Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: ból ramion w MT-dziecko na plecach-fotki

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie ból ramion w MT-dziecko na plecach-fotki

Jakie mogą być przyczyny bólu ramion w MT? Tak po godzinie mnie zaczyna mocno boleć, jak dzieć na plecach jest. Słyszałam o źle dobranym rozmiarze, ale co to dokładnie znaczy?
    MT wydaje się być ciut za duże dla dziecka na długość. Zawijam pas na dole, ale i tak maluch denerwuje się, bo mało widzi. Mogę jeszcze gdzieś podwinąć coś?
    No i jak to dociągać? Jak chustę, czyli maluch przyklejony do mnie? Czy może mieć troszkę luzu?
    proszę o poradę
    Ostatnio edytowane przez Tuja ; 01-08-2009 o 22:22

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

a czy możesz wkleić zdjęcie?? od jak dawna nosisz dziecko na plecach?? może twój układ mięśniowo szkieletowy musi się przywyczaić do noszenia w ten sposób??

Domyślnie

zdjęcie jak najbardziej, tylko jutro - dziś nie miał mi kto zrobić.
    Na plecach noszę tak od 2 miesięcy częściej, ale nie codziennie, często jeszcze wybieram noszenie z przodu, bo kilogramów do noszenia wciąż mało.
    Czyli z czasem moje ramiona mogą przywyknąć?

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Nie widzialam fotki jak wiazesz, wiec tym bardziej trudno mi jest cos doradzic. Kazdy z nas jest inny, co jednej osobie odpowiada, niekoniecznie moze drugiej, ale postaram sie kilka rad tutaj wypunktowac.

Przyczyny dlaczego moze byc niewygodnie

• za waskie pasy naramienne (generalnie nie lubie pasow wezszych niz 10-11 cm)
    • za malo wypelnienia w pasach/badz za bardzo wypelnione pasy naramienne(takie walki)
    • kat wszycia pasow naramiennych (nie wiem co w tym jest... ale niektore MT sa magicznie wygodne, a w innych nie moge znalezc tego 'sweet spot' czyli tego cos, co powoduje, ze MT mi pasuje..
    • wypelnienie w pasie biodrowym.. tutaj to samo... jezeli jestes osoba szczupla, a masz mega gruby pas biodrowy, lub bardzo szerokie wypelnienie, to bedziesz miala problemy z dociagnieciem pasa biodrowego
    • sposob w jaki wsadzasz dziecko do MT. Ja robie tylko tzw 'Santa's toss', czyli najpierw pasy naramienne pod paszki dziecka, potem jedna reka przerzucam mlodego na plecy, potem pasy narmienne, naprezone przytrzymueje kolanami, dokladnie dociagam pas biodrowy i robie podwojny wezel, potem luzuje jeden pas narmienny, przeprowadzam pas, robie tak samo z drugim. Na koniec lekki podskok, dziecko ladnie wpada w panel mietka, dociagam oba pasy i wiaze.
    • sa tez inne sposoby wkladania dziecka, wazne, zeby panel ladnie otulal malucha i pasy naramienne byly dociagniete
    • moze nosisz za wysoko, lub za nisko...
    • moze panel MT jest za szeroki/za waski/za wysoki/za krotki...
    Mam nadzieje, ze nie zrobilam ci metliku w glowie...

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

bez zdjęć faktycznie trudno coś powiedzieć....

jeśli mt masz za słabo dociagnięty i dziecko nie przylega do ciebie to musisz korygować postawę przez pochylenie się do przodu. jeśli mt jest dobrze zawiązany możesz stanąć idealnie prosto i nie masz wrażenia, ze dziecko od ciebie odpada.

niewłaściwie dobrany rozmiar będzie rpzeszkadzał dziecku, raczej nie tobie. ale już niewłaściwie dopasowana do twojej budowy szerokość pasów może być mało komfortowa.

może spróbuj zawiązać niżej/wyżej- poszukaj lepszego dla ciebie "punktu wyważenia".

i daj fotki
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Domyślnie

Dziękuję Wam za wyczerpujące odpowiedzi.
    Lindo, mętliku nie zrobiłaś, wręcz przeciwnie, wiele rozjaśniłaś
    Mam śliczny MT Tulikowo, ale to właśnie w nim może tkwić problem
    Pasy mogą rzeczywiście być dla mnie za bardzo wypełnione, i naramienne i biodrowy - ten faktycznie trudno mi dociągnąć.
    No i przyznam się, że dziecko też wkładam chyba dość specyficznie ( bo inaczej się boję) czyli kładę MT na łóżku, potem na MT ląduje maluch, ja siadam tyłem, wiążę pas biodrowy, zarzucam pasy naramienne już razem z dzieckiem, przytrzymuję kolanami pasy naramienne, dociągam biodrowy raz jeszcze, a potem naramienne wiążę. Można tak?
    No i jutro dołączę fotki

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

He, he, ja na poczatku tez tak wkladalam, gdy Orli mial 6 miesiecy, bo jakos tak sie czulam bezpieczniej...
    Nie wiem skad jestes, ale jezeli z Wwy, to moze na jakims spotkaniu pokaze ci jak ja wkladam mlodzienca, dociagam...

Chustofanka Awatar olivka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja jeszcze oprócz tego co dziewczyny napisały, dodam, że u mnie masakryczne bóle pleców powoduje niedociągnięcie MT. Niby przez chwilę jest OK, a potem zaczyna boleć. Wtedy rozwiązuję węzeł i poprawiam dociągnięcie górnych pasów. W dociąganiu pasów górnych pomaga taki myk, który tu gdzieś na forum wyczytałam, żeby dociągając pasy, na jednocześnie jakby poruszać ramionami w przód i w tył... Nie wiem, jak to określić, ale to pomaga.

www.kamome.eu - moje pluszaki

Domyślnie

Lindo, jestem z Warszawy, więc mam nadzieję, gdzieś uda mi się skorzystać z Twoich rad w realu
    Olivko, spróbuję tak podociągać, dzięki

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Tuja, zobacz sobie jeszcze tu: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=30

Sposób wkładania na plecy, o którym pisze Linda, widać mniej więcej na pierwszym linku filmowym Anntenki w tym wątku, o tu: http://pl.youtube.com/watch?v=uJnWhRCltSU

Ja odkąd znalazłam ten filmik tylko tak wkładam na plecy. Wcześniej też się bałam i wkładałam z pozycji siedzącej, z fotela, ale tak jest znacznie łatwiej i włożyć, i zawiązać. No i można sobie poradzić samemu w każdych warunkach - w parku, na plaży, gdziekolwiek

Domyślnie

dzięki za linki!
    No dobra, to dziś tak spróbuję małego wrzucić na plecy
    trochę się boję, bo to wiercipięta straszny

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Tuja, ale to jest właśnie sposób dla wiercipięty Mój ma etap chustobuntu plecaczkowego, wierci się i wygina, i to jest najszybszy i najprostszy sposób, żeby go wrzucić na plecy. Po prostu jak ma te pasy pod pachami, przytrzymywane przeze mnie kolanami, to nie ma jak się odgiąć do tyłu kiedy ja wiążę pas biodrowy A jak zawiążę biodrowy to naramienne to już luzik. Znalazłam ten sposób z rozpaczy, bo przy próbach wrzucenia go z biodra na plecy w MT dostawałam białej gorączki (w chuście to umiałam zrobić, ale jak młody był mniejszy i bardziej współpracujący). Ja też się bałam pierwszy raz, ale zobaczysz, to bardzo proste. Powodzenia!

Domyślnie

Dziś spróbowałam i ... super poszło! Bardzo fajny sposób wrzucania malca na plecy. I dociągnąć łatwiej. I faktycznie Olivko, maluch unieruchomiony zresztą podobało mu się i siedział o dziwo spokojnie. dziękuję raz jeszcze
    a zdjęcia mam i jak mi się baterie naładują, to wkleję

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

brawo! czekamy na fotki
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Domyślnie

no to mam już zdjęcia, mam nadzieję, że coś da się z nich zobaczyć ( w celach konstruktywnej krytyki) bo robiła je moja 9-latka na szybko przed spacerem.
    Zrobiłam zdjęcia w tuliku i bamberoo, bo nie jestem pewna czy te nosidła są dobre dla mojego malucha, podpowiecie?

najpierw MT Tulikowo:

kapturek się trochę przekrzywił

jedna raczka musiała być wyciągnięta

to teraz bamberoo:

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

a jakbys sprobowala skrocic nieco panel zawijajac go wokol pasa biodrowego?
    maluch juz siedzi sam? to wtedy raczki moga byc na zewnatrz.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

super nasuwają mi się na myśl te same co Ithilhin pytania - czy siedzi sama ?

a panel zdecydowanie ( zwłaszcza w bamberoo ) skróć przez zawinięcie raz wokół pasa biodrowego

Domyślnie

dzięki za rady. Mam nadzieję, że wiem o czym mówicie z tym skróceniem panela, i chyba tak robiłam, ale i tak panel był przydługi i raczek nie dało się wyciągnąć. A Julek już sam siedzi, zaraz 10 miechów mu stuknie

Domyślnie

a czy ze zdjęć nie wynika może skąd ten ból ramion? bo problem nie zniknął jak na razie

Chustonoszka Awatar pama

Domyślnie

spróbuj może trochę wyżej zawiązać pasy- tak lekko nad pupa dziecka
    tutaj jest dobrze to pokazane

Uprawnienia umieszczania postów