Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Chustofanka Awatar AnnaM
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

no z mojej wiedzy wynika że olejki eteryczne dawkuje się ostrożnie i np na całą wannę wody daje się max kilkanaście kropel, więc ja na pranie daję ok 5 i mam wyprane/doprane pieluchy bez proszku bez koniecznosci strippingu bo nie smierdza, nie maja zlogow, sa po prostu czyste. poza olejkiem herbacianym stosuje lawendowy eukaliptusowy i rozmarynowy na zmiane.

Chustonoszka Awatar atsumi
    Miejscowość
    Łódź/Teofilów

Domyślnie

Masz rację, ale jest różnica między olejkiem zapachowym a naturalnym. Sam olejek zapachowy, bo tak rozumiem eteryczny jest sztuczny i raczej nie ma właściwości bakteriobójczych, tylko daje zapach. Tak czytałam.

Chustofanka Awatar AnnaM
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

no właśnie tu się mylisz, olejek zapachowy a olejek eteryczny to nie to samo i właśnie należy do celów leczniczych kupować eteryczne. Nie musisz w to wierzyć ja wiem, że działają i nie tylko te skoncentrowane w buteleczkach...przecież olejkom eterycznym pozyskiwanym z różnych roślin leczniczych zawdzięczamy m.in. działanie poprawiające trawienie, uśmierzające ból, inhalujące i właśnie przeciwbakteryjne.

wrzucam pierwszy link jaki znalazłam o aromaterapii http://www.greenvillage.pl/aromaterapia.html
    ja natomiast swoją wiedzę czerpałam z książęk do farmakognozji

Miejscowość
    Łódź/Teofilów

Domyślnie

Dzięki! Poczytałam! I się zaniepokoiłam.. Tu też mam link do aromaterapii http://www.okiem.pl/nauka/aromaterapia.htm i już wiem, że dziękuję za nią dziękuję. Dzięki AnnaM dzięki Tobie to znalazłam . Olejkom już podziękujemy.

Miejscowość
    Łódź/Teofilów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AnnaM Zobacz posta
    no z mojej wiedzy wynika że olejki eteryczne dawkuje się ostrożnie i np na całą wannę wody daje się max kilkanaście kropel, więc ja na pranie daję ok 5 i mam wyprane/doprane pieluchy bez proszku bez koniecznosci strippingu bo nie smierdza, nie maja zlogow, sa po prostu czyste. poza olejkiem herbacianym stosuje lawendowy eukaliptusowy i rozmarynowy na zmiane.
    Są osoby, które piorą pieluszki bez proszku, woda+NF i też są wyprane/doprane. To nie zasługa olejku. Sama woda i NF wystarczą. Ja wierzę w to co mówi chemik, jeśli nie działa wg niego, to nie.

Uprawnienia umieszczania postów