Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: Nocnikowanie rozpoczęte

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie Nocnikowanie rozpoczęte

Ponieważ Kajtek już stabilnie w miarę siedzi postanowiłam rozpocząć wysadzanie na nocnik. Pełna entuzjazmu kupiłam niebieski nocniczek z idiotycznymi naklejkami (innych niestety nie było), a moje dziecko twierdzi, że to urządzenie wcale nie służy do robienia siusiu czy cięższych spraw, ale jest najlepszym ukojeniem na bolące dziąsełka...Jestem wytrwała i wysadzam przy każdej zmianie pieluszki, przed spaniem, po spaniu itp, ale coś czuję, że ciężka przeprawa nas czeka...

A jak było u was??Jak wyglądały początki nocnikowania??
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustofanka Awatar kasku
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

u nas tez poczatki:
    zuza nocnik dostala na pol roku tez niebieski- z zolwikiem, pare dni stal w lazience byl obserwowany dotykany lizany tez, a potem pierwsze siku
    udalo sie zlapac ja powiedzialam super ale bez przesadnego entuzjazmu najlatwiej jest jak slyszysz ze steka posadzic na nocniczek i pochwalic jak cala kupka bedzie gotowa
    jak zaczelam ja sadzac to na poczatku podtrzymywalam ja pod paszki bo jeszcze za dobrze nie siedziala

teraz czasem ma bunt i nie chce usiasc ale czesto lapiemy poranne siusiu i kupke i pare razy w ciagu dnia
    ale generalnie trzeba odpuscic i nawet za kazdym razem nie sadzac a jesli juz to na krociutko
    powodzenia

mama żuży = 9.12.2008 = i janka = 21.03.2011

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

przede wszystkim gratulacje i trzymam kciuki.
    jeśli mały siedzi jeszcze niestabilnie to najlepiej stawiaj sobie nocniczek między nogami przed tobą, np. na fotelu, sadzaj małego tak aby mógł się o ciebie oprzeć.

z próbowami nocnikowymi róznie u nas bywało...raz lepiej raz gorzej. jak alex był mały zdecydowanie lepiej sprawdzało nam się wysadzanie nad miska, ale dzieci sa różne.

moim zdaniem nie powinnaś pozwalać się małemu bawić nocnikiem. nocnik to nie zabawka i służy w konkretnym celu. przynajmniej takie są moje doświadczenia
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Grizolda!

U nas z wysadzaniem też róznie było, ale jak ja zaczynałam wysadzać, smrodek miał niech policze .. 4-5 m-cy, i jakoś wtedy jego stosunek do tego był embiwalentny Czasem sie udawało, czasem nie, ale co do zasady nie było protestów.

Teraz sprawa się pogorszyła, bo zdecydowanie nocnik mu nie podchodzi, pręży się na nim i ucieka. Bardzo często jak się oddali to zaraz robi to siku, szkoda tylko, że nie na nocnik. Syngałow niestety nie odczytuję żadnych, więc skupiam się przede wszytskim na łapaniu siku po spaniu. Bywały dni na wyjazdach ze zaczynało mi brakowac pieluch, i wtede EC miałam niejako nie z wyboru tylko sytuacja mnie zmuszała i powiem szczerze, że non stop tak bym rady nie dała.

Ale i tak uważam że warto próbować. Trzymam kcuki za Was!

Chustofanka Awatar kasku
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

a ja mam dzisiaj maly sukces-
    zuza załapala że siusiu robi sie tez na trawe- bo wczesniej nie robila na trawe- wiec jak po spaniu oczywiscie bylysmy na spacerze i wysadzilam ja zachecajac siusiu siusiu psi psi psi to zrobila na trawe
    jestem z niej dumna i z siebie troche też

/ po jakis dwoch miesiacach nocnikowania nienachalnego/

mama żuży = 9.12.2008 = i janka = 21.03.2011

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta
    Teraz sprawa się pogorszyła, bo zdecydowanie nocnik mu nie podchodzi, pręży się na nim i ucieka.
    no właśnie mamy ten sam problem, od 4 m-ca Franek wysadzany nad miseczkę, pięknie robi kupę i siku. Teraz już ładnie siedzi więc postanowiłam przejść na nocnik no i mały jakby nie rozumie co ma do niego robić Nie za bardzo chce siedzieć, wstaje. Nad miseczką jak wysadzam to wszystko jest ok. Trwa to jakiś tydzień, może to za krótko i jeszcze nie zrozumiał zależności między nocnikiem a sikaniem Jak długo u was trwało przejście z miseczki na nocnik? Póki co będę próbowała trochę tak trochę tak, zobaczymy co z tego wyjdzie

Chusteryczka

Domyślnie

Grazia, trzymam kciuki

My od 5 miesiąca łapiemy kupy (teraz ma 10) . W domu trzymam go nad toaletą - siadam na muszli, trzymając Jaśka między nogami (wołając to nieśmiertelne "ee" ). Na początku to było coś nowego dla niego, więc siedział spokojnie. Teraz mu trzeba coś dać do rączki (chyba, że sam się czymś zainteresuje, najczęściej kijem do szczotki, papierem toaletowym lub prasówką , a mamy fajne zdjęcie, jak siedzimy tak na toalecie, a Jasiek obgryza swoją prasówkę, tzn bajkę o Jasiu i Małgosi )
    Jak już zrobi kupę, to się pręży i marudzi, więc wiem, że to już koniec

Sprawę mam ułatwioną, bo od jakiegoś czasu robi kupę regularnie po przebudzeniu rano ( z małymi wyjątkami, kiedy np naje się śliwek). I od czasu do czasu w ciągu dnia. Jak akurat zauważę, że zaczyna stękać, to wysadzam. Ale zdarza mi się też nie zauważyć.

Nocnik mamy azjatycki - idealny na wyjazdy. Ale zbieramy się do kupna normalnego nocnika. Tylko jakoś wygodniej mi chyba nad toaletą. Może z lenistwa, bo nie chce mi się czyścić tego nocnika

No i do łapania siuśków nie mam motywacji, choć faktycznie często zaraz po przebudzeniu ma suchą pieluchę, więc możnaby go wysadzić.
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annamamaalexa Zobacz posta
    moim zdaniem nie powinnaś pozwalać się małemu bawić nocnikiem. nocnik to nie zabawka i służy w konkretnym celu. przynajmniej takie są moje doświadczenia
    Staram się nie pozwalać na zabawę nocnikiem nawet postawiłam go w toalecie, żeby też była to pewna sugestia, ale chyba moja siła w wytrwałości...

Na razie nie udało nam się nic złapać i postępów też żadnych nie dostrzegłam, ale wierzę, że jakoś będzie tym bardziej, że zaczęłam zauważać kiedy Kajcik będzie robił kupę więc będziemy łapać

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

u nas całkiem nieźle, widzę kiedy Bartek będzie robił kupkę, czasem nawet siusiu " wyczuję" ogólnie to 60% trafia do nocniczka
    Dwa dni temu przyszły do nas wielorazówki, myślę, że to nam pomoże, bo Młody nie cierpi mieć brudnej pieluszki.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chustonówka

Thumbs up

ja uwarzam ze troche za szybka on jest jeszcze bobaskiem moja kuynka dopiero zacela swojego syna sadzac na nocnik od 2 roku zycia ale to twoje dziecko to ty decydujesz!pozdr...swojego synka

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Oliwia, poczytaj o wychowaniu bezpieluchowym Na samej górze tego podforum jest kilka ciekawych wątków.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oliwiabb Zobacz posta
    ja uwarzam ze troche za szybka on jest jeszcze bobaskiem moja kuynka dopiero zacela swojego syna sadzac na nocnik od 2 roku zycia ale to twoje dziecko to ty decydujesz!pozdr...swojego synka
    Wiesz co ja nie oczekuję, że mi się dziecko odpieluchuje jak rok skończy, nie zamierzam go też przymuszać, po prostu oswoić z nocnikiem, noi nie chce mi się prać pieluch
    Teraz zrobiłam przerwę nocnikową i od jutra robimy kolejne podejście do i zobaczymy...

Uprawnienia umieszczania postów