Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Uświadamiacie wisiadłowców?

Chustofanka Awatar ChowChowww
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Mnie rozkładają na łopatki porozumiewawcze spojrzenia i uśmiechy osób noszących dzieci w wisadłach...
    No ale cóż, jest takie coś dostępne w sprzedaży, ludzie myślą, że fajne, bo dziecko wszystko tak ładnie widzi... Prawo nie nakazuje bycia ideologiczną noszącą (jak określam np. siebie ) i nie zakazuje noszenia w wisadłach, więc milczę. Po co mi kłótnia? Nie uda mi się nic na siłę przetłumaczyć mamusi lub tatusiowi, którzy chcą być tylko modni i oryginalni, ale jestem otwarta na wszelkie pytania .

Ilona, matka, córka, psia mama zastępcza, przyszła niedoszła żona .

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

To może i ja nieśmiało przyłącze się do rozmowy. Z mojego doświadczenia - nikt mnie nie uświadamiał o szkodliwości, ale to kwestia tego, że w mojej okolicy nie spotykam mam chustowych, a na ulicy raczej ciężko kogoś zaczepić, a może raczej głupio - zwłaszcza jeśli widzi się mamy chustowe tylko przelotem i nie rozumie zalet takiego noszenia.
    Od kiedy sama zaczęłam nosić maleństwo i dowiedziałam się o wadach wisiadełek nie dokrtrynuje wszystkich w koło, chyba z podobnego powodu jak był podany - sama bym nie chciała, żeby mówiono mi, że powinnam założyć dziecku czapkę/skarpetki czy też coś innego. Staram się jednak szczerzyć taką świadomość wśród znajomych, ale jako informację, ciekawostę (nie wiem jak to lepiej określić), coś o czym warto pomyśleć i wziąć pod uwagę przy wyborze, ale nic na siłę - bo wiem, że wtedy automatycznie włącza się bunt. Sama bym chciała żeby ktoś mi powiedział o czymś ciekawym o czym być może nie wiem, ale nie koniecznie żeby na siłę mnie przekonywał, że ma rację, a ja głupia jestem i się nie znam i wogóle krzywdze swoje dziecko... dlatego myślę, że szerzenie wiedzy jest ważne, bo nie każdy szuka takich informacji - ja też miałam podejście jak niektórzy rodzice, że skoro piszą, że dla dzieci w tym wieku to pewnie jest ok i jakoś mi nie przyszło do głowy, że z wisiadełkiem jest coś nie tak (chociaż ja używałąm go rzadko i max 15 minut, bo dłużej przede wsyzsssstkim ja nie byłam w stanie w tym przebywać).

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorothqa Zobacz posta
    dowiedziałam się o wadach wisiadełek nie dokrtrynuje wszystkich w koło, chyba z podobnego powodu jak był podany - sama bym nie chciała, żeby mówiono mi, że powinnam założyć dziecku czapkę/skarpetki czy też coś innego. Staram się jednak szczerzyć taką świadomość wśród znajomych, ale jako informację, ciekawostę
    ja właśnie tak samo robię
    Choć każde wisiadło zwraca moją baczną uwagę i wówczas prężę pierś w chuście i miło się uśmiecham do noszącego
    A chuściarę to każdą zaczepiam i macam (macam chustę, nie chuściarę )

No i stawiam na pracę u podstaw, czyli uświadamianie niedzieciowych znajomych Też nie na siłę, zazwyczaj sami pytają, więc ja skrupulatnie wyjaśniam

Znajomym dzieciowym czasem podrzucę propagandową ulotkę lub link do strony klubu. A nieznajomych nie zaczepiam. Choć zastanawiam się czy jakoś dyskretnie nie podrzucić im jakiejś ulotki, bo pewnie wielu z nich po prostu nie wie o szkodliwości wisiadeł (co widac po naszym forum - wiele z nas ich używało np przy pierwszym dziecku).
    dlatego uważam, że warto o tym mówić. Oczywiście z kulturą, dyskretnie i nie na siłę, bo wtedy nikogo się nie przekona

Sukcesem będzie nawet to, że rodzic przestanie nosić w wisiadle przodem do świata. Albo przerzuci się na turystyczne. Nie wszystkim muszą odpowiadac chusty, ale warto ludzi uświadamiać, jak nosić w miarę bezpiecznie.
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Uprawnienia umieszczania postów