Jako że nadejście nowego chuścioszka zbliża się wielkimi krokami a zakupione jedwabne indio czekało w szafie, mam pytanie czy go prać przed użyciem? Czy po prostu zacząć nosić do momentu rzeczywistej potrzeby prania?
Jako że nadejście nowego chuścioszka zbliża się wielkimi krokami a zakupione jedwabne indio czekało w szafie, mam pytanie czy go prać przed użyciem? Czy po prostu zacząć nosić do momentu rzeczywistej potrzeby prania?
Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014
didymos zaleca pranie każdej chusty przed użyciem.
Jula 18.12.2004, Wojtek 17.01.2008
Herbata z Malinami
płukac recznie, odlewac wodę po płukaniu i wdychac opary![]()
Prać koniecznie.
www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
gugu-gaga.pl na Facebooku
Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.
z chustami nie mam zielonego pojęcia jak to jest ale ...
ubrania w tym tez te dla dzieci są spryskiwane substancją zapobiegającą gnieceniu i zeżarciu przez insekty (przydaje się na czas transportu).z uwagi na to ze transport to cz esto z samych Chin, Turcji itd, że z magazynów do hurtowni, z hurtowni do sklepów i w sklepach dlaej ciuszki swieżo wyglądają-wnoszę że dziadostwo mocne musi być.i wolę nie traktować tą chemią Dziecia.troszkę OT ale może to dotyczy też chust?
Chusty powinno się prać przed użyciem z bardzo wielu powodów. Szczerze mówiąc to nie słyszałam o tych substancjach "antygnioceniowych" czy "antyrobakowych", ale są inne niewidoczne zabrudzenia, które powstają w procesie produkcji.
To było stwierdzenie oficjalne.
Nieoficjalnie przyznam się, że swojego silka długo nie prałam. Podobał mi się taki nieprany.![]()
Na stronie Didymosa jest napisane, ze chust nie trzeba prac przed pierwszym noszeniem, bo nie uzywaja zadnych substancji chemicznych, ktore mogly by byc szkodliwe albo zawierac metale ciezkie.
Silka moim zdaniem warto wymoczyc w zimnej wodzie ze dwa raxzy i po kazdym wymoczeniu wylac wode,a raczej takie zółtawe popłuczyny.