Pokaż wyniki od 1 do 20 z 43

Wątek: wielo lepsze niż pampki

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nie przejmujcie sie krytyką dziewczyny. Tym bardziej, że u nas wielorazówki są jeszcze bardzo mało znane, stąd pewnie zdziwienie ludzi. Poza tym, jak można krytykować coś, czego się nie zna. Ale to wszystko kwestia czasu. Jak zaczną pojawiać się u nas firmy produkujące pieluchy, to i zrobi się o nich głośno.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Nie przejmujcie sie krytyką dziewczyny. Tym bardziej, że u nas wielorazówki są jeszcze bardzo mało znane, stąd pewnie zdziwienie ludzi. Poza tym, jak można krytykować coś, czego się nie zna. Ale to wszystko kwestia czasu. Jak zaczną pojawiać się u nas firmy produkujące pieluchy, to i zrobi się o nich głośno.
    ja polecam pieluchy firmy babyetta, uwielbiam je poprostu
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andzia_1978 Zobacz posta
    ja polecam pieluchy firmy babyetta, uwielbiam je poprostu

znamy i lubimy
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka Awatar Foxy Lady
    Miejscowość
    Warszawa Włochy :)

Domyślnie

to i ja swoje trzy grosze
    dziecinka ma 4 tygodnie, a do wielo przekonała mnie moja ulubiona K.P.

my - to jest obsługa dwuosobowa dzieciny - łamiemy się nieraz i używamy jednorazówek: w nocy, na dłuższym spacerze, albo jak wielo nie zdążą wyschnąć

ale jesteśmy w 100% za!!! i do tego staramy się wciągać innych

tylko jak odpierać zarzut: może nie wyrzucacie do śmieci, ale za to zużywacie więcej prądu? dla mnie prąd to taki stworek co go nigdy nie widziałam, a brudy zostaną, ale zarzut taki słyszałam...

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foxy Lady Zobacz posta

tylko jak odpierać zarzut: może nie wyrzucacie do śmieci, ale za to zużywacie więcej prądu? dla mnie prąd to taki stworek co go nigdy nie widziałam, a brudy zostaną, ale zarzut taki słyszałam...
    A czy osoba, która zarzuca coś takiego, wie ile prądu i wody trzeba zużyć do wyprodukowania jednego pampersa?

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    A czy osoba, która zarzuca coś takiego, wie ile prądu i wody trzeba zużyć do wyprodukowania jednego pampersa?
    Znalazłam parę statystyk więc się dzielę (Ladybank badanie z Wielkiej Brytanii):

Przy produkcji jednorazówek zużywa się 3.5x więcej energii, 8x więcej nieodnawialnych materiałów, 90x więcej odnawialnych materiałów niż przy produkcji wielorazówek. Pranie nie ma takiego negatywnego wpływu na środowisko jak produkcja pampersów.

Dodatkowo, np w Wielkiej Brytanii zanieczyszczenie spowodowane używaniem pieluch jednorazowych (koszt ich wywozu oraz przechowywania na wysypisku śmieci) spowodował, że w niektórych dzielnicach dofinansowany jest zakup pieluszek wielorazowych dla mam.
    Ostatnio edytowane przez ekomummy ; 23-08-2009 o 21:54 Powód: bład
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

no a taki argument - wiecej smieci, wiecej zuzycia beznyny np takiej smieciarki, co? czestszy wywoz smieci? ciekawe jak sie to przeklada i czy to jest porywnawalne z praniem i zuzyciem wody i enegii.
    mnie to bardziej ta woda meczy do prania niz prad, ale mysle sobie, ze chyba i tak lepiej zuzywac wode, niz zasmiecac swiat? a jak jest z woda do produkcji pampkow?
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekomummy Zobacz posta
    Dodatkowo, np w Wielkiej Brytanii zanieczyszczenie spowodowane używaniem pieluch wielorazowych (koszt ich wywozu oraz przechowywania na wysypisku śmieci) spowodował, że w niektórych dzielnicach dofinansowany jest zakup pieluszek wielorazowych dla mam.
    ekomummy wkradł ci się błąd, czy mi się wydaje?

zanieczyszczenie spowodowane używaniem pieluch wielorazowych
    (czy jednorazowych?)
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekomummy Zobacz posta
    (koszt ich wywozu oraz przechowywania na wysypisku śmieci) spowodował, że w niektórych dzielnicach dofinansowany jest zakup pieluszek wielorazowych dla mam.
    żeby tak u nas... (nie koszt tylko dofinansowanie )

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Aspekt nie tylko ekologiczny, jeszcze zdrowotny.
    Hmmmmm.... ja piorę pieluszki razem z ubrankami. Fakt, że nie wypełniam bębna po brzegi, żeby uniknąć złego doprania pieluszek. Ale i tak sporo ubranek mi się zmieści i wypierze razem. Także pranie i tak musiałabym robić. A ze zużyciem prądu i wody martwiłabym się raczej pod względem wzrostu rachunków, niż braku ekologi. Chociaż ja rachunków też się nie obawiam, jak pomyslę o tej stercie śmieci i zawartości jednorazówek, to nie mam wątpliwości.

I bardzo istotna rzecz, żeby prać w proszkach, które nie zawierają fosforanów. Jeszcze nieawno nie zdawałam sobie z tego sprawy. I to nie tylko pieluszki, ale wszystkie nasze rzeczy (ciekawe w czym piorą te osoby tak dbające o ekologię i czepiające się wielorazówek). Więcej na ten temat i spis proszków do prania w wątku http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=14218 w poście zorro-nie-matka.

Także zużycie prądu i wody nie jest niebezpieczne dla ziemi, a nieodpowiednie proszki do prania już tak i to bardzo.

Także Foxy Lady na zarzuty zadawaj pytanie w jakich proszkach piorą Twoi "zarzutodawcy" hihi.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość

Domyślnie

dzięki za oręż do walki z niewiernymi
    niech no mi kto teraz podskoczy

Uprawnienia umieszczania postów