Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Dziecko w chuście uzależnione od nosiciela

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie Dziecko w chuście uzależnione od nosiciela

Uwaga piana mi kapie na klawiaturę. Mój synek ostatnio dwa razy zrobił babci psikusa i ryczał u niej na rękach, uspakajał się dopiero u mnie ( dodam, że to był ryk wniebogłosy ). Babcia wywnioskowała, że dziecko jej "nienawidzi" (niby to żart )i nie mogła zrozumieć dlaczego wnuk tak się zachowuje, bo że żadne inne dziecko nigdy jej czegoś takiego nie robiło. Nie pomogło tłumaczenie, że był mega zmęczony, a jak jest zmęczony no to jest mega marudny i nic mu nie pasuje. No i pech chcial, ze teściowa pogadała z kuzynką męża, która przekazala teorię pewnej położnej, że dziecko w chuście tylko na spacer, nigdy w domu, bo się uzależnia. No i klops. Zadzwoniła do męża, żeby podzielić się swoimi przemyśleniami, czyli noszę dziecko w chuście, więc jest uzależnione ode mnie i nie chce żeby ktoś inny je brał na ręce . AAAAAAAAAAAAAAA jakie wpieniające. Oczywiście dodam, że mój synek nie jest nietypowy i czasem ma ochotę pochodzić sobie czy też poleżeć z kimś z rodziny, a czasem po prostu potrzebuje swojej mamy, chyba nic w tym dziwnego? Dziwne, że do mnie nie zadzwoniła z tymi nowinami . Aż się boję jak wyleci przy mnie z tym tematem, nie wiem czy zdążę coś powiedzieć, zanim mnie krew zaleje .
    Ostatnio edytowane przez larwunia ; 23-07-2009 o 15:07
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Jak wiadomo, wszystkie położne są specjalistkami od psychologii rozwojowej, psychologii dziecięcej, noszenia w chustach itp. A już największymi ekspertkami (od wszystkiego!) są teściowe
    Olałabym zarówno rewelacje owej położnej jak i wydumane teorie teściowej nimi poparte. Każde dziecko ma prawo czasem do focha. Zapytaj matek chustowych, czy ich dzieci się nie drą czasem na ICH rękach - to od kogo są uzależnione, że u własnej matki-nosicielki się drą??

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Wkurzające są takie teksty, ale olej ciepłym moczem. Nie ma co się stresować. Babcia mojego niemęża dopiero ostatnio przestała mi wciskać podobne. Głównie dlatego że zobaczyła u siebie na osiedlu inną noszącą (Którą była prawdopodobnie Truscaffka, DZIĘKI ). To Twoje dziecko, one już swoje wychowały i zrobiły to tak jak uważały za stosowne. Teraz Twoja kolej.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustomanka Awatar Koire
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Powiedz jej, że emanuje od niej zła energia
    Gosia-mama Poli 09.09.2008 i Olafa 21.05.2012

http://koiremoress.wordpress.com/

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Koire Zobacz posta
    Powiedz jej, że emanuje od niej zła energia
    Hehe dobre

Zawiodłam się, bo do tej pory teściowa "rozumiała" ideę chustowania, a teraz nagle jakaś psychoza. No, ale macie rację, trzeba to olać, niech myśli co chce. Zapytam jej się ile książek i artykułów na ten temat przeczytała i ile opinii lekarzy wysłuchała .

Chustofanka Awatar ekspreskawowy
    Miejscowość
    świętokrzyska wieś

Domyślnie

Babci łatwiej jest zwalić winę o stan rzeczy na chustę, niż przyznać że dziecko jej w danym momencie nie akceptuje.

A co do teorii położnej bzdura piramidalna. Przykład z życia: mój syn noszony w chuście i na rękach dużo i przez różnych członków rodziny czasem wrzaskiem dopomina się żeby go posadzić/położyć i zostawić na chwilę w spokoju. Jego rówieśnik (3 tygodnie różnicy) wychowywany metodą "niech się samo zabawi", w domu, na spacerze w wózku, cały czas drze się żeby iść na ręce.

Zresztą każde dziecko jest inne i powinno być tyle "teorii" ile dzieci.

Nie ma się co przejmować, w sposobie wychowania przez ostatnie 30 lat tyle się zmieniło, że jeszcze na niejedym froncie się zetrzecie więc warto się uodparniać.
    Dorobek życia: Bolesław (02.XII.2008) Franciszek (11.II.2014)

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

hmmm..
    a dla mnie coś w tym jest bo moja córa jak ma do wyboru moje ręce lub taty lub kogoś innego to zawsze wybiera moje, a na rękach u taty widząc mnie wydziera się w niebogłosy i tylko u mnie sie uspokaja
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atelka Zobacz posta
    hmmm..
    a dla mnie coś w tym jest bo moja córa jak ma do wyboru moje ręce lub taty lub kogoś innego to zawsze wybiera moje, a na rękach u taty widząc mnie wydziera się w niebogłosy i tylko u mnie sie uspokaja
    Tak, tylko ja sądzę, że to nie ma związku z chustą, niestety do pewnego wieku mama to mama, tym bardziej jeśli karmi piersią . To chyba też zależy od tego ile czasu spędza z innymi osobami. U nas rzadko bo rzadko ale zdarza się, że tata nie uspokoi, a ja tak, ale tata cycka nie ma więc co zrobić . Poza tym jestem z nim od rana do wieczora, a tata tylko po pracy ....

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez larwunia Zobacz posta
    Tak, tylko ja sądzę, że to nie ma związku z chustą, niestety do pewnego wieku mama to mama, tym bardziej jeśli karmi piersią . To chyba też zależy od tego ile czasu spędza z innymi osobami. U nas rzadko bo rzadko ale zdarza się, że tata nie uspokoi, a ja tak, ale tata cycka nie ma więc co zrobić . Poza tym jestem z nim od rana do wieczora, a tata tylko po pracy ....

oczywiście że teściowa wie najlepiej
    u nas w chuście nosimy oboje więc to nie wina chusty, a tak jak piszesz czasu spędzanego razem (bo u nas już nie cycusia)
    choć nie powiem że zawsze jest tak radośnie bo czasem wymiękam jak cały dzień słyszę tylko "mema" i "mema" a do taty babci dziadka wujka i innych tylko "niiie"
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustomanka Awatar agapee
    Miejscowość
    Warszawa Włochy

Domyślnie

Ależ by mnie taka babcia wkurzyła! Trzymiesięczne dziecko ma prawo chcieć być tylko i wyłącznie u swojej mamy, przecież to kruszyna jeszcze!!!
    Olewaj i noś!
    Agata-mama-Kubusia (18.04.08)

Chusteryczka Awatar kanka9
    Miejscowość
    Gdańsk/Tczew/Szczecin

Domyślnie

A ja nosze małą w chuście, co prawda po domu mniej a ona jak idzie na rece do mojej mamy to nawet do mnie nie chce już potem iść. aż czasami mi przykro jak się krzywi i kwęka jak mama mi ją oddaje . I ciekaw jak do tego ma się uzależnienie, jakaś bzdura.

Chustonówka

Cóż dodać...? Zgodzę się z przedmówczyniami. Twoje dziecię jest malutkie i ma prawo dopominać się mamy i to właśnie w nią się wtulić. Z moją Jagodą było i jest podobnie a ma 5 i pół miesiąca. Bywały też sytuacje, że niektórzy zwracali mi uwagę, że ona tylko ze mną i ze mną, bo ja tylko cycem karmię i ona czasem u innych płacze. Ja tam wychodzę z założenia, że póki jestem z nią w domu niech ma mnie jak najwięcej - wcale nie chciałam by moje dziecko wędrowało z rąk do rąk od jednej ciotki-niańki do drugiej.

A babcia nie mogąc sobie z płaczem dać rady szuka przyczyn najdalej gdzie się da. I znalazła sobie własne wytłumaczenie - chusta. Mało tego, znalazła kogoś kto jej wyssaną z palca teorię poparł ...

Chusteryczka Awatar lemonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atelka Zobacz posta
    hmmm..
    Nie ma w tym żadnej prawidłowości. Moje chustowe dziecko często wybiera rece taty a nie mamy, czyli nie moje. Chętnie też wskakuje na ręce swoim babciom, dziadkom i naszym znajomym.
    Czasem wyrywa się z chusty i wrzeszczy. Czasem ucieka ode mnie.dzieci mają różne zachcianki i maja takie prawo. Szkoda, że niektórzy dorośli tego nie rozumieją.

Kto bije, żeby nauczyć, uczy bić.
    flickr-moje zdjęcia

Chusteryczka Awatar kanka9
    Miejscowość
    Gdańsk/Tczew/Szczecin

Domyślnie

A nawet jeśli ta teoria byłaby troche prawdziwa no to co. Bardzo dobrze że dziecko chce być u Ciebie nie u obcych (innych) To jest tak cudowne uczucie jak maleństwo się wtula w mame że trzeba sie nim cieszyć ile można bo jak urośnie to już będzie siara przytulanie się do mamy i całowanie
    A dzieci wybierają te ręce w których czują się dobrze i bezpiecznie. Gyby była jakaś wyrodna matka to i dziecko nie szło by do niej tak chętnie tylko do innych u których doznało ciepła. Więc to tylko świadczy dobrze o Tobie. A z resztą to normalne że dzieci najczęściej w pierwszej kolejnosci idą do mamy. A do tego jak babcia się nie stara i jest tylko na chwile i jeszcze wymaga żeby dziecko do niej z chęcią szło. No ale każy swoje niedoskonałości i grzeszki chce usprawiedliwiać i tu wyszła sprawa z chustą bo przecież to absolutnie nie może być wina babci

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Taaa....lepiej by było gdyby się od sąsiadki uzależniła?Kochana wrzuć na luz i rób swoje,bo to Ty jesteś ekspertem od swojego dziecka.

Uprawnienia umieszczania postów