Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Pierwsza chusta dla maluszka

Mieszany widok

Chustonówka
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie Pierwsza chusta dla maluszka

Witam serdecznie

Proszę o poradę w kwestii wyboru pierwszej chusty dla pięciomiesięcznego synka ( 7 kg) - zauważyłam, że ten temat był już poruszany, ale proszę mimo wszystko o pomoc.
    Chcę kupić chustę, bo dzidzia nie zamierza podróżować w wózku, uwielbia być noszony (również po domu) a ja chcę mieć wolne ręce, a poza tym podobają mi się mamy z dziećmi w chustach. Myślałam o tym tuż po narodzinach, ale jakoś tak wyszło...
    Zastanawiałam się czy nie kupić kółkowej, bo podobno łatwiej się nosi.
    Z góry dzięki.

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Ja obsługę kółkowej opanowałam w pełni dopiero po roku chustowania
    Pięciomiesięczne dziecko nie jest jeszcze zbyt ciężkie, więc na Twoim miejscu wybrałabym po prostu to, co mi się podoba kolorystycznie

Chustoguru Awatar czukczynska
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Zgadzam się z Metą -wybierz to,co Ci się podoba.
    Popatrz na oferty na chustostraganie.

Może masz w pobliżu chustomamę,żebyś mogła wypróbować kólkową?

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

ja kółkową akurat uwielbiam, a z długą mi średnio idzie, więc to indywidualna kwestia pewnie...

ale jeśli chcesz mieć naprawdę wolne ręce, to zdecydowanie lepsza będzie wiązana. W kółkowej dziecko masz po jednej stronie i przez to jedna z rąk ma dużo trudniej
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chustonówka
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie

Bardzo dziękuję za te opinie, są bardzo cenne dla mnie.
    Faktycznie chodzi mi o wolne ręce - mogłabym wiele zrobić. Więc jednak wiązana.
    Jeśli zdecydowałabym się na chuste wiązaną to lepiej elastyczną czy tkaną? Z tego co przeczytałam to chyba w elastycznej łatwiej dociąga się wiązania? Czy sobie poradzę? ?
    Jaka powinna być długość dla mnie : obecnie jeszcze noszę duży rozmiar czyli 42 przy wzroście 160 cm. Mam nadzieje powrócić do rozmiaru wyjściowego 38. Na początek chciałabym aby korzystać z niej teraz czyli latem ale i zimniejsze pory roku wchodzą w grę.
    Jakich firm polecacie chusty? Wiadomo cena też ważna, ale bezpieczeństwo dzidzi ważniejsze.

Wielkie dzięki.

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Ja zaczęłam od tkanej Nati. Z pomocą dziewczyn z forum szybko opanowałam "kieszonkę" i jestem bardzo zadowolona.
    Ale teraz dokupiłam kółkową bo chciałam mieć coś na szybko. I szczerze powiem, ze myślałam że wiązanie będzie łatwiejsze. Ale też dajemy radę.

Moja rada taka: Kup dwie: tkaną i kółkową
    Adam 2009
    Alicja 2011

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Niby producenci zapewniają, że elastyk nadaje się i dla starszych dzieci, ale cięższe dzieciaczki w takiej chuście mocno już sprężynują, co przynajmniej dla mnie nie było komfortowe... No i w elastyku jest znacznie cieplej (na zimę może to dobrze).
    Tkana wiązana nie jest wcale taka straszna, jak się wydaje, trzeba tylko na spokojnie te 4-5 metrów szmaty oswoić - i masz chustę uniwersalną, z której zawiążesz co Ci akurat pasuje (na brzuchu, na biodrze, na plecach). Tkana poza tym jest super jako osłonka od słońca w samochodzie, kocyk, hamak, rekwizyt do zabaw

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja bym się bała zaczynać od kółkowej, elastyka opanowałam szybciutko, długą wiązaną ciut wolnej, ale kółkowa zajęła mi najwięcej czasu. Z resztą do tej pory zdarza mi się super wiązanie, a zdarza mi się straszny gniot. Osobiście uważam, że kółkowa to nie jest dobry wybór na pierwszą chustę. Mój synek też waży ok 7 kg i w kółkowej nie dajemy rady za dlugo nosić, bo jest mi niewygodnie i ciężko. Jednak na szybki wypad do sklepu niezastąpiona.
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Uprawnienia umieszczania postów