Trochę się zdziwiłam...
Maluch, który trzyma główkę w wieku 2 miesięcy???
Dziewczyny, codziennie badam wiele noworodków i niemowlaków i naprawdę przy zdrowo rozwijającym się dziecku o trzymaniu główki możemy najwcześniej mowic w wieku 3 miesięcy! Bo trzymanie główki to jej pełna kontrola, także w pochyleniach bocznych, umiejętnośc reagowania na nagłe zmiany położenia główki np przy wstrząsach. Ja dziecka, które w wieku 2 miesięcy ma PEŁNĄ kontrolę główki nie widziałam...
Nie wypowiem się o ONO, ponieważ go nie widziałam, ale wszystkie nosidła i MT, które znam (zaznaczam, że nie wszystkie oczywiście znam) nadają się dla dzieci najlepiej siedzących, a przynajmniej takich z mocnymi mięśniami przykręgosłupowymi w odcinku szyjnym i piersiowym (które to właśnie wzmacniają się podczas prób pełzania, raczkowania, siadania). Chodzi o dobrą stabilizację kręgosłupa. Jeżeli ONO otula mocno jak chusta i zapewnia pełną stabilizację to w porządku.
Ja nosiłam Hanię w MT, Ergo, próbowałm Manducę, teraz mam NubyGo, wszystkie jak już porządnie siedziała i super raczkowała. W żadne z nich nie wsadzilabym takiego malutkiego niemowlaczka. Wiem że są jakieś wkładki noworodkowe, ale ciężko mi sobie to wyobrazic, a nie miałam okazji zobaczyc.