Pokaż wyniki od 1 do 20 z 31

Wątek: Mała odchyla głowkę w chuście

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz andzia z tym diagnozowaniem to bym aż tyle nie czekała. Np. porażenie mózgowe jest w pełni uleczalne jeśli rozpocznie się rehabilitację w 1 miesiącu życia. A słyszałam o dwóch sprawdzonych oznakach: dziecko nie prostuje kciuka, tylko ma cały czas zgięty i dziecko nie ma paproszków między paluszkami czy też w zagięciach dłoni. Oba przypadki zdarzyły się w mojej rodzinie, oba oznaczały porażenie mózgowe i oba dzięki temu że maluchy trafiły od razu do neurologa zostały wyleczone. Więc - im wcześniej zostanie postawiona trafna diagnoza tym lepiej.
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustonoszka Awatar lola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    porażenie mózgowe jest w pełni uleczalne jeśli rozpocznie się rehabilitację w 1 miesiącu życia. A słyszałam o dwóch sprawdzonych oznakach: dziecko nie prostuje kciuka, tylko ma cały czas zgięty i dziecko nie ma paproszków między paluszkami czy też w zagięciach dłoni. Oba przypadki zdarzyły się w mojej rodzinie, oba oznaczały porażenie mózgowe i oba dzięki temu że maluchy trafiły od razu do neurologa zostały wyleczone. Więc - im wcześniej zostanie postawiona trafna diagnoza tym lepiej.

Delikatnie mówiąc ..spłycenie tematu.
    O MPD możemy mówić i postawić diagnozę po ukończeniu przez dziecko 3 mż.Wczesniej jest to ZOKN-czyli zaburzenie ośrodkowej koordynacji ruchowej/nerwowej.Dziecko nie rodzi się z MPD.
    MPD nie jest jak piszesz" w pełni wyleczlne"
    A paproszków między palcami można się pozbyć dokładnie kapiąc malucha
    a z kciukiem..nie pomyliło ci się z Z.Downa..?
    Synalek marcowy
    Córeczka lipcowa

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

lola dziękuję z fachowe określenia, nie znałam ich niestetyale sens pozostaje ten sam.
    MartaS wybacz, ale zaden szanujący się neurolog nie postawi diagnozy na podstawie paproszków miedzy palcami i wyprostowanego kciuka, jak i zacisnietej piąstki, podałam to tylko jako przykład i dość rozponawalna oznaka ewentualnego wzmożonego napięcia.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie o to mi chodziło... chodziło mi o oznaki, które mogą zaniepokoić rodziców. Mogą być one całkiem błahe a oznaczać dość poważne zaburzenia, które w porę zauważone są całkowicie uleczalne.
    Nie znam się na medycznych określeniach, napisałam tylko o oznakach, które zaniepokoiły mamę - a były one dość błahe. Nikt nie stawiał diagnozy na podstawie paproszków między palcami!!! Diagnozę stawiał lekarz na podstwaie badania dzieci.

A cała moja wypowiedź dąży do tego, że jeśli mamę coś niepokoi i jest to nawet bardzo prozaiczna rzecz - powinna skonsultować to z lekarzem. Im wcześniej zauważona nieprawidłowość, tym łatwiej ją wyleczyć
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

Miska tez wygina glowe do tylu, jak spi wyglada jak odwrocona literka "C", bylysmy niedawno u pediatry, powykrecala nia na wszystkie strony i powiedziala, ze jest wszystko w porzadku. Moja kolezanka, ktora jest OT, tez mowi, ze jest w porzadku, a ja im wiecej/ dluzej Was czytam zaczynam miec watpliwosci. Nie wiem nawet jakie sa procedury udania sie do neurologa, pewnie zadzwonie we wtorek do pediatry (jutro nie, bo jest .. swieto pracy)

Uprawnienia umieszczania postów