Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Domyślnie

też próbowałam bez proszku zaraz po kwaskowaniu i efekt naprawdę spoko. dziś próbowałam bez kwaskowania i w sumie nie widzę różnicy z proszkiem a bez. zawsze jeszcze do małej ilości proszku dodawałam 2 miarki (bądź jedną - w zależności czy piorę 4 kg czy 7)sody kalcynowanej. różnicy nie zauważyłam

a co do formowanek to też po całej nocy zapach ze hej ho... trzeba by przebierać- tylko że to grozi rozbudzeniem:/

może ktoś ma jakiś sposób i się podzieli spostrzeżeniami

Cytat Zamieszczone przez AnnaM Zobacz posta
    ja wyprałam z łyżka sody i 5 kroplami lawendy a innym razem NP z olejkiem rozmarynowym, prane na 60 stopniza każdy razem pieluchy czyste, wiec chyba mozna zrezygnowac z proszku faktycznie

a z kolei sama mam pytanie, bo sie przemoglam i zaczelam stosowac wielo tez na noc - daje formowanke bambusowa plus wełniane gatki, trzyma fajnie ale rano jak sciagam mlodemu z tyłka cuchnie amoniakiem strasznie, wiec czy to tak po calej nocy zakiszeniu tez Wam smierdzi? bo w ciagu dnia zmieniane czy po spacerze formowanki nie smierdza amoniakiem, tylko te nocne ,

Chustomanka Awatar Roanna
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quaint Zobacz posta

zaczynam się w sumie zastanawiać nad sposobem prania Gaja78
    ktoś jeszcze tak jak ona zrezygnował całkiem z proszku?
    Tak, ja piore tak, jak radziła Gaja , całkowicie bez proszku, od ponad miesiąc i jest lepiej. Więc da się.

Co do smrodku nocnej pieluszki, to faktycznie u mnie ten sam problem, smrodzik spory nad ranem jeśli są jakieś siki z nocy. Bo jeśli mały się nie przebudzi, to się nie zsika, dopiero rano, noi wtedy ok. Ale wełniane gatki na szczęście dają się skutecznie przewietrzyć, a formowanka po wypraniu jest ok.
    Aha, formowanki i wykłady oczywiście kwaskuje w 90st raz na około 2 miesiące.
    Roan+Roanna 9.2010
    Roaniątko Synek 8.2013
    Roaniątko Córcia 8.2015

Chustofanka Awatar AnnaM
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

no czyli tak musi być, tak wełnik wyschnie i sie wywietrzy i zero amoniaku, formowanki chyba za jakis czas wykwaskuje, lepiej w garnku czy w pralce? bo wolałabym w pralce wygodniej dla mojego ciazowego brzucha ogromnego no i garnek mam maks 4litry...

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

W pralce wystarczy.
    tylko ostrzegam, że gumki słabo reagują na kwaskowanie. Moje formowanki po kwaskowaniu mają coraz bardziej wyciągnięte gumki

Chustoholiczka Awatar kaisa
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja jak się kładę spać sprawdzam czy młody ma mokro i przebieram na śpiocha. Coraz częściej jednak ma sucho, jak mniemam siusia zwykle nad ranem.
    J.2014 i E.2016

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Na sloncu zejda a jak bardzo ci przeszkadzaja to mozesz dac nappy fresh lun sode, obie opcje wybielaja.

Wysłane z mojego SM-G386F przy użyciu Tapatalka
    Piotras 10.2013 & Ola 01.2017
    mój blog szyciowy: szycie.blox.pl

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

A ile razy plukalas? Może ciagle jeszcze są resztki proszku w pieluszkach.
    Ja na codzień piorę w 60stopniach, nigdy nic się nie stało z żadnym pulem.
    J.2014 i E.2016

Chustomanka Awatar kiniak
    Miejscowość
    Myślenice

Domyślnie

Ja nawet kiedyś jedną kieszonkę chinkę wygotowałam dwukrotnie przypadkiem z tetrą i dalej ma się dobrze Pojedyncze strippingi u nas na krótko pomagały, od kiedy piorę pieluchy za każdym razem na 60 z samym olejkiem to proszek się nie gromadzi i jeszcze mini stripping przy każdym praniu się robi

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

No właśnie ja też zaczęłam ostatnio prać tylko z olejkiem. Proszek dodaję co kilka prań, ale wtedy płuczę dwukrotnie. I rzeczywiście nie wonią tak, jak to było gdy do każdego prania dawałam proszek.
    J.2014 i E.2016

Chustomanka Awatar wisienka103
    Miejscowość
    okolice miasta Kraka

Domyślnie Stripping i "czyszczenie" pieluch

Kiniak, kaisa- napiszcie z jakim olejkiem i w jakiej ilości? Herbaciany? Ale wtedy same pieluchy, bez ubrań?

Edit: Eliza- wygotuj z kwaskiem, działa niezawodnie to jeśli chodzi o wkłady, a pul tez śmierdzi? Myśle ze tu płukania same wystarcza, bo on nie nasiakA siuskami.
    Ostatnio edytowane przez wisienka103 ; 25-09-2015 o 10:08
    Kubuś 2012 Wojtuś 2014

Piszę bez polskich znaków

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

otulacze i kieszonki piorę w kulach do prania z dodatkiem olejku herbacianego lub lawendowego. Nic nie śmierdzi, ładnie się dopierają pieluchy i są mięciutkie.
    Patrycja - mama Miłosza (24.08.2007), Łucji i Tobiasza (29.06.2009), Juliusza (01.01.2015) i Ignasia (19.06.2017)

Chustomanka Awatar kiniak
    Miejscowość
    Myślenice

Domyślnie

ja piorę na zmianę z olejkiem herbacianym albo lawendowym, tak z 5 kropli herbacianego, lawendowego może trochę więcej. Same pieluszki bez ubrań tak piorę i jestem zadowolona, bo proszek szybko mi się odkładał, wypadałoby robić stripping częściej niż raz w miesiącu, a na to szkoda mi życia Teraz pierwszy raz od kilku miesięcy robię pranie generalne z odtluszczaniem, ale to bardziej "dla sportu", bo smrodku nie było. Po miesięcznej przerwie stęskniłam się za wielo i chciałam je dopieścić. Jakieś mini resztki piany znikają po pierwszym płukaniu, ale to mogą być z pulów w Ludwiku moczonych

Chustonówka

Domyślnie

wisienka- dziękuję za rady Dzisiaj już używaliśmy pieluch i jest lepiej, niż było.
    Za to, kurczę, znowu zaczęły przeciekać przy jednej nóżce- ale może idą kolejne zęby.

Któraś z Was już pytała, ale nie było odpowiedzi- dlaczego po strippingu PUL tak trzeszczy, szeleści? O co chodzi?

Domyślnie

czy ktoś kwaskuje w pralce? chyba sie leniwa zrobiłam... wydaje mi się że w wątku gdzieś o tym było(brnęłam kiedyś ostro przez cały tj jak zaczynałam z wielo)

Eliza - też kiedyś prałam na 40 bo chcialam by było oszczędniej... w lato jeszcze ujdzie ale sezon jesień-zima kiedy pieluchy wiszą w lazience, no średnio. może nie śmieradziały , ale pamiętam jak moja tetra oszkliwie wyglądała. raz na jakis czas dobrze jest wygotować wkłady i formowanki

nappy fresha nie używam od jakiegos czasu za to do prania daję miarkę sody kalcynowanej i nadwęglanu

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja kwaskuje w pralce, w prognuamie 90 stopni.
    J.2014 i E.2016

Domyślnie

a ile program trwa? mam tylko 2 ktore maja temp 95 stopni , oba trwają prawie 2,5h. potem jeszcze trzeba te pieluchy wypłukać? to chyba jednak ekonomiczniej mi wyjdzie w garze kwaskować:/ bambusowe i konopne też kwaskuję czy one po tak długim czasie w takiej temp się nie skurczą na maxa? aha no i ile tego kwasku dajesz? sypiesz zamiast proszku rozumię. nie ma to negatywnego wpływu na pralkę?
    sto pytań do...

Cytat Zamieszczone przez kaisa Zobacz posta
    Ja kwaskuje w pralce, w prognuamie 90 stopni.

Chusteryczka Awatar Nastusienka
    Miejscowość
    Żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ediczek84 Zobacz posta
    a ile program trwa? mam tylko 2 ktore maja temp 95 stopni , oba trwają prawie 2,5h. potem jeszcze trzeba te pieluchy wypłukać? to chyba jednak ekonomiczniej mi wyjdzie w garze kwaskować:/ bambusowe i konopne też kwaskuję czy one po tak długim czasie w takiej temp się nie skurczą na maxa? aha no i ile tego kwasku dajesz? sypiesz zamiast proszku rozumię. nie ma to negatywnego wpływu na pralkę?
    sto pytań do...
    Też kwaskuje w pralce, mój program trwa 2godz i czasem zatrzymuje w połowie, żeby się wklady dłużej w roztworze kwasku moczyły program ma już w sobie płukanie bambus i konopie tez kwaskuje, są potem miękkie, nie zauważyłam, żeby się skurczyły. Kwasek zamiast proszku
    Anielka 19.04 (*) Staś 13.12 Helenka 12.04

Każde 60 sekund złości pozbawia nas minuty szczęścia.

Domyślnie

tak przyznam że ostatnio wygotowałam m. in wkład konopny.. i jest super miękki a uszczerbków nie widzę

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja piorę tak jak Nastusienka. Czemu to pralce ma zaszkodzić, wręcz może pomóc, bo przy okazji fundujesz jej odkamienianie
    J.2014 i E.2016

Chusteryczka Awatar Nastusienka
    Miejscowość
    Żyrardów

Domyślnie

Podobno soda kiepsko działa na gumowe uszczelki, ale kwasek jest ok
    Anielka 19.04 (*) Staś 13.12 Helenka 12.04

Każde 60 sekund złości pozbawia nas minuty szczęścia.

Uprawnienia umieszczania postów