Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Dziewczyny, a stosowałyście ocet? Gdzieś czytałam, że można, planuję uprać dziś wkłady na 90stopni i przy okazji chętnie bym zmiękczyła trochę. Nie jestem teraz w stanie przekopać się przez cały wątek, przepraszam jeśli już było gdzieś...
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ocet moze zle działac na pralke,cos mi sie kojarzy jak dziewczyny pisały...
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Usa

Domyślnie

Dziewczyny, pomóżcie - chyba muszę odtłuścić pieluchy (zdaje się, że stosowanie ostatnio proszu "Bobas" im nie posłuzyło i strasznie przeciekają).
    Pytanie tylko jak to zrobić. To znaczy wiem, namoczyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Ale... No właśnie:

1. Ile tego płynu wlać na taka ikeową wanienkę wypełnioną pieluchami?

2. Czy woda ma być gorąca z kranu, czy wrzątek (wolałabym PULowych nie traktowac wrzątkiem, szczerze mówiąc)?

3. Zostawić na noc, czy krócej wystarczy?

4. Jak płuczecie potem? W pralce? Mój mąż się boi, że się zapieni na amen ta pralka...

5. czy namaczamy w płynie czyste pieluchy, czy moga byc brudne, a potem zrobić im pranie w samym Nappy Fresh...? Może jakoś połączyć odtłuszczenie ze strippingiem w kwasku. Tez już na niego czas.

Pieluchuję wielo od roku, myslałam, że wszytsko kruca wiem, a tu sie okazuje, że nic nie wiem...

Chustomanka Awatar alinoe
    Miejscowość
    Miasto Ognia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dziewczyny, pomóżcie - chyba muszę odtłuścić pieluchy (zdaje się, że stosowanie ostatnio proszu "Bobas" im nie posłuzyło i strasznie przeciekają).
    Pytanie tylko jak to zrobić. To znaczy wiem, namoczyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Ale... No właśnie:

2. Czy woda ma być gorąca z kranu, czy wrzątek (wolałabym PULowych nie traktowac wrzątkiem, szczerze mówiąc)?

4. Jak płuczecie potem? W pralce? Mój mąż się boi, że się zapieni na amen ta pralka...

5. czy namaczamy w płynie czyste pieluchy, czy moga byc brudne, a potem zrobić im pranie w samym Nappy Fresh...? Może jakoś połączyć odtłuszczenie ze strippingiem w kwasku. Tez już na niego czas.

Pieluchuję wielo od roku, myslałam, że wszytsko kruca wiem, a tu sie okazuje, że nic nie wiem...
    podniosę bo mam taki sam problem i porada jakaś by się przydała

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Po pierwsze - pieluchy muszą być czyste, przynajmniej po praniu wstępnym
    Kwaskiem traktujemy tylko formowanki i wkłady - bez pulu. Ja bym pieluch z pulem wrzątkiem na pewno nie zalała bo mogą się zniszczyć. Kwasek działa w wysokich temperaturach wiec najlepiej zalać wrzątkiem lub puscić na pranie 90stopni (a wcześniej wstępne z proszkiem)
    Kieszonki i otulacze raczej chyba nei wymagaj odtłuszczania, jeśli tak, to faktycznie płyn do mycia naczyń
    Jak namaczam w wanience, to płuczę w wanience. A jak w pralce, to dodatkowe płukanie po prostu

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta

Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Miejscowość
    Miasto Ognia

Domyślnie

Z wkładami daję radę. Gotuję je w wielkim garze z dodatkiem kwasku. Problemem są przeciekające kieszonki. Dobrze rozumiem,że mam je zamoczyć na noc w wodzie z płynem do mycia naczyń? I jeszcze jedno pytanie: czy mydło w płynie może zatłuścić pieluchy?
    Ostatnio edytowane przez alinoe ; 15-12-2012 o 22:50 Powód: literówka

Chusteryczka Awatar chioma
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alinoe Zobacz posta
    Z wkładami daję radę. Gotuję je w wielkim garze z dodatkiem kwasku. Problemem są przeciekające kieszonki. Dobrze rozumiem,że mam je zamoczyć na noc w wodzie z płynem do mycia naczyń? I jeszcze jedno pytanie: czy mydło w płynie może zatłuścić pieluchy?
    Dobrze, zamocz i rano wypierz pieluchy bez proszku aż do zniknięcia piany. A mydło w płynie owszem, moze je zatluscic.
    B. 2011
    S. 2012 [']
    M. 2013
    B. 2014

Miejscowość
    Miasto Ognia

Domyślnie

Wszystkie wkłady wygotowałam w kwasku, kieszonki i całą resztę wymoczyłam na noc w ludwisiu. Całość przemieliło się w 4 pełnych cyklach prania i pieluszki mam teraz cud,miód,malina. Nic nie przecieka i nie śmierdzi ...

Uprawnienia umieszczania postów