Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barbamama Zobacz posta
    nie wiem czy gdzieś to było i nie zauważyłam.. ale zapytam

j1.jak wybielić mikrofibrowe wkładki bo koszmarnie mi zszarzały ? (piorę w kulach z dodatkiem nappy fresh)
    2. jak wybielić polarek w kieszonkach bo też brzydko mi zszarzał...

Może to kwestia kul że bardzo zszarzały. Choć od proszku też szarzeją może trochę mniej......

Chustonoszka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie Flip brzydko pachnie.

A mi flip coś siuśkami zlatuje mimo iż był prany w pralce. Założyłam go tylko raz, chciałam użyć ponownie, a on takim starym moczem śmierdzi (inaczej tego nazwać nie można). Czy pul trzeba jakoś specjalnie traktować. Dodam że używam go od miesiąca i mam od nowości. Córcia ma 2 miesiące więc nie podejrzewam jej o ząbkowanie.

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabba Zobacz posta
    A mi flip coś siuśkami zlatuje mimo iż był prany w pralce. Założyłam go tylko raz, chciałam użyć ponownie, a on takim starym moczem śmierdzi (inaczej tego nazwać nie można). Czy pul trzeba jakoś specjalnie traktować. Dodam że używam go od miesiąca i mam od nowości. Córcia ma 2 miesiące więc nie podejrzewam jej o ząbkowanie.
    potraktuj go kwaskiem cytrynowym
    powiedzmy rozpuść kwasek we wrzątku i siup przelej nim flipa i pozostaw do ostygnięcia
    P. 2007, D. 2010

Chustofanka Awatar mama_maleństwa
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    powiedzmy rozpuść kwasek we wrzątku i siup przelej nim flipa i pozostaw do ostygnięcia
    Raczej płynem do naczyń. Bo kwasek na PUL dobrze nie działa....

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

płyn do naczyń ci odtłuści a nie wybieli... ja wrzucam do pralki wsio co można i 1/2 szkl sody daję...ale efekt taki sobie nawet jak na 95 stopni dam... ale i taki sam jak vanisz więc lepiej sodę,czytałam że te środki/dodatki antybakteryjne mają właściwości wybielające,poszukaj
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

a ja z takim pytaniem,bo nie chcę otwierać nowego wątku, stosowałam Nappy Fresha ale tak myślę żeby teraz coś nowego spróbować, co używacie do prania? a co do odkażania? chcę czymś odkazić ale żeby razem i kupy a raczej ślady po nich znikały,po Nappy znikały ale po kilku praniach... a jeszcze pytanie bo Nappy jest bezzapachowy a jak jest z innymi ? mają jakieś zapachy?
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dewiś Zobacz posta
    a ja z takim pytaniem,bo nie chcę otwierać nowego wątku, stosowałam Nappy Fresha ale tak myślę żeby teraz coś nowego spróbować, co używacie do prania? a co do odkażania? chcę czymś odkazić ale żeby razem i kupy a raczej ślady po nich znikały,po Nappy znikały ale po kilku praniach... a jeszcze pytanie bo Nappy jest bezzapachowy a jak jest z innymi ? mają jakieś zapachy?
    nie otwieraj nowego, poczytaj stary:
    http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=16091

Chustofanka Awatar mama_maleństwa
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Ja mam Mio Fresh i też bez zapachu, plamy podobnie- generalnie się dopierają, czasem dopiero za drugim razem, tylko jeden wkład bambusowy do CP mam którego nie jestem w stanie doprać. Aktualnie staram się zaraz po zmianie pieluszki namydlić mydełkiem galasowym plamę i nie mam problemów.
    Teraz kupiłam ze względu na zapach Bambinex (to jest proszek i odkażacz 2w1), ale szczerze to on dla mnie śmierdzi,a ludzie się zachwycają tym zapachem. Tzn. zapach jest jak proszków w głębokiej komunie lat 80-tych, taki proszkowy

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabba Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez mama_maleństwa Zobacz posta
    Raczej płynem do naczyń. Bo kwasek na PUL dobrze nie działa....
    Mamo_maleństwa z całym szacunkiem: proszę czytać ze zrozumienim i nie wprowadzać w błąd forumek
    płyn do naczyń jest na odtłuszczenie, kiedy polar nie przepuszcza siuśków do środka (tzn w kierunku wkładek)

A kwasek stosuje się na rozbicie złogów moczu,
    skoro cuchnie to chyba nie od zatłuszczenia
    Nie mam pojęcia, być może w nadmiarze kwasek szkodliwy jest dla PUL-u
    Ale to jedyny skuteczny jak dla mnie sposób na pozbycie się zapaszków z pieluszek
    I wiem co piszę, bo używam wielorazówek od ponad 2 lat
    I raz na kilka miesięcy stosuję kurację kwaskową
    I nie zauważyłam, żeby zaszkodziło to PULowi czy ogólnie pieluszkom,
    Na partię pieluch (tak do pralki 4,5 kg) rozpuszczam szkalnkę kwasku w wodzie, potem cykl prania na 95 st plusz dodatkowe płukanie

Nasze pieluszki - po 2 latach używania - mam w super stanie

I w życiu nie moczyłam w płynie do naczyń
    Chociaż nie neguję, byc może niektóre użytkowniczki pieluch potrzebują odtłuscić pieluchy

Dewiś - przyszła wiosna, świeci słońce - to najlepszy wybielacz pod słońcem

Eagla30 - generalnie tak jak piszesz
    z płynem - o ile zamierzasz je odtłuścić, raczej polarowych (od pupy) pieluch to dotyczy, nie zauważyłam żeby bambus i konopie jakoś się zatłuszczały
    Strippingowi poddaj wszystko (tzn. pieluszki kieszonki też) a nie jedynie wkładki mikrofibrowe
    Wysoka temperatura generalnie szkodzi PULowi
    Magda1980 polecała zalać pieluszki PUlowe kwaskiem do ostygnięcia
    Ja piorę w kwasku w taki sposób jak opisąłam powyzej w temp 95 st
    Oczywiście nie za często, raz na jakiś czas i nie zauważyłam żeby naszym pieluszkom to zaszkodziło

Środków antybakteryjnych nie używam w ogóle (to też jakiś skład chemiczny), piorę zawsze w 60 st raz na 2-3 mies piorę w kwasku w 95 st, wiosną i latem na słoneczko (no byle kieszonki PULowe nie za długo na to słoneczko)
    P. 2007, D. 2010

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki wielkie
    Doradca Noszenia ClauWi®
    Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)

Chustonówka
    Miejscowość
    Derby/uk

Domyślnie

Zrobione. Wczoraj namoczylam wkladki w goracej wodzie z duza iloscia kwasku, na cala noc, a kieszonki w plynie do naczyn

dzisiaj rano porzadnie wyplukalam silnym strumieniem prysznica, puscilam dlugie pranie na 60 stopni z dodatkowym plukaniem bez zadnego detergentu, piany bylo malutko w pralce, wssztko jest mieciutkie i pachnace i w szoku jestem jak mi wkladki wyjasnialy, zobaczymy jak sie chlonnosc poprawi

Chusteryczka Awatar Jóna
    Miejscowość
    Jastrzębie - Zdrój

Domyślnie

witajcie
    nie mam nic ciekawego do powiedzenia ale wpisuje się aby mi się temat zielenią zaświecił i bym nie musiała go co chwilę szukać. Mam nadzieję że mi to wybaczycie

Chustofanka Awatar antila
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mnie niczym plamy po kupie poza słońcem nie schodzą macie jakiś pomysł na jesień i zimę.
    Próbowałam, sody, kwasku, mydła galasowego, HO2 , nie działa-(Dodam, że córa robi kupy codziennie i takie bardziej noworodkowe, więc upaćkane wszystko włącznie z otulaczem
    może już takie pytanie było to poproszę link do wątku

Uprawnienia umieszczania postów