Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 58

Wątek: Czasami noszę a czasami nie i w ogóle jestem jakąś dziwną chustonoszką....

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie Czasami noszę a czasami nie i w ogóle jestem jakąś dziwną chustonoszką....

Ciekawam czy tylko ja taka niewierna chustom jestem. Noszę Kornelię odkąd skończyła 3 tygodnie, a jednocześnie mam wózek. I bywa tak że nie noszę w chuście przez tydzień-dwa, a potem coś mi odwali i noszę dzień w dzień po 2h.... znaczy odmiany mi chyba trzeba? I bardzo lubię wózek... Jak idę na zakupy to zawsze z wózkiem bo nie muszę dźwigać siat. Chusta jest bardziej na doście do/z auta, na szybkie wyskoczenie po bułki do sklepu.

A, i jeszcze jedno. Ostatnio właśnie w chuście wyszłam do spożywczaka po..... coca colę. I tak szłam z tym dzieckiem machając tą colą i sobie pomyślałam, że jak niosę dziecko w chuście to mi ten kapitalistyczny, słodzony napój do wizerunku nie pasuje I że ja to niestety nie jestem jak chyba większość z Was... ekologiczna. Używam reklamówek (chociaż już coraz rzadziej, bo doceniłam płócienne torby), do prania kupuję szwabskie Ariele i wrzucam tego ile się da, bo inaczej marchew nie zlezie z cudnych ciuszków a moje dziecko ma na pupie Dadę z Biedronki (tani odpowiednik Pampersów), bo uznałam że osoba, która suszy pranie w salonie nie powinna używać wielorazówek bo szału dostanie co wieczór po praniu.

A może nie tylko ja tak mam?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

o niewierna!

spox, dady też używam na zmianę z wielo - ale ja mam pięterko na suszenie, faktycznie nawet nie chodzi o "robotę" ale o to, żeby sobie parówy skrzyżowanej z maglem w domu nie zrobić...

reklamówki o ile stosujesz więcej niż raz też są do przełknięcia

ale z takim rzadkim chustonoszeniem to GRUBA PRZESADA

proszę się koniecznie poprawić
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Z tym suszeniem to właśnie mam problem. Balkon niezadaszony, więc pranie najczęściej ląduje między kanapą a TV i aneksem kuchennym (powierzchnia całości... niecałe 17 metrów) a Mrówka uwielbia wskakiwać na suszarkę. Reklamówki lądują zawsze w koszyku na siatki i są wykorzystywane przynajmniej jeszcze raz W kwestii noszenia na pewno poprawię się zimą bo mój obecny wózek na śnieg nadawać się nie będzie.

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

My pampersiaki też używamy może z małym wyrzutem sumienia, ale jakoś nie wyobrażam sobie tej dodatkowej porcji roboty. Tym bardziej, że my balkonu w ogóle nie posiadamy!!! i pranie suszymy w naszej sypialni . Chustować sie uwielbiamy i robimy to ciągle, ale wózek też jest używany. Torby ekologiczne używamy, natomiast reklamówki też się pojawiają, ale są u nas także wielokrotnie używane, w ostatnim etapie do zbieranie kupek naszego psa. Aż tak dziwną chustonoszką nie jesteś .
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustomanka Awatar lillyofthevally
    Miejscowość
    Świętochłowice

Domyślnie

Olik
    0 ja też "niewierna" jestem

reklamówki lubię, proszki sniemieckie też ( rewelacyjne są )

i w wielorazówkach nie wyorażam sobie trzymania Hanuty - taka może wygondnicka jestem

wózek też mam - ale wole w szmacie nosic - jakoś znowu mi wygodniej - jak dodatkowo starszak na hulajnodze koło nas popyla

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lillyofthevally Zobacz posta
    proszki sniemieckie też ( rewelacyjne są )
    No niestety. Ariel szwabski the best (Persil też ładnie pierze, ale trafił mi się jakiś o koszmarnym zapachu). Młoda wyciapana w marchwi, bananach, jagodach nie jest już dla mnie problemem. Rozbiera się, wrzuca na godzinkę do pralki i wszystko jak nówka sztuka (dziecka nie piorę, ino ciuchy)

Dobrze że nie zostałam wyklęta

Chusteryczka Awatar dorulka
    Miejscowość
    Mazury (Mrągowo)

Domyślnie

Ja kiedys gdzies przeczytałam, ze jak nie karmisz piersią, nie uzywasz wielorazówek i nie spisz z dzieckeim, nie powinnas byc dopuszczona do chustowania

Ja tez jestem dziwną "chustomamą" Tak mi sie jakoś ułożyło, że nie karmie piersią (czego bardzo mi żal, ale to nie czas i miejsce na żale), mloda trzymana w pampersach, używam chemii gospodarczej, mam wózek, a nawet dwa i od tygodnia nie nosiłam w chuście - aż mi wstyd

Ale przyznam uczciwie, ze idea wielorazówek do mnie przemawia coraz bardziej, za kazdą zmianą pieluchy mam przed oczami "stosik bobasa" w czarnych śmieciowych workach. I normalnei mam wyrzuty sumienia, ze przyczyniam sie do zaśmiecania świata, serio. Moze jak Mysza bedzie starsza to wyprobuje wielo, moze przy drugim dziecku?

Powiem jeszcze, ze po cichu zazdroszcze mamom, które bez reszty moga oddac sie macierzynstwu, ekologicznemu zyciu, ja na razie jestem zbyt wygodnicka. Ale - na razie
    Michalina 03.02.2009.

Bywasz piekącym jadem trollów / Na internetowym forum /Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
    Jam nieudacznik grafoman i śmieć
    Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
    I załatwiasz te sprawę jak pies

Chustonówka Awatar makka pakka
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olik Zobacz posta
    Ciekawam czy tylko ja taka niewierna chustom jestem. Noszę Kornelię odkąd skończyła 3 tygodnie, a jednocześnie mam wózek. I bywa tak że nie noszę w chuście przez tydzień-dwa, a potem coś mi odwali i noszę dzień w dzień po 2h.... znaczy odmiany mi chyba trzeba? I bardzo lubię wózek... Jak idę na zakupy to zawsze z wózkiem bo nie muszę dźwigać siat. Chusta jest bardziej na doście do/z auta, na szybkie wyskoczenie po bułki do sklepu.

A, i jeszcze jedno. Ostatnio właśnie w chuście wyszłam do spożywczaka po..... coca colę. I tak szłam z tym dzieckiem machając tą colą i sobie pomyślałam, że jak niosę dziecko w chuście to mi ten kapitalistyczny, słodzony napój do wizerunku nie pasuje I że ja to niestety nie jestem jak chyba większość z Was... ekologiczna. Używam reklamówek (chociaż już coraz rzadziej, bo doceniłam płócienne torby), do prania kupuję szwabskie Ariele i wrzucam tego ile się da, bo inaczej marchew nie zlezie z cudnych ciuszków a moje dziecko ma na pupie Dadę z Biedronki (tani odpowiednik Pampersów), bo uznałam że osoba, która suszy pranie w salonie nie powinna używać wielorazówek bo szału dostanie co wieczór po praniu.

A może nie tylko ja tak mam?
    no ja mam tak jak ty
    zawsze wybieram: wygodę (a nie ideologię )
    makka pakka

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorulka Zobacz posta
    Ja kiedys gdzies przeczytałam, ze jak nie karmisz piersią, nie uzywasz wielorazówek i nie spisz z dzieckeim, nie powinnas byc dopuszczona do chustowania
    gdzie? na tym forum? bo jak tak, to przyjdzie mi sie z chustowaniem pozegnac

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

ufff, dobrze że śpię z dzieckiem
    rozumiem, że to już rozgrzesza i pozwala na chustowanie?
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Oj, coś czuję że połowa użytkowników forum musiałaby być zbanowana za życie nie eko Ja zaraz biorę młodą w chustę i idziemy po bebilon pepti (dla niej) i colę (dla mnie)

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Może ja się mylę, ale określenie "szwabski" jest uważane za obraźliwe i wyraża pogardę dla Niemców - wystarczy poczytać chociażby Wikipedię... - i wg mnie JEST CAŁKOWICIE NIE NA MIEJSCU na tym forum

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Oj, no to już się nadaję do zbanowania na 100%

Chusteryczka Awatar dorulka
    Miejscowość
    Mazury (Mrągowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    gdzie? na tym forum? bo jak tak, to przyjdzie mi sie z chustowaniem pozegnac
    Nieeee, nie tutaj tutaj jestem za krótko, by takie mundrości wyłapac

Poza tym, tu jest milej (heheh, posłodziłam troszeczke)
    Michalina 03.02.2009.

Bywasz piekącym jadem trollów / Na internetowym forum /Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
    Jam nieudacznik grafoman i śmieć
    Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
    I załatwiasz te sprawę jak pies

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Powiem jeszcze, ze po cichu zazdroszcze mamom, które bez reszty moga oddac sie macierzynstwu, ekologicznemu zyciu, ja na razie jestem zbyt wygodnicka. Ale - na razie
    no to rykłam
    przy trójce dzieci to zobaczysz dopiero jak eko mozna być i jak oddawać się macierzyństwu
    wielorazówek uzywam na dwójce dzieci,karmię piersią i myję/piorę wszystko w orzechach.do tego ze 7 chust i jedno nosidło.
    mam zestaw pampersów które uzywam od czasu do czasu,dwa proszki nie eko w szafce uzywane też od czasu do czasu i butelki z pudełkami bebiko na blacie w kuchni.
    acha, i uwaga-trzy wózki różnego rodzaju na tarasie.
    i w ogóle nie chodzę na żadne spacery,a dzieci kładę spać o 10 wieczorem dopiero,do tego dwulatce daję strasznie niezdrowe żarcie.

jesli myslimy ogólnikowo to sami pakujemy się w kompleksy,stereotypy i popełniamy błędy w ocenie wszystkiego.

wszystko jest dla ludzi,chusta,wózek czy inne wynalazki mają ułatwiać i uprzyjemniac życie matce i dziecku a nie określać tożsamość,prawda?

Chusteryczka Awatar olazola
    Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meta Zobacz posta

Może ja się mylę, ale określenie "szwabski" jest uważane za obraźliwe i wyraża pogardę dla Niemców - wystarczy poczytać chociażby Wikipedię... - i wg mnie JEST CAŁKOWICIE NIE NA MIEJSCU na tym forum
    ehh, gdyby to tamta strona uważała na to co mówi/pisze (Polak, w ich mniemaniu też ma pejoratywne określenie), a widać że Olik nie miała złych intencji nie było to do nikogo kierowane. No nic, czyli dalej mamy odczucia, "co wolno na forum napisać, a co nie, co jest dobrze widziane, a co nie, co jest eko a co nie.
    Co do postu Olika, to dystansuję się do tych wszystkich spraw i traktuję to jako alternatywę z której mogę skorzystać, ale nie muszę.
    Alicja 12.10.08 : Martyna 01.03.11 : Oleg 28.06.14

Chustofanka Awatar funkia
    Miejscowość
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

a ja zauważyłam na sobie samej ,że świadomość ekologiczna zatrzymała się na poziomie...hm..świadomości droga do skutecznego działania daleka, znaczy się do praktyki
    no mam oczywiście zrywy eko, ale w zasadzie uznaje zasadę złotego środka
    "Przyszłość zaczyna się dzisiaj, nie jutro" (J.P.II)

Kangurek (marzec 2009) i Tygrysiątko ( maj 2006)

mój blog o zdrowej diecie www.dieta-surowa.blogspot.com

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olazola Zobacz posta
    ehh, gdyby to tamta strona uważała na to co mówi/pisze (Polak, w ich mniemaniu też ma pejoratywne określenie), a widać że Olik nie miała złych intencji nie było to do nikogo kierowane. No nic, czyli dalej mamy odczucia, "co wolno na forum napisać, a co nie, co jest dobrze widziane, a co nie, co jest eko a co nie.
    Co do postu Olika, to dystansuję się do tych wszystkich spraw i traktuję to jako alternatywę z której mogę skorzystać, ale nie muszę.
    Gdyby każdy z nas oglądał się na innych, że oni robią coś więc my im tym samym, to wiesz... Staram się nie czepiać tego kto jak pisze, co jest poprawne a co nie, nie przypisuję nikomu złych intencji ani świadomego nie wiem czego - rasizmu/nacjonalizmu/szerzenia niemiłych stereotypów? Mam tylko niestety tę wielką nieprzyjemność na co dzień przebywać w towarzystwie osób, które nie mają oporów przed świadomym obrażaniem ludzi o innej religii, kolorze skóry, narodowości - i po takich wątpliwych przyjemnościach czytanie tekstów dokładnie w tym samym stylu na naszym forum (choćby nawet bez zamierzonej złej intencji) odbieram jak trzaśnięcie w twarz I jednocześnie zdaję sobie sprawę, że u nas takie naleciałości są głęboko zakorzenione, uprzedzenia przeniknęły do języka codziennego i wiele osób nawet nie zastanawia się, co właściwie wyrażają, mówiąc tak, a nie inaczej.
    Za offtop przepraszam, burzy ani nagonki na kogokolwiek wywoływać nie chcę, w poprawność polityczną na forum nie wierzę ani o nią nie zamierzam walczyć , wyskoczyłam z tematem trochę jak Filip z konopi, może po części i dlatego, żem filolożka i na sprawy języka zwracam z racji zawodu trochę większą uwagę. A może dlatego, że w naszym pięknym katolickim kraju, jako nie-katoliczka (ale chrześcijanka) nie raz usłyszałam już pod swoim adresem nieprzyjemne słowa i określenia, co teraz spływa po mnie jak po kaczce, ale kiedy miałam mniej lat, przeszkadzało a nawet bolało.
    No ale - jak to mawiają na moim innym ulubionym forum - peace

A w sprawie tematu wątku - ja wózka nie znoszę, bo muszę go sama targać do piwnicy i z powrotem, a dość duży i ciężki jest, więc siłą rzeczy wybieram chustę, na szczęście nosić w chuście uwielbiam (co innego teraz, kiedy mąż na miesięcznym urlopie - wózkujemy sobie za wszystkie czasy ^^). Eko jakaś szczególnie nie jestem, uwielbiam fast foody i przesłodzone napoje, pieluch wielorazowych używam, bo mi taniej wychodzi a na noc i tak ładuję w jednorazówkę. Karmię piersią i śpię z dzieciem, bo lubię i innym wara od tego (z wyjątkiem męża może, ale on akurat popiera w 100%)

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin/Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lillyofthevally Zobacz posta
    i w wielorazówkach nie wyorażam sobie trzymania Hanuty - taka może wygondnicka jestem
    Ja to w ogóle do leni będę należeć nie dość ze na jednorazówkach to jeszcze zamówione przez internet i podwiezione pod dom ( tanio, ekstra pampersiaki, za darmo przywóz a i wygoda nie do opisania) Wózek mam używam ostatnio częściej i wielce eko nie jestem.
    Więc ja też z tych"dziwnych"

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

hihi to i ja
    mam wózek ale nie chce mi się go pchać, mam chusty ale dzieć ucieka i wydarciucha wiązać też mi się nie chce więc dziecko puszczam na jej własnych nogach.
    śmieci nie segreguję (próbowałam ale nie miałam gdzie wszystkich trzymac)
    a wielorazuję pieluchowo bo mi się podobaja te śliczne kolory i cała gama możliwości i różności bo zmiany kocham
    ale jakaś eko, ani chusto się nie czuję
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Uprawnienia umieszczania postów