Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

kwas cytrynowy=ocet,z tym że po kwasku nie śmierdzi octem,no i kwasek gumek żadnych nie niszczy.
    powiem tak,jeśli ocet czy kwasek w 5 minut wyczyści zakamienowany stary czajnik to z taką pieluchą da sobie spokojnie radę.

ja piorę pieluchy w proszku i potem mokre od razu namaczam na noc raz na jakiś czas w silnym roztworze,minimum 5 torebek.zależy od ilości pieluch,a potem gorącą wodą prysznicem płuczę(rozpuszcza resztki) i wsadzam do pralki na płukanie tylko.

ot-niezależnie od wszystkiego nie prałabym w orzechach,toż to czyste olejki.
    Ostatnio edytowane przez magda1980 ; 23-09-2009 o 15:17

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

a w nappy fresh moczycie wyprane pieluchy?

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Magda, czyli mogę zrobić pranie w kwasku, 5 torebek na 60 stopni?
    A po takim praniu normalne pranie w proszku?
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

pranie w kwasku czy płukanie kwaskiem to ostateczność-gdy nie ma czasu na namaczanie całą noc bo pieluch brakuje.najpierw pranie w proszku,żeby były czyste,potem w kwasku.ale nie jest to zbyt ekologiczna metoda i ja tak nie polecam.
    pranie w kwasku jest o tyle dobre,że pieluchy są dłuższy czas w gorącym roztworze kwasku,ale tak czy inaczej to za mało czasu na porządne odkamienowanie pieluch i stripping.

polecam za to uprać sobie pieluchy w proszku i mokre wsadzić do wiadra z gorącym roztworem kwasku na kilka godzin.potem tylko wsadzić spowrotem na płukanie czystą wodą.to najprostsza metoda.

druga równie dobra metoda to pranie wstępne w proszku, a zasadnicze na 60 stopniach z kwaskiem.

trzecia kiepska ale też skutkuje jakoś-wypłukanie brudnych pieluch w pralce (żeby kwasek z sikami nie latał),a następnie pranie na 60 st. w kwasku.

czwarta najgorsza to pranie w proszku na 60 st. i płukanie w roztworze kwasku.

wszystkie te metody wypróbowałam kilkakrotnie-najlepsze efekty daje namaczanie co najmniej kilkugodzinne,na najdłużej starcza.

podstawowa zasada jest taka,że im dłużej się trzyma pieluchy w kwasku tym są czystsze.
    a druga zasada to taka,że kwasek najlepiej działa i najszybciej w wysokich temperaturach.

wywaliłam tamten post bo jest strasznie zamotany,może nieźle namieszać w głowie-sorki.ten jakoś jaśniej napisałam.
    Ostatnio edytowane przez magda1980 ; 23-09-2009 o 15:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    ot-niezależnie od wszystkiego nie prałabym w orzechach,toż to czyste olejki.
    Magda, to nie OT, to samo sedno tematu
    Masz na myśli olejki czy mydło? Bo olejki to raczej chyba nie...

Przejrzałam na szybko kilka stron forum Mother Ease z postami n/t prania w orzechach. Tam dziewczyny zdecydowanie utrzymują opinię, że orzechy są świetne do prania pieluch i nie pozostawiają złogów. Nie natknęłam się na żadną negatywną opinię, wręcz przeciwnie, jesli pojawiały sie problemy często polecane były orzechy.
    Ja też nie widzę, żeby orzechy powodowały problem. Przeciwnie, u mnie problem był na początku, a teraz stopniowo zanika (piorę cały czas w orzechach). Zrobię tu tylko jedno zastrzeżenie - to wszystko dotyczy formowanek bawełnianych. Gdybym miała np. kieszonki z polarem, to bym orzechów nie używała, bo wiem, że polarowi szkodzą, właśnie przez zatłuszczenie.

A Twój patent z kwaskiem wypróbuję, zawsze to kolejna metoda lepszego doczyszczania pieluch
    As a mother you learn what it is to be both martyr and devil. Rachel Cusk

Chustofanka Awatar Weraho
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Yetto, stripping trwał u mnie 3,5 prania. Wcale nie miałam takich czystych pieluch tylko mi pralka zastrajkowała od cyklu za cyklem w tak wysokich temperaturach. Pierwsze zrobilam 95'C nastepne po 60. amica to najgorsza pralka z jaka mialam do czynienia. A po tym 3.5cyklu pieluszki już ładnie- neutralnie pachniały.

Magdo- stokrotne dzieki za Twoje rady- wiesz ze jesteś niezastąpiona?
    Kupilam kwasek cytrynowy- bede zmiekczać pieluszki z bazarku- nie nadadzą sie dla Zosinej pupci...

Mam zamiar kupić orzechy i tez zastanawiam sie jak to jest ze stosowaniem ich do pieluch. Bo skoro mydła nie mozna- to czy te orzechy będą bezpieczne?
    Ostatnio edytowane przez Weraho ; 27-09-2009 o 20:31
    Mama Marysi, Zosi i Michałka

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

znaczy ja myślałam o sklejaniu polaru tymi orzechami,na 60 stopniach prania to ani mydło ani olejki nie zaszkodzą chłonności pieluchy wg. mnie.
    a tak w ogóle- jak macie pojedyncze plamy po kupach etc, które nie schodzą normalnie- połową cytryny trzeba wyszorować plamę i zostawić pieluchę bez spłukiwania na parę godzin w spokoju.
    powinno zejść (ale nie musi,jedna atomowa kupa Mariana do dziś ze mną walczy o przetrwanie)

Weraho-nie zawstydzaj prostej kobiety
    ja po prostu mam obsesje antychemiczne
    aaa...zapomniałam-wszelkie pranie z kwaskiem w pralce odkamienia i czyści także wnetrze pralki
    Ostatnio edytowane przez magda1980 ; 28-09-2009 o 09:30

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Zamierzam zrobić stripping. Tylko jak to zrobić, żeby wszystkie wkładki/pieluszki wyprać???
    Wkładki to najmniejszy problem, bo jako wkładki mogę dawać przez dwa dni tetrę. Ale jak wypiorę wszystkie pieluszki to co wtedy???
    Czy kieszonki PUL też wymagają strippingu??? Czy mogę je pominać (przynajmniej niektóre)?
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustofanka Awatar Weraho
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem kieszonki pulowe też trzeba strippingować. Ja w BG zestrippingowalam sobie wkladki a pokrowca nie. No i niestety jest róznica w zapachu
    Mama Marysi, Zosi i Michałka

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

tez postanowiłam zrobić stripping ale pusciłam 2 prania na dlugich cyklach piany nie było wcale a smród nadal jest
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoholiczka
    Miejscowość
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Mati 03.2005 Martynka 09.2008 Szymonek 12.2012

Chustofanka Awatar ilaa

Domyślnie

proszę jeszcze raz wytłumaczyć jak jest z tym strippingiem.
    mam dwa pytania: ile razy mam uprać? (wiem o tej pianie, ale nie mogę sprawdzić, bo ja mam odpływ do kanalizacji od razu)
    czy trzeba strippingować(: prane pieluszki (czyste)? tj. czy takie pieluszki wyłączam z użycia i cały dzień chodzi pralka czy mogę je użyć uprać bez proszku, użyć uprać bez proszku itd.?

Chustofanka Awatar ilaa

Domyślnie

halo!

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Ja bym z uzycia wylaczyla - proszek to jedno a mocz to drugie - trzeba wyplukac ze wszystkiego, ze zlogow proszku i innych nieczystosci.
    Ja bym uprala ze 2 razy - w sensie puscila same pieluszki bez proszku. Jak uwazasz ze im sie nalezy to najpierw na 90 a potem na 40 stopni- na przyklad. Przy 90 na niektore pieluszki (pul, wklady trzeba uwazac) - u mnie bez problemu znosza takie gorace traktowanie: tetra, flanela i mikrofibra - z innymi musze uwazac. Te inne np pulowe kieszonki, czy bambusowe wkladki puszczam na 60 stopni. W sumie to zeby porzadnie wyplukac - np piore normlanie, a potem jeszcze zamiast dodatkowego plukania, jeszcze jedna kolejka prania, ale juz bez proszku.
    No i dla mnie najwazniejsze jest plukanie od razu po zdjeciu mokrej pieluszki - nie potrafie takiej zalatwionej zostawic w pojemniku, nawet z pokrywą - wazam, ze im szybciej sie splucze, tym mniej sie wgryza wiec plucze od razu, a dopiero potem do pojemnika.
    I do codziennego prania uzywam bardzo malo proszku, dodatek antybakteryjny, raz na jakis czas kwasek lub soda.
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Domyślnie

Ja natomiast najpierw myję mydłem w kostce a następnie płuczę w 60 stopniach w pralce.

Chustomanka Awatar Sandra
    Miejscowość
    Czeladź

Domyślnie

Dziewczyny pomóżcie... Kupiłam od Dewiś nowe wkłady i jak przyszły to byłam w szoku, że wkłady mogą takie mięciutkie i milusie być. Po kilku praniach chyba 3 nowe wkłady stały się twarde jak stare. Tylko kolor je wyróżnia, bo są białe. Jak pomóc pieluchom jak się ma twardą, potwornie zakamienioną wodę?
    Moje wege dzieciaki to Mati (wiosna 2013), Hugo (wiosna 2015) Benio (jesień 2020)
    Nasz blog o rodzicielstwie pełnym Boga www.niezwyklapodroz.pl

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Filtr zamontować... a na zmiękczanie to jeszcze kwasek cytrynowy możesz stosować. No i suszyć w suszarce. Albo tak jak ja po prostu pokoochać twarde wkłady

Uprawnienia umieszczania postów