Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: odpieluszkowanie - proszę o konrety :-)

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie odpieluszkowanie - proszę o konrety :-)

Julia skończyła 15 miesięcy. Wydaje mi się po tych wakacjach taka wszystko rozumiejąca i pięknie współpracująca, że postanowiłam spróbować z odpieluszkowaniem. Od początku używałam pieluszek jednorazowych. Przeczytałam sobie książkę: "Pożegnanie z pieluszkami, czyli jak łatwo i przyjemnie nauczyć dziecko korzystania z toalety" Kingi Chyrek.
    Chciałabym kupić kilka majteczek - otulaczy (czy jak to się zwie) i kilka wkładów, poza tym mam ok. 20 pieluszek tetrowych.
    Proszę Was o pomoc, ile powinnam mieć takich majteczek i wkładów, aby od razu przejść na wielorazowe z pampersów. Planuję prać i powolutku tłumaczyć co i jak. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale chcę spróbować.
    Jeśli już podobny wątek był to proszę o podsunięcie linku, po wakacjach mam spore zaległości forumowe
    mama Julii (maj 2008) i Chłopczyka (styczeń 2015)

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Fajnie masz, Mateusz starszy od Twojej córy o 2 tygodnie współpracował ze mną od 7 miesiąca do czerwca tego roku. A teraz nie usiedzi na nocniku dłuzej niż 30 sekund hehe.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Ufff rebelko, to pocieszające wiedzieć, że nie tylko moje dziecko pogniewało się na nocnik po długim okresie bezproblemowego używania...

Chustomanka
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Uhm... Jeszcze nie wiem czy mam fajnie, bo na razie nocnik służy do czytania książeczek Postanowiłam po prostu przejść z pampersów na wielorazowe tylko oświeciło mnie dopiero teraz i życzeniowo myślę, że może mała zechce współpracować gdy będzie czuła mokre majteczki...

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Jeśli mogę Ci coś poradzić, to zwykłe majteczki (ewentualnie ciut większe, żeby tam się jeszcze tetra mieściła) i spodenki. Ja mam 20 par, ale my od dawna bez pieluch, więc nigdy tyle nie potrzebowałam. Po prostu obserwuj ile razy dziennie Mała siusia i sama dobierzesz sposób Ja na początku zakładałam tylko majtki, ale jak mnie zaczęły kałuże denerwować, to wkładam tetrę w majteczki -efekt ten sam, uczucie "mokrości", mokre ubranko (to konieczne, żeby dziecko widziało skutek), ale nie ma okropnej kałuży. Wiem, że niektóre mamy wkładają np. małe ręczniki - dobrze chłoną, a są przyjemne przy skórze. Otulacz przyda się na spacer i w nocy.
    Powodzenia!

Chustomanka
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

ewinka bardzo dziękuję, za Twoje uwagi. Tego właśnie potrzebowałam, nie wiedziałam czy i ile inwestować w tzw. trenerki? Muszę to sobie przemyśleć i zabrać się do odpieluszkowania. Może jeszcze jakaś mama ma inne spostrzeżenia?

Uprawnienia umieszczania postów