Pokaż wyniki od 1 do 20 z 31

Wątek: Mała odchyla głowkę w chuście

Mieszany widok

Chustofanka

Domyślnie Mała odchyla głowkę w chuście

Może głupie pytanie ale moja 2 miesięczna córka ciągle odchyla główkę do tyłu w kieszonce i się zastanawiam czy to nie szkodzi??Czy za bardzo nie obciąża kręgosłupa? Jest przytulona do mnie tylko wtedy kiedy śpi

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

odchyla sie cala i jest spieta czy tylko sie rozglada?
    sprawdz czy masz dobrze dociagnieta gorna krawedz.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

może chce widzieć więcej w stanie czuwania? wtedy dobrze by było nosić ją na biodrze? ew. faktycznie sprawdź jak mocno dociągnieta jest chusta.. a może dziecię zbyt drażni chusta w okolicy karczku?? jakie wiązanie najczęściej stosujesz ( ot tysiąc pytań - ciężko doradzać przez internet ... )

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

werona, a czy ta tendencja jest tylko jak jest zamotana w chuście?

Moja Hania ma obniżone napięcie mięśniowe. Dzieci z prawidłowym napięciem mięśniowym dążą do pozycji naturalnej, czyli lekko zaokrąglone plecki. Dzieci z obniżonym napięciem, wyginają się całe do tyłu, ale to jest nie tylko w chuście, ale również np. jak leżą sobie (są takie wygięte wtedy). Hania robi dokładnie to samo w chuście - odchyla główkę do tyłu. Ponieważ Hania jest pod stałą opieką rehabilitantki oczywiście pytałam czy aby nie robię dziecku krzywdy nosząc ją w chuście. Pokazałam wiązanie, mała oczywiście zaczęła się odchylać i rehabilitantka powiedziała mi, że to odchylalnie się do tyłu to właśnie wynik obniżonego napięcia mięśni (zabij mnie ale nie wiem dlaczego odchylanie się świadczy o obniżonym napięciu). Zapytałam o to samo co ty: czy nie ociążam za bardzo kręgosłupa Hani - rehabilitantka nie była zachwycona noszeniem jej w chuście, ale powiedziała, że jeśli jest to 2-3 godziny dziennie to na pewno krzywda jej się nie stanie
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustofanka

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi.Troszkę się zmartwiłam tym obniżonym napięciem nerwowym.Będę musiała bardziej obserwować córcię.Generalnie nie zauważyłam by się cała jakoś prężyła tylko ta główka jej tak dziwnie się odchyla.Może faktycznie mam za słabo górną krawędź dociągniętą a może po prostu mam takie ciekawe dziecko

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

przy wzmożonym napięciu też dziecko odchyla się do tyłu

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

hm
    mam syna w wieku Twojego dziecka i dzis na spacerze robil dokladnie to samo. i wiem ze chusta byla dociagnieta, i ze z napieciem jest wszystko ok
    wyginanie moze swiadczyc o wzmozonym napieciu ale musza byc spelnione jeszcze inne czynniki zeby mozna bylo o nim mowic.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Uprawnienia umieszczania postów