Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 31

Wątek: Mała odchyla głowkę w chuście

Chustofanka

Domyślnie Mała odchyla głowkę w chuście

Może głupie pytanie ale moja 2 miesięczna córka ciągle odchyla główkę do tyłu w kieszonce i się zastanawiam czy to nie szkodzi??Czy za bardzo nie obciąża kręgosłupa? Jest przytulona do mnie tylko wtedy kiedy śpi

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

odchyla sie cala i jest spieta czy tylko sie rozglada?
    sprawdz czy masz dobrze dociagnieta gorna krawedz.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

może chce widzieć więcej w stanie czuwania? wtedy dobrze by było nosić ją na biodrze? ew. faktycznie sprawdź jak mocno dociągnieta jest chusta.. a może dziecię zbyt drażni chusta w okolicy karczku?? jakie wiązanie najczęściej stosujesz ( ot tysiąc pytań - ciężko doradzać przez internet ... )

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

werona, a czy ta tendencja jest tylko jak jest zamotana w chuście?

Moja Hania ma obniżone napięcie mięśniowe. Dzieci z prawidłowym napięciem mięśniowym dążą do pozycji naturalnej, czyli lekko zaokrąglone plecki. Dzieci z obniżonym napięciem, wyginają się całe do tyłu, ale to jest nie tylko w chuście, ale również np. jak leżą sobie (są takie wygięte wtedy). Hania robi dokładnie to samo w chuście - odchyla główkę do tyłu. Ponieważ Hania jest pod stałą opieką rehabilitantki oczywiście pytałam czy aby nie robię dziecku krzywdy nosząc ją w chuście. Pokazałam wiązanie, mała oczywiście zaczęła się odchylać i rehabilitantka powiedziała mi, że to odchylalnie się do tyłu to właśnie wynik obniżonego napięcia mięśni (zabij mnie ale nie wiem dlaczego odchylanie się świadczy o obniżonym napięciu). Zapytałam o to samo co ty: czy nie ociążam za bardzo kręgosłupa Hani - rehabilitantka nie była zachwycona noszeniem jej w chuście, ale powiedziała, że jeśli jest to 2-3 godziny dziennie to na pewno krzywda jej się nie stanie
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustofanka

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi.Troszkę się zmartwiłam tym obniżonym napięciem nerwowym.Będę musiała bardziej obserwować córcię.Generalnie nie zauważyłam by się cała jakoś prężyła tylko ta główka jej tak dziwnie się odchyla.Może faktycznie mam za słabo górną krawędź dociągniętą a może po prostu mam takie ciekawe dziecko

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

przy wzmożonym napięciu też dziecko odchyla się do tyłu

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

hm
    mam syna w wieku Twojego dziecka i dzis na spacerze robil dokladnie to samo. i wiem ze chusta byla dociagnieta, i ze z napieciem jest wszystko ok
    wyginanie moze swiadczyc o wzmozonym napieciu ale musza byc spelnione jeszcze inne czynniki zeby mozna bylo o nim mowic.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

A jeśli odchyla tylko głowę to może mieć wzmożone napięcie mięśni karku...wczoraj wróciłam od neurologa z taką diagnoza Adasia...idziemy do poradni rehabilitacyjnej.
    A od jakiegoś czasu tez mi sie w chuście wyginał i nijak nie mogłam go zamotać, zeby miał zaokrąglone plecy...z uporem maniaka je prostował.
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustomanka Awatar karolibu
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

to teraz dałyście mi dziewuchy do myślenia... moja w chuście też wychyla się do tyłu ale myślałam że może interesuje ją top co jest na gorze np w sklepach autobusie... no i jak śpi na boku to zawse ma główkę zadartą do tyłu.... muszę poobserwować młodą... nie miała stwierdzonego żadnego napięcia ale wiecie jak to jest z lekarzami jak mama sama nie zauważy i nie zapyta to lekarz nie powie.... dzieki za nieświadomą porade

Chustonoszka Awatar lola

Domyślnie

Hmm nie bardzo rozumiem jak maluch z obniżonym napięciem mieśniowym może się odginać..
    globalnie ONM nie powoduje odginania

odginanie głowy do tyłu nie zawsze świadczy o jakiejś patologii,dzieciaki są ciekawskie z natury powiedziała matka ciekawego chuściocha,też mieliśmy taki problem-pomogło włożenie kawałka flanelki pod materiał na górnej krawędzi -ten pod karkiem-taki wałeczek był wygodny baardzo

a i "każda akcja rodzi kontrakcję"-jesli rzeczywiście dziecko ma kłopoty z napięciem mięśniowym-wzmozone i dociągniesz bardziej chustę-spowodujesz jeszcze większe odginanie
    Synalek marcowy
    Córeczka lipcowa

Chustofanka

Domyślnie

A jeszcze zapytam Was dziewczyny, kto stwierdził u Waszego dziecka zespół ONM??Lekarz podczas kontroli czy wy same zauważyliście??

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

nie można samemu stawiać takiej diagnozy, jeżeli coś Cię niepokoi to idź do neurologa, on najlepiej to oceni.
    Mój synek odchylał się do tylu bardzo, miał wzmozone napiecie mięśniowe, pomogły rehabilitacje głównie w domu po przeszkoleniu przez rehabilitankę, teraz ma 8 miesięcy i jest baardzo dobrze, przez cały ten czas był noszony w chuscie, nam pomagało rozłożenie pół na kieszonkę.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie tak jak napisała andzia - nieprawidłowości w napięciu mięśniowym musi stwierdzić lekarz. U mnie są, no bo bliźniaki i jeszcze do tego wcześniaki, ale spokojnie. Moja pediatra stwierdziła, że rehabilitant na pewno zaleci rehabilitację, ale problemy z napięciem miną tak czy tak z wiekiem Wiesz, werona, twoja dzidzia może się po prostu odchylać, bo jest ciekawa świata, a nie mieć jakiekolwiek problemy z napięciem, więc głowa do góry Jeśli masz wątpliwości to przejdź się do pediatry, poogląda on dzidzie i jeśli również będzie miał wątpliwości da skierowanie do neurologa.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mój też jak był malutki odchylał główkę w kieszonce, a nie ma problemów z napięciem mięśni.
    pod górną krawędź wkładałam zwiniętą pieluszkę tetrową i pomagało

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Diagnozę stawia tylko lekarz. Ja nie piszę tego o Adasiu żeby diagnozować jak to jest u Was. Poprostu u nas odchylanie zostało potwierdzone wzmożonym napięciem i mamy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej.
    Adaś to też wcześniak więc jest pod czujną opieką i lekarze wyłapują wszelkie odchylenia od normy żeby niczego nie przegapić
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustonoszka Awatar lola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    Dokładnie tak jak napisała andzia - nieprawidłowości w napięciu mięśniowym musi stwierdzić lekarz. U mnie są, no bo bliźniaki i jeszcze do tego wcześniaki, ale spokojnie. Moja pediatra stwierdziła, że rehabilitant na pewno zaleci rehabilitację, ale problemy z napięciem miną tak czy tak z wiekiem Wiesz, werona, twoja dzidzia może się po prostu odchylać, bo jest ciekawa świata, a nie mieć jakiekolwiek problemy z napięciem, więc głowa do góry Jeśli masz wątpliwości to przejdź się do pediatry, poogląda on dzidzie i jeśli również będzie miał wątpliwości da skierowanie do neurologa.

Uuu -czy to lekarz powiedział ci,że "problemy z napięciem miną tak czy tak z wiekiem"?
    niebezpieczne bardzo stwierdzenie
    ja bym zmieniła lekarza i to czym prędzej
    Synalek marcowy
    Córeczka lipcowa

Chustofanka

Domyślnie

jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lola Zobacz posta
    Uuu -czy to lekarz powiedział ci,że "problemy z napięciem miną tak czy tak z wiekiem"?
    niebezpieczne bardzo stwierdzenie
    ja bym zmieniła lekarza i to czym prędzej
    Tak dokładnie powiedziała mi pani pediatra. Już z innego powodu ją zmieniłam. Pani pediatra nie podała dzieciom z początkową anemią żelaza, co skończyło się transfuzją...

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Mila ma 2,5 miesiąca i jakoś od 2 tygodni często (nie zawsze), nie tylko się odchyla, ale i zapiera łapkami i odpycha de mnie. Na biodrze jest trochę lepiej.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

wszelkie odginania, odpychania, spinania, można ze 100% pewnąścią zdiagnozować dopiero po 8 - 10 tygodniach życia, wcześniej dzidzia ma prawo tak reagować, całkiem dobrym wyznacznikiem jest też zaciskanie piąstek, jeżeli 3 miesięczne niemowlę ma nada lzaciśnięte piąstki to należy to skontrolować, tym bardziej jeżeli kciuk jest wewnątrz.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Uprawnienia umieszczania postów