zobacz posta
    Poza tym wątpię aby kobitki w głębokiej dżungli nosząc swoje maluchy miały pojęcie o tym, w jakich materiałach się powinno nosić a w jakich nie.
    głęboka dżungla charakteryzuje min tym, że nie zatracone zostały pierwotne instynkty, bliskość z naturą i naturalne zrozumienie jak się obchodzić z dzieckiem. jakoś matki tam sobie radzą bez stosu gazetek typu "dziecko" czy zaawansowanego mentalnie chustowego forum.

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olessja Zobacz posta
    . Pewnie, że to nie to samo co skośnokrzyżowy mat., ale tak czy siak może być dla laika dobrym początkiem noszenia maluszka.

Znam mnóstwo osób, które nieświadome że samoróbka to nie to samo co prawdziwa chusta zraziły się do noszenia i dopiero, gdy trafiły na porządną chustę zaczęły naprawdę i z chęcią nosić. Więc nie zawsze jest to dobry początek.
    Poza tym nie żyjemy w dżungli. Jakoś też nie zauważyłam żeby tutaj ktoś odważył się nosić dzieci tak, jak na przykład nosi się w Afryce często - swobodny zwis głowy w dół, tutaj każdy uczy się jak świetnie dociągać, bo krzywdy dziecku nie zrobić, etc, więc to samo powinno tyczyć się atestów IMO.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chusteryczka Awatar landa
    Miejscowość
    okolice Tarnowa

Domyślnie

Wiecie co? A mnie przeraża ta ilość samoróbek wszelakich na allegro, choć sama zaczynałam od samoróbki, ale z calą świadomością tego co chcę zrobić, czyli bezpiecznie nosić dziecko - samoróbka była mi potrzebna, żeby sprawdzić czy to jest faktycznie TO. Sprawdziłam i kupiłam skośnokrzyżową, a flanelka została jako miłe wspomnienie i siostra jeszcze w niej nosiła.

Wszystkim, którzy mnie pytają o radę polecam chusty tkane specjalnie po to, by nosić dzieci, mówię, ze można uszyć, ale nie będzie to takie super jak chusta oryginalna.
    Ostatnio edytowane przez landa ; 06-09-2009 o 20:36
    Kacper 26.12.2007, Kamila 22.09.2009

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dagmara Zobacz posta
    Zgadzam się całkowicie. Poza tym nie wszystkie dzieci płaczą w wózku. Kacper bardzo lubił, chusty używaliśmy wtedy gdy nie chciało nam się brać wózka i jak zaczął chodzić. Nie generalizujmy
    no, to wlasnie bylo generalizowanie, przyznaje
    chodzilo mi o to, ze jesli ktos juz jest przekonany do noszenia, to latwiej moze byc go naprowadzic na droge do noszenia lepszego, niz kogos kto jest noszeniu przeciwny, a placz uwaza za dobre cwiczenie dla pluc.

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez visenna2 Zobacz posta

Poza tym, mam wrażenie, że matki z "kultur pierwotnych", które pierwsze kroki w noszeniu dzieci stawiają mając kilka lat, mają właśnie tę intuicję, ktora Cię tak bawi, a której kobiety Zachodu bywają pozbawione.
    bynajmniej. nie bawi mnie intuicja matek z kultur pierwotnych, jestem dla nich pelna podziwu.

trcohe zle sie poczulam Magdo1980 czytajac o "lenistwie finansowym" - uwierz sa ludzie ktorych nie stac na kupienie firmowki
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Uprawnienia umieszczania postów