i kieszonki też można ? bo coś sobie ubzdurałam że PUL na 90 stopni się nie nadaje... ?
Im więcej czytam tym mam większy mętlik w glowie. Z tego co widzę to każda część pieluchy albo różne rodzaje pieluch wymagają innego traktowania. Mikropolar trzeba odtłuszczać; z wkładów różnego rodzaju i formowanek trzeba usuwać złogi, ale czy trzeba również odtłuszczać? Pul po prostu trzeba prać ale nie przesadzać z wysokością temperatury. Pytam się w ten sposób bo ja najczęściej używam pulowego otulacza, wkładu i opcjonalnie wkładki polarowej wiec mam pieluchę w 3 częściach i wszystko mogę prać osobno. Nigdy nie słyszałam natomiast o strippingu ręczników z ikei czy tetry (tego też używam). Czy nie trzeba ich specjalnie traktować niczym dlatego że lepiej się dopierają bo nie mają kilku warstw zszytego materiału?
To nawet lepiej, że masz wszystko w częściach. Bo wkłady możesz sobie wyprać w wyższej temperaturze niż PUL (btak jak piszesz, PUL nie lubi zbyt wysokich temperatur, choć niektóre PULE wytrzymują 90 stopni z tego co dziewczyny piszą, ale ja się zawsze obawiałam ryzykować i robię wg metki), możesz je też wymoczyć w celu odświeżenia i rozjaśnienia w roztworze kwasku/octu, sodzie itp. Mikropolar może się zatłuścić od kremu (jeśli używasz) i wtedy go traktujesz płynem do mycia naczyń. Wkładów nie musisz odtłuszczać, jeśli nie mają styczności z kremem czy mydłem, chyba że zauważyłaś, że mniej chłoną. Ja bym raz na jakiś czas poddała całość zestawu (ręczniki czy tetrę też) strippingowi, żeby wypłykać porządnie z resztek wszystkich środków piorących
![]()