Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 48

Wątek: chusty Pentelka - zna ktoś?

Chustoholiczka Awatar mamaŁucji

Domyślnie

Kupiłam właśnie na prezent dla oczekujacej maleństwa koleżanki. Fajna chusta, miękka, dobrze sie wiąże. Macałam gabi i nie widzę jakiejś piorunujacej róznicy. Zamotałam moje młode (9kg) i tez było ok. Fajnie wykończona, naszywka zaznaczająca środek. Mnie błąd w nazwie nie razie, przecież wiadomo, że to nazwa własna.
    "Bądź śmiały, inny, niepraktyczny, broń sedna swojego zamierzenia i twórczej wizji przed asekurantami, czcicielami frazesu i niewolnikami pospolitości". Sir Cecil Beaton
    [*]

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

A kieszonkę od Pentelki ktoś może miał? Jakie są wasze opinie? O elastiku i MT już było, ale kieszonki też sprzedaje...

Domyślnie

moja pierwsza chusta to był właśnie elastyk od Pentelki i byłam z tej chusty baaaardzo zadowolona. Na długo nie wystarczy, ale tak na początek to polecam jak najbardziej.

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

A kieszonka od Pentelki?

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

Ja również zaczynałam od elastyka od Pentelki. Jak na początek chusta całkiem przyzwoita, porównywałam z Polekontem i wcale jakością bardzo nie ustępuje, a wykończona mam wrażenie, że lepiej. Nie ponosiłam w niej zbyt długo(jakoś do 5 miesiąca), bo po przekroczeniu 7-7,5 kg u młodego chusta zaczęła dość mocno sprężynować a dzieć ruchliwy. Ogólnie zadanie swoje wykonała, a kosztowała niewiele. Co prawda nosiłam w niej od października do lutego, więc z upałami nie musiałam się zmierzyć.
    Wiem, że tutaj na forum polecanie samoróbek jest "niepoprawne", ale jednak polecam.
    Z tkanymi nie ma porównania, ale jak na elastyczną za tą cenę jest ok.
    Polar dla dwojga też posiadam, mistrzostwo świata to nie jest, ale służy całkiem dobrze.

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

Ja mam(jeszcze).Kupiłam będąc w ciąży na próbę elastyka.Nie chciałam wydawać mnóstwa kasy,bo nie wiedziałam jak to będzie.Zaczynałam na niej właśnie od kieszonki.Myślę,że na początek jest ok.Potem miałam chusty nati.Teraz mam na stanie nati ocean,hopka ultracienkiego i lada dzień będę miała didka.W tym elastyku już nie noszę(mały ma 6,5kg.)choć jeszcze dałoby spokojnie radę.W sumie zastanawiam się co z nią teraz zrobić.Nowa jest tak tania,że używanej nie warto sprzedawać,może komuś podaruję,albo na coś przerobię

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Chodziło mi wyżej o kieszonkę (pouch)
    Jakbyś nie miała co zrobić z tym elastikiem Pentelki to ja będę wiedziała co z nim zrobić.

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

i ja zaczynałam od elastyka pentelki, bo cena przystępna a ja totalny debiu byłam. I zadowolona byłam, nosiłam ok.5 msc, później przerzuciam się na Nati, Babylonię itd. Ale jak czekałam na moją BB i nie miałam nic w domu,a wycieczka się zapowiadała to wzięłam elastyk pentalki, Mała miała już prawie 7 miesięcy, klocuszek z niej i o dziwo dobrze mi się niosło całą wycieczkę ( oczywiście w odpowiednim wiązaniu)
    Co do poucha, to skoro w sumie nie ma jakiś wymagać co do materiału (jedni szyja z bawełny, flaneli, satyny i czego tam jeszcze,) to ten chyba też ok. byle by był dobrze dopasowany. Tak mi się zdaje

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Maryna
    Guest

Domyślnie

a ktoś ma doświadczenia z tkaną z Pentelki?
    http://allegro.pl/pentelka-chusta-tk...274008748.html

Chusteryczka Awatar aurora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maryna Zobacz posta
    a ktoś ma doświadczenia z tkaną z Pentelki?
    http://allegro.pl/pentelka-chusta-tk...274008748.html
    To nie jest chusta tkana skośnokrzyżowo! A jakość wiązań na tych zdjęciach powala. Ja nie polecam. Lepiej kupić używaną Nati.
    Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aurora Zobacz posta
    To nie jest chusta tkana skośnokrzyżowo! A jakość wiązań na tych zdjęciach powala. Ja nie polecam. Lepiej kupić używaną Nati.
    no przeicież pisze, że tkana skośnie...
    a wiązania - jakby tylko trochę dociągnęła to kto wie...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar ovejablanca
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

hmmm, przypuszczam, że chusta jest tak sztywna, że aż się dociągnąć nie da

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

o matko...wlasnie widac jaki to splot skosny na tych fotkach..masakra...

powiem szczerze, ze mi nie przeszkadza jesli ktos nosi w przescieradle, szaliku, pareo - ale niech nie mowi, ze sie to samo wiaze i to super splot do noszenia dzieci...
    ja nosilam w pareo swojego synka - zwykle cienkie takie z indiashopu, zakladalam jak kange - mi wygodnie, jemu tez, pozycja ok, wiec spoko!
    ale na litos boska...nie mialam bym odwagi wystawic tego na sprzedaz opisujac 'baby wrap'...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Odgrzebię stary temat, bo widzę, ze nikt nie pokusił się na tkaną pentelkę. Ja się pokusiłam. Najpierw na elastyczną, było super zanim młody nie osiągnął tych około 7-8 kg. Ale tak jak piszecie, to chyba normalne przy wszystkich elastykach. A potem zamarzyła mi się tkana - ale chciałam zobaczyć czy w ogóle poradzę sobie z motaniem itd. To był tani sposób na sprawdzenie tego. Uznałam, że ze szmaty coś się zrobi - nawet chciałam namówić Panią, żeby nie ścinała mi narożników (łatwiej mi się później toto by zagospodarowało), ale stanowczo stwierdziła, że "innych nie szyje". Szybko wciągnęło mnie wasze forum i choć początkowo byłam zadowolona z tkanej pentelki (dziecko nie sprężynowało jak w elastyku) szybko zapragnełam zobaczyć jak to jest w profesjonalnej chuście. Przeszłam się do sklepu Vegi w Warszawie i tam odbyłam przemiłą rozmowę z Panią za ladą. Serdecznie jej dziękuję za to. Zamotała mnie w babylonię, pozwoliła pomacać hopki i natki. No i przepadłam. Dzięki waszemu forum wybór padł na leosia. Już przy pierwszym wiązaniu stwierdziłam znaczną różnicę:
    1) leoś jest mięciutki. Pentelka aż szeleści i sprawia wrażenie płótna na leżaki. Choć jest cienka
    2) miękki materiał leosia układa się na ramionach i dobrze rozkłada ciężar dziecka. Pentelka, zależy jak się ułoży - ale w większości przypadków uwierało mnie jedno ramię. Poprawa w zamotanym dziecku nie wchodzi w grę bo...
    3) materiał pentelki ma zdumiewającą adhezję do samego siebie! Co innymi słowy oznacza że źle się dociąga. Użytkownicy leosiów wiedzą że materiał (pewnie również innych profesjonalnych chust) ślizga się po sobie ułatwiając dociąg.
    Pentelka jest skośnokrzyżowa - także pracuje w tym kierunku co trzeba - zapewniam sprawdziłam. Załączam fotki makro (jeśli mi się uda).
    Co z tym materiałem zrobić... serwetki?
    Mam nadzieję, ze komuś się przyda mój post

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

yyyyy chusty pentelki nie są tkane skośnokrzyżowo tylko są o skośnym splocie a to jest ogromna różnica

aż przeleciałam kilka stronek inter. i szukałam czy czasem nie wypuściła czegoś nowego
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

ciekawe, czy istnieje jakakolwiek różnica pomiedzy pentelkami a bieżnikami z ikei...

Chustonówka

Domyślnie

Witajcie,

jestem w ciąży i rozglądam się za czymś na początek do noszenia. Doświadczenia nie mam żadnego, ale chciałabym spróbować. Myślałam właśnie o Pentelce, z uwagi na cenę (po wypróbowaniu, czy nam odpowiada mogę zainwestować w coś droższego) no i też wspieranie rękodzieła polskiego i przedsiębiorczości mam.

Jestem w kropce - kupić u niej elastyczną czy tkaną? Z tego co czytam na forum, bardziej polecacie tkane chusty, ale jest też sporo osób zadowolonych z elastycznej Pentelki na początek... Tym bardziej, że ta tkana to jednak nie taka tkana jak być powinna. Czy może w ogóle nie Pentalka, a coś innego? Proszę o radę!

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

kup tkaną, ale nie pościelową pentelkę, tylko porządną chustę o splocie skośnokrzyżowym.
    rozejrzy się za chustowymi pogadankami z doradczyniami - na pewni będziesz miała wtedy możliwość pomacać różne chusty.

nie kupuj elastycznej - odchodzi się od nich już. za bardzo sprężynują, nie podtrzymują kręgosłupa itd...

pzdrwm!

Chustonówka

Domyślnie

To jakiej firmy tkana byłaby najlepsza na początek? Nie ukrywam, że zależy mi na niskiej cenie, dopiero po pół roku mogę zainwestować w coś droższego.

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

hej, ja też będąc w ciąży kupiłam Pentelkę elastyczną - z tych samych pobudek co Ty - tzn cena, i niepewnosć czy dzieć się do chusty przekona.... i nie zrobiłabym tego drugi raz...zamotałam Małego kilka razy, ale tak tylko po domu, bo po kilku minutach wisiał mi na wysokości pępka (mojego)
    nie wiem skąd jesteś - dowiedz się czy w Twojej miejscowości funkcjonuje Klub Kangura - tam możesz bezpłatnie pożyczyć chustę na kilka tygodni i wypróbować. Ja tak zrobiłam - przez miesiąc motałam w pożyczoną, potem kupiłam używaną tu na bazarku - i tak jest chyba na początek najlepiej.. tym bardziej, ze używana chusta jest już fajnie złamana, co szczególnie dla nówki ma znaczenie...czasem oszczędzając na siłę wydajemy dwa razy więcej.
    Czasem na bazarku można znaleźć jakąś Nati w fajnej cenie...a jak się dzieć nie przekona...to spokojnie sprzedasz...
    Ostatnio edytowane przez efcia1981 ; 25-07-2011 o 12:49 Powód: uzup.
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Uprawnienia umieszczania postów