A mi flip coś siuśkami zlatuje mimo iż był prany w pralce. Założyłam go tylko raz, chciałam użyć ponownie, a on takim starym moczem śmierdzi(inaczej tego nazwać nie można). Czy pul trzeba jakoś specjalnie traktować
. Dodam że używam go od miesiąca i mam od nowości. Córcia ma 2 miesiące więc nie podejrzewam jej o ząbkowanie.
płyn do naczyń ci odtłuści a nie wybieli... ja wrzucam do pralki wsio co można i 1/2 szkl sody daję...ale efekt taki sobie nawet jak na 95 stopni dam... ale i taki sam jak vanisz więc lepiej sodę,czytałam że te środki/dodatki antybakteryjne mają właściwości wybielające,poszukaj
P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015
a ja z takim pytaniem,bo nie chcę otwierać nowego wątku, stosowałam Nappy Fresha ale tak myślę żeby teraz coś nowego spróbować, co używacie do prania? a co do odkażania? chcę czymś odkazić ale żeby razem i kupy a raczej ślady po nich znikały,po Nappy znikały ale po kilku praniach... a jeszcze pytanie bo Nappy jest bezzapachowy a jak jest z innymi ? mają jakieś zapachy?
P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015
nie otwieraj nowego, poczytaj stary:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=16091
Ja mam Mio Fresh i też bez zapachu, plamy podobnie- generalnie się dopierają, czasem dopiero za drugim razem, tylko jeden wkład bambusowy do CP mam którego nie jestem w stanie doprać. Aktualnie staram się zaraz po zmianie pieluszki namydlić mydełkiem galasowym plamę i nie mam problemów.
Teraz kupiłam ze względu na zapach Bambinex (to jest proszek i odkażacz 2w1), ale szczerze to on dla mnie śmierdzi,a ludzie się zachwycają tym zapachem. Tzn. zapach jest jak proszków w głębokiej komunie lat 80-tych, taki proszkowy![]()
Mamo_maleństwa z całym szacunkiem: proszę czytać ze zrozumienim i nie wprowadzać w błąd forumek
płyn do naczyń jest na odtłuszczenie, kiedy polar nie przepuszcza siuśków do środka (tzn w kierunku wkładek)
A kwasek stosuje się na rozbicie złogów moczu,
skoro cuchnie to chyba nie od zatłuszczenia
Nie mam pojęcia, być może w nadmiarze kwasek szkodliwy jest dla PUL-u
Ale to jedyny skuteczny jak dla mnie sposób na pozbycie się zapaszków z pieluszek
I wiem co piszę, bo używam wielorazówek od ponad 2 lat
I raz na kilka miesięcy stosuję kurację kwaskową
I nie zauważyłam, żeby zaszkodziło to PULowi czy ogólnie pieluszkom,
Na partię pieluch (tak do pralki 4,5 kg) rozpuszczam szkalnkę kwasku w wodzie, potem cykl prania na 95 st plusz dodatkowe płukanie
Nasze pieluszki - po 2 latach używania - mam w super stanie
I w życiu nie moczyłam w płynie do naczyń
Chociaż nie neguję, byc może niektóre użytkowniczki pieluch potrzebują odtłuscić pieluchy
Dewiś - przyszła wiosna, świeci słońce - to najlepszy wybielacz pod słońcem
Eagla30 - generalnie tak jak piszesz
z płynem - o ile zamierzasz je odtłuścić, raczej polarowych (od pupy) pieluch to dotyczy, nie zauważyłam żeby bambus i konopie jakoś się zatłuszczały
Strippingowi poddaj wszystko (tzn. pieluszki kieszonki też) a nie jedynie wkładki mikrofibrowe
Wysoka temperatura generalnie szkodzi PULowi
Magda1980 polecała zalać pieluszki PUlowe kwaskiem do ostygnięcia
Ja piorę w kwasku w taki sposób jak opisąłam powyzej w temp 95 st
Oczywiście nie za często, raz na jakiś czas i nie zauważyłam żeby naszym pieluszkom to zaszkodziło
Środków antybakteryjnych nie używam w ogóle (to też jakiś skład chemiczny), piorę zawsze w 60 st raz na 2-3 mies piorę w kwasku w 95 st, wiosną i latem na słoneczko (no byle kieszonki PULowe nie za długo na to słoneczko)
P. 2007, D. 2010
Dzięki wielkie![]()
Doradca Noszenia ClauWi®
Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)
Zrobione. Wczoraj namoczylam wkladki w goracej wodzie z duza iloscia kwasku, na cala noc, a kieszonki w plynie do naczyn
dzisiaj rano porzadnie wyplukalam silnym strumieniem prysznica, puscilam dlugie pranie na 60 stopni z dodatkowym plukaniem bez zadnego detergentu, piany bylo malutko w pralce, wssztko jest mieciutkie i pachnace i w szoku jestem jak mi wkladki wyjasnialy, zobaczymy jak sie chlonnosc poprawi
Mnie niczym plamy po kupie poza słońcem nie schodzą macie jakiś pomysł na jesień i zimę.
Próbowałam, sody, kwasku, mydła galasowego, HO2 , nie działa-(Dodam, że córa robi kupy codziennie i takie bardziej noworodkowe, więc upaćkane wszystko włącznie z otulaczem
może już takie pytanie było to poproszę link do wątku![]()