Pokaż wyniki od 1 do 20 z 36

Wątek: Pierwsza chusta

Mieszany widok

Chustonówka
    Miejscowość
    Stockholm

Domyślnie Pierwsza chusta

Witajcie,
    potrzebuję porady Wiem, że do grudnia jeszcze mnóstwo czasu, ale ja bym chciała mieć już jakieś pojęcie czego mam szukać... Otóż chodzi mi o pierwszą najpierwsiejszą w życiu chustę. Dla dziecka, którego jeszcze nie ma na świecie, więc nie wiem jaka będzie duża Natomiast rodzice należą do klasy super gigant full wypas, czyli 185-190 cm wzrostu, 100-110 kg i jakies 115-120 w obwodzie Tatus i 164 cm wzrostu, jakieś 100 kg wagi obecnie, ale potem mam nadzieję nieco mniej i w obwodzie 115, ale to też kwestia Młodej w środku (przed ciążą miałam jakieś 90 cm, też sporo...). I szukam czegoś na początek, co wystarczyłoby mi na dłużej, było odpowiednio duże dla nas obojga no i było wygodne...
    Gdy popatrzyłam na ceny to trochę mi mina zrzedła, ale widać tak musi być. Mój Ukochany stwierdził natomiast, że może sami coś uszyjemy lub zlecimy krawcowej - wyjdzie taniej a może tak samo dobrze. Na allegro znalazłam jedną chustę 5 metrów, która mi się podoba, ale ma 50 cm szerokości tylko - nie wiem czy to nie za mało? W ogóle czuję się całkowicie zagubiona wśród tego wszystkiego... Może któraś z Was poratuje choć dobrym słowem i jakąś radą?
    Agnieszka

Chustoguru Awatar czukczynska
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Nie wiem czy szycie u krawcowej ma sens -pomyśl ile kosztuje 5 m dobrego materiału.
    Jesli ma to być chusta wspólna,to 5,2m.
    A co dalej? Co Ci się spodoba.
    Na chustostraganie możesz kupić uzywaną chustę za nieduże pieniądze.
    Nasze polskie Nati są cudowne

Chustonówka
    Miejscowość
    Stockholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czukczynska Zobacz posta
    Nie wiem czy szycie u krawcowej ma sens -pomyśl ile kosztuje 5 m dobrego materiału.
    Jesli ma to być chusta wspólna,to 5,2m.
    A co dalej? Co Ci się spodoba.
    Na chustostraganie możesz kupić uzywaną chustę za nieduże pieniądze.
    Nasze polskie Nati są cudowne
    Co mi się podoba nie jest dobrą odpowiedzią ;-( Podoba mi się co druga chusta, a mam wybrać jedną... Właśnie przeglądam stragan od samego początku jak tu jestem i dziś dopiero jest pierwsza długa chusta, na jaką byłoby mnie stać
    Materiał ponoć nie jest koszmarnie drogi, zmieściłabym się w 100 zł spokojnie razem z szyciem, ale czy to ma sens? A używana ponoć lepsza, bo już złamana czy jak się to nazywa Tylko nadal nie wiem co wybrać, czym się kierować itd.
    Dzięki za pomoc w każdym razie
    Agnieszka

Chustofanka Awatar kasku
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

na ebayu sa czasem dlugie chusty w dobrych cenach tylko opisy najczesciej po niemiecku, co wybrac zależy od tego na co mozesz sobie pozwolic a potem wybrac najladniejszą z tych co ci pasują

mama żuży = 9.12.2008 = i janka = 21.03.2011

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

jak ma spełniać Twoje warunki - dla tatusia i mamusi, na dłużej i wygodne - to oryginalna skośnokrzyżowa długości 5.2metra i szerokości 70cm

cena - no cóż, zakładając że będziesz często używać można się przałamać, poza tym zajrzyj na chustostragan na pewno do porodu coś dla siebie znajdziesz w rozsądnej cenie
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

szycie nie ma sensu, bo macie bardzo małe szanse kupić materiał, który choćby w przybliżeniu będzie tak dobry, jak oryginalny.
    Z moich doświadczeń - znakomita jest gruba flanela o skośnym splocie, w zasadzie nie do dostania w polskich sklepach. W sąsiedniej kapitalistycznej od dawna krainie czasem szyją z tego pościel, stąd znam materiał. Widziałam kiedyś w PL cieniutką (naprawdę cieniutką) flanelkę tego rodzaju i kosztowała ok. 45 zł/m
    A komfort noszenia jest nieporównywalny między zwykłym płótnem a oryginalną chustą.
    Oczywiście da się choćby i w prześcieradle, ale na szycie u krawcowej z nowego materiału - moim zdaniem szkoda forsy.

Chustonówka
    Miejscowość
    Stockholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasku Zobacz posta
    na ebayu sa czasem dlugie chusty w dobrych cenach tylko opisy najczesciej po niemiecku, co wybrac zależy od tego na co mozesz sobie pozwolic a potem wybrac najladniejszą z tych co ci pasują
    Po niemiecku to ja nie bardzo, ale tam też szukam. I na angielskim ebayu i na szwedzkiej wersji, ale problem polega na tym, że nie wiem czego szukać A najładniejsza do tej pory ponoć nie jest najlepszym wyborem - samoróbka 50 cm szerokości za niemal darmo, bo 30 zł

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    jak ma spełniać Twoje warunki - dla tatusia i mamusi, na dłużej i wygodne - to oryginalna skośnokrzyżowa długości 5.2metra i szerokości 70cm
    cena - no cóż, zakładając że będziesz często używać można się przałamać, poza tym zajrzyj na chustostragan na pewno do porodu coś dla siebie znajdziesz w rozsądnej cenie
    Mam nadzieję, że oboje, a nawet cała trójka (z Małą) będziemy jej używać Właśnie próbuję się przełamać, ale muszę jeszcze przełamać drugą stronę związku, która ma problem ze zrozumieniem czemu musimy zapłacić tyle kasy za kawałek materiału...? Na chustostragan zaglądam, może coś trafię

Dzięki za porady
    Agnieszka

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Agnieszko, a ile kosztował będzie Wasz wózek? Wciąż o wiele więcej, niż chusta, czyż nie? Powiem Ci zatem na ucho, że myśmy nasz wózek sprzedali, bo od kiedy Ewuszka skończyła 3-4 miesiące, stał nieużywany. To jest to, na czym możesz zaoszczędzić!

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akozka Zobacz posta
    ale muszę jeszcze przełamać drugą stronę związku, która ma problem ze zrozumieniem czemu musimy zapłacić tyle kasy za kawałek materiału...?
    bo ten kawalek materialu, regularnie uzywany, to najlepsza inwestycja w zdrowy rozwoj Waszego dziecka. Poczytaj na forum czym dla dziecka jest chusta (bo wbrew pozorom transport, to jakby "dzialanie uboczne" chusty dla wiekszosci chuscioszków

a na angielski e-bay nie trac czasu to jak szukanie igly w stogu siana. tylko na niemieckim mozna ustrzelic cos fajnego.

Chustonówka
    Miejscowość
    Stockholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kakot Zobacz posta
    szycie nie ma sensu, bo macie bardzo małe szanse kupić materiał, który choćby w przybliżeniu będzie tak dobry, jak oryginalny.
    Z moich doświadczeń - znakomita jest gruba flanela o skośnym splocie, w zasadzie nie do dostania w polskich sklepach. W sąsiedniej kapitalistycznej od dawna krainie czasem szyją z tego pościel, stąd znam materiał. Widziałam kiedyś w PL cieniutką (naprawdę cieniutką) flanelkę tego rodzaju i kosztowała ok. 45 zł/m
    A komfort noszenia jest nieporównywalny między zwykłym płótnem a oryginalną chustą.
    Oczywiście da się choćby i w prześcieradle, ale na szycie u krawcowej z nowego materiału - moim zdaniem szkoda forsy.
    Ten post pokażę Mężczyźnie jak wróci i zobaczymy co powie Mam nadzieję, że da się przekonać do kupna "nówki"

Cytat Zamieszczone przez Ewucha Zobacz posta
    Agnieszko, a ile kosztował będzie Wasz wózek? Wciąż o wiele więcej, niż chusta, czyż nie? Powiem Ci zatem na ucho, że myśmy nasz wózek sprzedali, bo od kiedy Ewuszka skończyła 3-4 miesiące, stał nieużywany. To jest to, na czym możesz zaoszczędzić!
    O i tu nastąpi zdziwienie, gdyż wózek kosztował nas 90 zł plus wysyłka... Nie sądzę, żeby udało nam się kupić chustę taniej niż wózek... Ale i tak będziemy potrzebować, bo przewóz dziecka w wózku komunikacją miejską jest za darmo dla dziecka i rodzica, a w chuście rodzic płaci... Tak więc wózek zwraca się po kilku wizytach "w mieście"

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    bo ten kawalek materialu, regularnie uzywany, to najlepsza inwestycja w zdrowy rozwoj Waszego dziecka. Poczytaj na forum czym dla dziecka jest chusta (bo wbrew pozorom transport, to jakby "dzialanie uboczne" chusty dla wiekszosci chuscioszków

a na angielski e-bay nie trac czasu to jak szukanie igly w stogu siana. tylko na niemieckim mozna ustrzelic cos fajnego.
    Właśnie widzę, że zarówno amerykański jak i angielski ebay to głównie nosidła i takie "puchate chusty", którą to dostaniemy nieużywaną od bratostwa. A chustę i tak chcemy kupić, tylko pytanie "jaką?". O dobroczynnych efektach już się nasłuchałam od jednej takiej, co to to czyta i dobrze wie, że o niej mowa Z resztą zawsze mi się podobały Latynoski z chustami... (może kiedyś uda nam się pojechać w Andy i kupić taką prawdziwą chustę z tamtych regionów... :-D).
    Agnieszka

Chustoguru Awatar czukczynska
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

No to w takim razie udaj się do dziuału Kupię i podaj swoje warunki-długość 5,2,cena do... i czekaj na oferty
    Wybierzesz tę,która najbardziej Ci się spodoba.

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akozka Zobacz posta
    i takie "puchate chusty", którą to dostaniemy nieużywaną od bratostwa.

puchate, czyli jakie????

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Na pewno znajdziesz cos ciekawego i w przystępnej cenie
    Warto też zagladać na allegro.
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustonówka
    Miejscowość
    Stockholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    oj, malo tu na forum jest dzieci, ktore godzily sie na toto ustrojstwo. To, co zalinkowalas, a producent szumnie chustą nazywa to jest "baby bag", czyli torba na dziecko. I jest tam klamra, ktora za ta cene ustrojstwa na pewno nie jest atestowana. Byla afera na tym forum, jak dziewczyna miala toto, klamra pierdyknela kiedy dziecko bylo w srodku i zaliczylo beton z wysokosci ramion matki. Za to wszystkie zostalysmy zbluzgane, a chusty od najgorszych zwyzywane. Kobita nie dala sobie przetlumaczyc, ze wkladala dziecko w chlam i wlasciwie ten wypadek to jej wina
    Ich syn też nie chciał się do tego przekonać a teraz oddadzą mi, mówiąc że to chusta. A ja bym wolała jednak taką, która daje więcej możliwości niż jedno ułożenie Ja na pewno nie zwyzywam, a toto najwyżej będę używać w domu... o ile w ogóle.

Cytat Zamieszczone przez Monetete Zobacz posta
    haha, te wydatki, to polskie realia a nie luksus

raz widziałam jak pękła firmówka.. ale to dlatego, że mama prasując zamyśliła się i dłużej przytrzymała w jednym miejscu żelazko.. Później jak się zamotała, to zrobiła się dziura.. była średnicy 7-8 cm może.. ale generalnie byłam pod wrażeniem, bo pękła tylko tam, gdzie nitki były uszkodzone, dalej w ogóle chusty nie ruszyło.. nie popruła się jak przykładowe prześcieradło.. W tym miejscu sobie zrobiła śliczną łatkę w kształcie serduszka i chusta naprawdę śliczna To, paradoksalnie jeszcze bardziej przekonało mnie do tkanych firmowych
    A koniecznie trzeba prasować chustę? Nie można po prostu rozwiesić i wysuszyć? Żelazka w ręku nie miałam chyba od roku i myśl o tym, że będę musiała prasować mnie dosłownie przeraża...

Cytat Zamieszczone przez marza Zobacz posta
    Na pewno znajdziesz cos ciekawego i w przystępnej cenie
    Warto też zagladać na allegro.
    Zaglądam, ale tam mają drożej niż u producenta czasem... Szukam też na tutejszym odpowiedniku allegro, ale nikt się chust raczej nie pozbywa jak zauważyłam ;-(
    Agnieszka

Uprawnienia umieszczania postów