Mam pytanie techniczne, natury finansowo-skarbowej. Jak rozliczacie się z państwem z tego co zarobicie szyjąc pieluchy? Macie zarejestrowane firmy? Jak to załatwić aby sprzedawać legalnie nie zakładając firmy?????
Mam pytanie techniczne, natury finansowo-skarbowej. Jak rozliczacie się z państwem z tego co zarobicie szyjąc pieluchy? Macie zarejestrowane firmy? Jak to załatwić aby sprzedawać legalnie nie zakładając firmy?????
Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że aby móc cokolwiek legalnie sprzedawać trzeba mieć zarejestrowaną działalność (ale to na chopski rozum).
Może dziewczyny się wypowiedzą.
Mnie też się tak wydaje. Ale pytam bo jestem ciekawa.
bez ZUSu moznaby na umowe o dzielo ew. ale to ktos musialby podpisac z szyjącą taką umowę no i pytanie, czy szycie to dzielo?
no ale podatek bedzie zawsze![]()
K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013
1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!
no taka pielucha to dzieło jak najbardziej!!Tylko trza mieć kogoś kto zleci takie dzieło ..
Odnośnie pytania MamyJasia, to albo trzeba się samodzielnie zarejestrować jako osoba prowadząca działalność, albo podpiąć pod kogoś kto już działalność prowadzi. Pierwsze rozwiązanie to raczej dla kogoś kto szyje duże ilości, bo same koszty prowadzenia działalności (ZUSy, księgowość, podatki) do małych nie należą.
Wychodzi na to,że sprzedaż czegokolwiek na forum jest nielegalna jeśli nie ma się zarejestrowanej firmy. SmutneA może ktoś dokaldnie zna się na prawie i wie jak to "obejść"????