jest spora różnica w chłonności "starych" babyett a nowej, mimo, że stare są swiezo po strippingu. Normalka czy coś źle robię? Pieluchy wyprałam, namoczyłam: formowanki w kwasku, AIO w ludwiku całą noc, potem wypłukałam i wyprałam w 60 stopniach.
jest spora różnica w chłonności "starych" babyett a nowej, mimo, że stare są swiezo po strippingu. Normalka czy coś źle robię? Pieluchy wyprałam, namoczyłam: formowanki w kwasku, AIO w ludwiku całą noc, potem wypłukałam i wyprałam w 60 stopniach.
Ja jestem nowa w temacie, tzn od m-ca stosujemy wielo,narazie tylko w dzien i w domu.
Mam poki co niewiele pieluch (1 AIO Bbh, 1 IB SIO, 1 Charlie Banana kieszonka, jakis otulacz, dodatkowe wklady i tetre) jestem na etapie dokupywania
Ciagle mam watpliwosci w temacie prania, tzn w czym prac? Narazie wszystkie dzieciowe plyny do prania, ktore mialam zawieraja mydlo. Czytalam cos o ekolkulach, ale jeszcze nie wiem z czym to sie je ;/
Jakie plyny stosujecie? Czy przejmujecie sie tym mydlem? czy poprostu nie przywiazujecie do tego wagi, ale za to robicie raz na jakis czas kuracje pieluchom? tzn kwasek, soda, stripping itp.
Na etykiecie pisze, ze tego mydla jest 5-15%, narazie nie zauwazylam, zeby wplywalo to na chlonnosc pieluch.
lepszy od płynu jest proszek,lovela,dzidzius jelp.podobno zawiera mniej mydła.sypie sie polowe albo 1/3 zalecanej porcji.mozna dodac jakis dodatek antybakteryjny.
o ekokulach sie nie wypowiem bo nie miałam.
ja jak narazie nie robilam pieluchom zadnej kuracji.nie mam problemow z chlonnoscia ani ich zapachem.
Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)
Dzisiaj kupilam proszek Bobas, tam pisze, ze mydla jest mniej niz 5%
A mam jeszcze pytanko o suszenie. Czy ktoras suszy cos na kaloryferach? (poza tetra oczywiscie) Kiedys mi jedna dziewczyna napisala, ze nie wolno suszyc na grzejnikach, ale nie dopytalam czy chodzi o wszystkie rodzaje pieluch, czy tylko te z pulem. Albo np czy same wklady do IB, badz takie frotte z charlie banany czy nie mozna wrzucic na grzejnik.
Narazie nie mam suszarki elektr. wiec grzejniki bardzo by przyspieszyly proces suszenia![]()
tylko te z pulem sa niewskazne do suszenia na kaloryferze .bo sie pul zniszczy.reszte mozna suszyc na kaloryferze wszystko oprocz puli tak susze.
Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)
który z dodatków do prania jest lepszy? Jakoś zawsze tak wychodziło że zamawiałam razem z pieluchami ten który był w sklepie a teraz trafiłam na sklep gdzie są oba i mam dylemat.
Dziewczyny,
Właśnie zamierzam kieszonki PULowe wymoczyć w płynie do naczyń.
A wkładki różnej maści w kwasku.
Czy wystarczy 3 godziny moczenia?
może to głupie pytanie ale co oznacza skrót IMO?
A moze to czyjś nick tylko nie załapałam![]()
Taa daa namoczyłam pieluchy znowu i nic nie śmierdziCzyli raz na jakiś czas poza gotowaniem z kwaskiem pieluchy potrzebują nocy z odkażaczem
![]()