hali, lepszym wiazaniem jest kieszonka. lepiej podtrzymuje tak male dziecko i stabilniejsza jest.
hali, lepszym wiazaniem jest kieszonka. lepiej podtrzymuje tak male dziecko i stabilniejsza jest.
matka czworga![]()
![]()
![]()
i psa
Co to znaczy "lepszym"?
Opieram się na opinii naszych ekspertów forumowych.Każda z nich oceniając wiązanie 2x lub pisząc o tym wiązaniu podkreśla,że jest to dobry sposób noszenia już od narodzin.Ważne,jak w każdym wiązaniu, jest prawidłowe ułożenie dziecka i dociągnięcie.Tak samo jak 2x,szkody może narobić źle zawiązana kieszonka.
Odsyłam też na stronę chustomanii,gdzie jest instrukcja do 2x opisana jako"od narodzi".Czyżby nie wiedzieli co piszą??
Jak chcesz moge ci przesłać fajne opracowanie dotyczące pozycji w chuście, przeciwskazań i zaleceń. Ale to 36 stron więc tu nie wkleję całości. Moge fragmenty, może ci cos pomogą:
"Zawsze kontroluj pozycję dziecka, bez względu na to czy masz je zamotane z przodu w pozycji pionowej, czy w pozycji kołyski. Plecki dziecka powinny być lekko zaokrąglone. Unikaj wkładania dziecka w taki sposób, że jego kolanka są niżej niż pupa i dziecko zwisa na kroczu. Taka pozycja może prowadzić do uszkodzenia kręgosłupa.
Dziecko musi być umieszczone w pozycji fizjologicznej, aby zachować właściwą krzywiznę kręgosłupa. Miednica dziecka powinna być wysunięta lekko do przodu, kolanka lekko odwiedzione i uniesione do poziomu dziecięcego pępka. Patrząc od tyłu zgięte kolanka formują się w literę M."
I jeszcze odnośnie kieszonki:
"Ta pozycja jest tak samo wygodna dla dziecka, jak i dla noszącego. Może być stosowana od urodzenia. Do ukończenia przez dziecko ok. 1 miesiąca życia lub kiedy maluch tego potrzebuje, nóżki mogą być ułożone w pozycji płodu wewnątrz chusty poprzez delikatne rozłożenie ich wokół brzucha noszącego. Pokochasz ten sposób wiązania, gdyż jest bardzo solidne i zapewnia wyjątkowe podparcie dla plecków dziecka"
A jesli chodzi o argumenty odnośnie kręgosłupa to taki fragment:
"Dziecko musi być umieszczone w pozycji z nóżkami odwiedzionymi i kolankami wyżej nić pupa, miednica powinna być wysunięta do przodu, jak w pozycji na żabkę. Aby osiągnąć taką pozycję, możesz delikatnie unieść kolanka dziecka, stopy zwrócone ku górze i wsuń chustę pod kolanka malucha. Jeżeli dziecko jest umieszczone prawidłowo, nie ma potrzeby zakrywać mu główki. Z właściwie podtrzymywaną miednicą, nawet noworodek może być stymulowany tak, aby mięśnie ramion i szyi wzmacniały się. W takiej sytuacji, łatwo możesz przykryć główkę dziecka aż do uszu. Taka pozycja powoduje poprawne ułożenie kręgów i utrzymuje naturalną krzywiznę kręgosłupa. Zapewnia również zharmonizowany rozwój miednicy i bioderek. Poprzez właściwe umieszczenie punktów nacisku pod kolankami, unikasz wywierania zbyt dużego nacisku na pachwiny i genitalia. W ten sposób zapewniasz również właściwe krążenie krwi w nóżkach. Starsze dzieci w pozycji siedzącej mogą mieć rączki wyciągnięte zupełnie na zewnątrz chusty. Siedzenie z odwiedzionymi nóżkami zapobiega dysplazji bioder i pomaga w leczeniu takiego schorzenia. Wielu specjalistów z Niemiec, gdzie chusty zaczęto używać już w latach 70, prowadziło badania na temat terapeutycznych właściwości noszenia dzieci w chustach. Odkryli oni również, że więcej problemów związanych z bioderkami było wśród dzieci, wśród których używanie wózka było powszechne, w przeciwieństwie do społeczeństw gdzie dzieci były noszone w pozycji na żabkę przez większą część dnia. Noszenie dzieci, zwłaszcza na biodrze gdzie pozycja bioderek dziecka jest optymalna, może być zatem korzystna alternatywą dla szyny."
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
Jeśli chodzi o idealne wiązanie to rzeczywiście oba są dobre, ale moim osobistym zdaniem, podkreślam subiektywnym, jako matki noszącej córkę od urodzenia, kieszonka jest "stabilniejsza". Jedna ekspertka nazwała mnie kiedys "mistrzynia kieszonki"i rzeczywiście uważam, ze to wiązanie lepiej podtrzymuje plecki dziecka, dlatego, że poły chusty przechodzą bokami i dodatkowo "wzmacniaja " wiązanie - nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. Natomaist w 2X trzeba bardzo sie przyłożyć, aby chusta bokami była dobrze dociągniete i nie tworzyły sie "dziury"
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Kasiu - wysłałam pw
Paskowa!Jasne,że rozumiemy!O tym właśnie mówię:każde wiązanie wymaga staranności.U nas 2x sprawdził się 100%,ale cały czas ćwiczyliśmy oboje z mężem bardzo pilnie.Również na warsztatach.I cały czas, już odruchowo, sprawdzamy jakość wiązania.
Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014
www.ekomaluch.pl
www.wielorazowepieluszki.pl
www.kidstyle.pl
30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęścieCztery Aniołki w Niebie.
Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)
Gdzieś czytałam, że właśnie nie powinno się dziecka nosić na kołyskę jak ma dysplazję bioderek a w kieszonce. Ja też uważam że kieszonka lepsza od 2x. Ale może dlatego, że jeszcze nie jestem taka dobra w wiązaniu. A w swojej kieszonce rozkładam jeszcze poły chusty i dzięki temu jest podtrzymywany trzema warstwami materiału. Ja mam większą pewność a i jemu ciepło nawet mimo wiatru. I to chyba wygląda jak wiązanie w elastyku...
Mój dzieć (15 tyg) bardzo lubi dalej być w kieszonce, więc właśnie testuje nowe wiązanie chusty tak by był w kieszonce a ciężar jednak na dwóch ramionach. Tylko czy dobrze zawiąże...![]()
ja za sprawą PZ nosiłam na początku w kołysce - córa przez pierwsze 5 min pobytu w chuście darła się w niebogłosy, po czym zasypiała. przerzuciłyśmy się na "kieszonkę" i 2X po wizycie u ortopedy, która orzekła, że bioderka są w granicach normy fizjologicznej ale jeszcze ciut niedojrzałe. kazała podwójnie pieluchować (olałam) i nie kłaść na boczkach. a w kołysce przecież na boczku. ocena pani dr: w kołysce nie nosić, w wiązaniach "pionowych" nosić można (na bioderka super), aczkolwiek może nie kilka godzin z rzędu. i tak robimy - małą chustuję prawie codziennie ok 1 godziny w kieszonce albo 2X, podoba się nam![]()
moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009
Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci, współpraca z LennyLamb i TULA
Krzyżykowy świat EwyChustowanie na Podlasiu
JEWA
BLOG PORADNI
My od razu w pionie,bo w kieszonce darł się i tak wierzgał, że o mało nie wypadł z chusty.
Młodemu lepiej pasuje kieszonka ale pewnie dlatego, że mama niewprawna w 2x
Moje chłopaki jakoś tak mają, że protestują jak coś dla nich nie jest dobre. Dla starszego dostaliśmy nosidło-wisiadło (o istnieniu chust nie miałam pojęcia) i na szczęście za nic nie chciał w tym siedzieć.
Nowy egzemplarz zgłasza sprzeciw jak mama źle zamota. Jestem od razu cenzurowana![]()
jej to i ja poproszę źródło tych mądrych rzeczy na priv, bo czasem mam pewne obawy, co do prawidłowości noszenia.
Z tym że mi zwykle jakieś kobiety gadają ( na ulicy albo w sklepie) że znów skrzywienie kręgosłupa będzie na mur beton. Czasem mnie to wyprowadza z równowagi a później mam wątpliwości.
mama Gucia
Ja wsadziłam małą do elastyka w tą ichnią kieszonkę jak miała 4 tyg w kołyske za nic na świecie się nie dała.. Nosiłam też trochę w pożyczonej Nati w kieszonce i nadal tak noszę inaczej darła by się w niebogłosy.
Jewa, katinka przeslijcie mi na priv adresy mailowe to wam prześle to opracowanie. Tu do priva nie da się chyab dołączyć.