Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 31 z 31

Wątek: Mała odchyla głowkę w chuście

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz andzia z tym diagnozowaniem to bym aż tyle nie czekała. Np. porażenie mózgowe jest w pełni uleczalne jeśli rozpocznie się rehabilitację w 1 miesiącu życia. A słyszałam o dwóch sprawdzonych oznakach: dziecko nie prostuje kciuka, tylko ma cały czas zgięty i dziecko nie ma paproszków między paluszkami czy też w zagięciach dłoni. Oba przypadki zdarzyły się w mojej rodzinie, oba oznaczały porażenie mózgowe i oba dzięki temu że maluchy trafiły od razu do neurologa zostały wyleczone. Więc - im wcześniej zostanie postawiona trafna diagnoza tym lepiej.
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustonoszka Awatar lola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    porażenie mózgowe jest w pełni uleczalne jeśli rozpocznie się rehabilitację w 1 miesiącu życia. A słyszałam o dwóch sprawdzonych oznakach: dziecko nie prostuje kciuka, tylko ma cały czas zgięty i dziecko nie ma paproszków między paluszkami czy też w zagięciach dłoni. Oba przypadki zdarzyły się w mojej rodzinie, oba oznaczały porażenie mózgowe i oba dzięki temu że maluchy trafiły od razu do neurologa zostały wyleczone. Więc - im wcześniej zostanie postawiona trafna diagnoza tym lepiej.

Delikatnie mówiąc ..spłycenie tematu.
    O MPD możemy mówić i postawić diagnozę po ukończeniu przez dziecko 3 mż.Wczesniej jest to ZOKN-czyli zaburzenie ośrodkowej koordynacji ruchowej/nerwowej.Dziecko nie rodzi się z MPD.
    MPD nie jest jak piszesz" w pełni wyleczlne"
    A paproszków między palcami można się pozbyć dokładnie kapiąc malucha
    a z kciukiem..nie pomyliło ci się z Z.Downa..?
    Synalek marcowy
    Córeczka lipcowa

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

lola dziękuję z fachowe określenia, nie znałam ich niestetyale sens pozostaje ten sam.
    MartaS wybacz, ale zaden szanujący się neurolog nie postawi diagnozy na podstawie paproszków miedzy palcami i wyprostowanego kciuka, jak i zacisnietej piąstki, podałam to tylko jako przykład i dość rozponawalna oznaka ewentualnego wzmożonego napięcia.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie o to mi chodziło... chodziło mi o oznaki, które mogą zaniepokoić rodziców. Mogą być one całkiem błahe a oznaczać dość poważne zaburzenia, które w porę zauważone są całkowicie uleczalne.
    Nie znam się na medycznych określeniach, napisałam tylko o oznakach, które zaniepokoiły mamę - a były one dość błahe. Nikt nie stawiał diagnozy na podstawie paproszków między palcami!!! Diagnozę stawiał lekarz na podstwaie badania dzieci.

A cała moja wypowiedź dąży do tego, że jeśli mamę coś niepokoi i jest to nawet bardzo prozaiczna rzecz - powinna skonsultować to z lekarzem. Im wcześniej zauważona nieprawidłowość, tym łatwiej ją wyleczyć
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

Miska tez wygina glowe do tylu, jak spi wyglada jak odwrocona literka "C", bylysmy niedawno u pediatry, powykrecala nia na wszystkie strony i powiedziala, ze jest wszystko w porzadku. Moja kolezanka, ktora jest OT, tez mowi, ze jest w porzadku, a ja im wiecej/ dluzej Was czytam zaczynam miec watpliwosci. Nie wiem nawet jakie sa procedury udania sie do neurologa, pewnie zadzwonie we wtorek do pediatry (jutro nie, bo jest .. swieto pracy)

Chustofanka Awatar pinea
    Miejscowość
    Wawa/podlasie

Domyślnie

tez slyszalam o tych piąstkach. Moja 7tyg córa odchyla masakrycznie główkę do tylu. Lekarz nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci, choc za kazdym razem o to pytam. Mala wygina sie w kształt litery C - tak bardzo odgina główkę do tylu ze mam dreszcze...

No ale piąstki rzadko zacisniete,a jak juz to kciuki na zewnatrz. Coraz mniej sie wygina z kazdym tygodniem, ale jak miala 2tyg to bylam przerazona, myslalam ze sobie kark skreci. Teraz spi normalnie, czesto lezy normalnie, ale na rekach szaleje - tylko ze teraz to wyglada na zaciekawienie otaczajacym swiatem.

Nie bylismy u neurologa, tylko u pediatry. Hania urodzila sie 3tyg przed terminem, nie jest wiec wczesniakiem.

Moj pediatra tez zignorowal to odginanie. Twierdzi ze to zupelnie normalne. Moze chodzi o wiek, ze jeszcze to nie jest nieprawidlowe, skoro dziecko takie male? Dzieci moich kolezanek rowniez tak sie odginają.

Myslicie ze moglam cos przeoczyc?

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Dziecko moze się odchylać do tyłu do około 6 miesiąca, ale wszystko zależy od nasilenia...może być wszystko ok, więc nie ma co panikowac i sie obwiniać.
    A jak sie niepokoisz to do neurologa i rozwiejesz wątpliwości.

Powodzenia.
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustonoszka Awatar dzidka76
    Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

A ja zawsze zwijalam w rulon pieluche tetrowa i zawijam w chuste, zeby zrobic taki rodzaj kolnierza samochodowego dzieciowi na kark.

Tetrowej nie widac, bo jest owinieta w chuste, a dziecku glowa sie nie odchyli i kark sie nie meczy - tak troche jak takie kolnierze samochodowe czy samolotowe dla doroslych - moim zdaniem jest to super patent! POdpatrzylam raz u innej mamy i od tamtej pory malego chuscioszka tylko tak nosilam

Chustonówka

Domyślnie

hej dziewczyny
    Ja na ogół tylko podczytuję forum, ale z tematem napięci mięśniowych jestem na bieżąco.
    werona24 - zgłoś się do pediatry i poproś o skierowanie do neurologa. Choćby dla swojego spokoju. Mój też odchyla główkę w chuście i dopiero dziś dowiedziałam się dlaczego.
    Nie myślcie dziewczyny, że jeśli jeden lekarz, np. Wasz pediatra, nie zauważy czegoś to tego nie ma. Moja pediatra nie zauważyła napięć. Trafiłam do neurolog z innego powodu. Neurolog u mojego ośmiomiesięczniaka zauważyła lekkie napięcia w nóżkach, skierowała na rehabilitację. Potem obligatoryjna wizyta u psychologa, psycholog stwierdziła dodatkowo napięcie górnej wargi dziecka (zaleciła masaże, pokazała jak). A dziś rehabilitantka stwierdziła nieznaczną asymetrię, zbyt mocne odchylanie główki do tyłu.
    Te zmiany u Małego są tak nieznaczne, że tylko dobry specjalista je zauważy a nierehabilitowanie tego mogłoby w przyszłości skutkować seplenieniem i chodzeniem na paluszkach.
    Poza tym im szybciej się zacznie ćwiczenia, tym lepiej, bo dziecko ma mniej do nadrobienia.

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

lefi> trudno sie nie zgodzic, ale ciezko mi nie zauwazyc pewnych "prawidlowosci" na np forum dla mam dzieci urodzonych w maju jak moja Miska, 90% dzieci mialo najpierw skaze bialkowa, teraz 90% ma problemy z napieciem miesniowym.

Chustonówka

Domyślnie

bluejay - mój się urodził w styczniu. Też skaza białkowa. Ale to prawdopodobnie moja wina, bo pod koniec ciąży i na początku po urodzeniu jadłam strasznie dużo nabiału.
    A napięcia mięśniowe wynikły najprawdopodobniej z przedłużającej się żółtaczki fizjologicznej.

Uprawnienia umieszczania postów