Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: nosidło a wisiadło

Chustomanka Awatar ewaruszki
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie nosidło a wisiadło

dziewczynki, sporo tu się pisze o mocno oczernianych i wyśmiewanych wisiadłach. Jakie musi (lub nie powinno) być nosidło, zeby zasłuzyc na takie miano? Pytam, bo dostaliśmy nosidło, ale pierwsza próba uzytkowania pozostawiła mi kilka wątpliwości - głownie takie, czy tego typu nosidła oby napewno powinny byc uzywana do noszenia noworodków? Producent podaje zakres wagowy - od 3,5 do 9 kg. wazymy ponad 4 kg, ale jakos tak odnosze wrazenie, ze jeszce troche mleka powinien synek wypic zanim sie w tym ponosimy..
    Niby w kroczu nie tak wąsko, nózki chyba nie wiszą, ale nie mam wrazenia, ze sie w siebie wtulamy (pewnie to przyzwyczajenie chustowe i tutaj tak nie musi byc) poza tym latała mu w srodku główka, bo sam jej jeszcze nie trzyma, choc tylko przez chwile, bo zasnął w mig
    załączam zdjęcie z naszej pierwszej próby do oceny.
    My nosimy się w chuscie i to od niedawna, więc doświadczenie dopiero zdobywane. Takie nosidło to dla nas alternatywa na krotkie/szybkie wypady, kiedy to nie czas na motanie. poza tym ciagle lepiej nam wychodzi wspolne motanie niz w pojedynke, a nie zawsze mąż pod ręką..
    co myslicie?
    Załączone obrazki Załączone obrazki

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

to co masz na zdjęciu nie wygląda na typowe wisiadło.
    jest szersze w kroku i chyba ma miększy panel.
    i pytanie jest jak wygląda regulacja takiego nosidła - czy możesz tak wyregulować, żeby panel ściśle otulał dziecko i zapobiegał bujaniu się dziecka na boki. jeśli nie masz odczucia, że jest wtulone, to zapewne tak nie jest.

ale nawet jesli nie jest to wisiadełko, to wciąż jest to nosidło a te są generalnie odradzane dla dzieci niesiedzących (z wyjątkami typu manduca, bondolino, ergo z wkładką etc - ale i tu nie ma zgody wśród doświadczonych mam i doradców czy to do końca dobre dla najmniejszych dzieci - moje zdanie jest na nie całkowicie).
    najbardziej podatnym nosidłem na regulację i dociąganie byłby miękki, dopasowany rozmiarem meitai a i tego na pewno nikt dla noworodka czy małego niemowlaka nie poleci.

chusta, zdecydowanie chusta...

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań/Wronki

Domyślnie

Panel jest rzeczywiście doćś szeroki, ale mam wrażenie, że nie tworzy prawidłowej żabki, kolanka ma zbyt nisko. Tak mi się widzi, że jednak wisi, a nie siedzi. Jest też zdecydowanie za nisko, powinien znaleźć się na wysokości "buzi w czółko". Nie wiem jakie są możliwości regulacji tego.
    Poza tym wygodnie Ci

Jeśli potrzebujecie czegoś na szybko to może kółkowa albo pouch. Ten ostatni jest tani, kilka forumowych mam szyje takowe, więc problemu nie ma A zakłada się w 1min.
    Weronika (2008) Wojciech (2010) Witold (2013)

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaruszki Zobacz posta
    dziewczynki, sporo tu się pisze o mocno oczernianych i wyśmiewanych wisiadłach. Jakie musi (lub nie powinno) być nosidło, zeby zasłuzyc na takie miano? Pytam, bo dostaliśmy nosidło, ale pierwsza próba uzytkowania pozostawiła mi kilka wątpliwości - głownie takie, czy tego typu nosidła oby napewno powinny byc uzywana do noszenia noworodków? Producent podaje zakres wagowy - od 3,5 do 9 kg. wazymy ponad 4 kg, ale jakos tak odnosze wrazenie, ze jeszce troche mleka powinien synek wypic zanim sie w tym ponosimy..
    Niby w kroczu nie tak wąsko, nózki chyba nie wiszą, ale nie mam wrazenia, ze sie w siebie wtulamy (pewnie to przyzwyczajenie chustowe i tutaj tak nie musi byc) poza tym latała mu w srodku główka, bo sam jej jeszcze nie trzyma, choc tylko przez chwile, bo zasnął w mig
    załączam zdjęcie z naszej pierwszej próby do oceny.
    My nosimy się w chuscie i to od niedawna, więc doświadczenie dopiero zdobywane. Takie nosidło to dla nas alternatywa na krotkie/szybkie wypady, kiedy to nie czas na motanie. poza tym ciagle lepiej nam wychodzi wspolne motanie niz w pojedynke, a nie zawsze mąż pod ręką..
    co myslicie?
    typowe wisiadlo to to nie jest, bo ma szerszy odrobine panel.
    ale nie tylko szerokosc miedzy nozkami swiadczy o wisiadłości wisiadła ale także:
    nieprzytulność- dziecko na Tobie wisi a nie wtula sie jak w chuscie
    niestabilność- powiazanie z nieprzytulnością, nawet na zdjęciu podpierasz łepek rękoma.

maluch jest na nieodpowiedniej wysokości- jaka jest regulacja? czy pomiędzy Tobą a dzieckiem jest jakaś wkładka? bo tak wygląda...

jak koniecznie musisz mieć cos na szybko a nei wystarcza Ci 2x to polecam albo krótką z której wiążesz:

lub

albo kółkową albo poucha ale tu uszyj lepiej na wymiar skoro masz taka małą żabę jeszcze

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

dla mnie to wisiadło - z przyczyn które morepig wymieniła...
    szerszy panel niż samo krocze? no może, ale pomyśl jak troszkę dziecię urośnie? to już tylko za krok będzie się trzymało... a gdzie stabilizacja plecków? gdzie żabka? takiego malucha bym już w ogóle nie nosiła w nosidle bo nie jest ustabilizowane i wygląda, że macie spore "luzy"

2x się mota w 5sekund, na pewno zakładanie tego nosidełka zajmuje jednak więcej czasu...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar ewaruszki
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

dzięki za wszelkie sugestie - biorę sobie je do serca.
    Wiecie co, weszłam sobie na stronę producenta i co zobaczyłam? zdjęcie dziecka przodem do świata..
    a MT już mamy upatrzony, musimy tylko do niego podrosnąć

Uprawnienia umieszczania postów