Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 64

Wątek: Coś nie tak z tą przewiewnością wielo

Chustofanka

Domyślnie Coś nie tak z tą przewiewnością wielo

Moja mała przez kilka dni była na jednorazówkach- bo spieranie biegunkowych kup jakoś nie było moim marzeniem .
    Dziś włożyłam jej znów wonderoosa.
    Sprawdzam czy dzieć siknął wkładając palucha w pieluchę. Czuję wilgoć, ściągam pieluchę, wyciągam wkład do prania a tam sucho
    Wychodzi na to, że skóra była wilgotna.

Hmm... w jednorazówce się mała nie pociła. Czyżby to mit o tej przewiewności wielo i w lato w jednorazówkach chłodniej ??????

Chustofanka Awatar herbal2
    Miejscowość
    Kraków / Frankfurt nad Menem

Domyślnie

Ja od kilku dni stosuję wielo, na ogół tetrę lub tots bots + otulacz i pupa zaczerwieniona Dziś jechałam z małą samochodem do paru urzędów, więc wpakowałam ją w BG w efekcie i pupa zaczerwieniona i od siku też czerwono. Na noc założyłam jednorazówkę i wysmarowałam zaczerwienione miejsca sudocremem.
    Cztery Aniołki w Niebie.

30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęście

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

Chusteryczka Awatar kamilcia.xt
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja się bałam to napisać żeby nie zostać zakrzyczaną przez zwolenniczki wielorazówek ale dla mnie też to mit z przewiewnością wielorazowych. Przynajmniej tych z PULem bo z innymi nie mam doświadczeń. Karinie zakładam tetrę w PULu a pampki na wyjścia i na noc i różnicę widzę szczególnie teraz w upały na niekorzyść wielorazówek.. Nie miała nigdy odparzeń ani podrażnień ale pod PULem, nawet gdy jest sucho, skóra jest często wilgotna, cieplejsza niż w pampku
    Karina - 2007r.
    Lila - 2009r.
    Witold - 2014r.
    Gerald - 2016r.

Chusteryczka Awatar IwontaG
    Miejscowość
    Sandomierz

Domyślnie

A ja stosuję teraz bambusowe formowanki lub flexitot i mała ma nic a nic nie odparzoną pupę, załozyłam natomiast raz pampka na 4 godziny i tyłek czerwony.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwontaG Zobacz posta
    A ja stosuję teraz bambusowe formowanki lub flexitot i mała ma nic a nic nie odparzoną pupę, załozyłam natomiast raz pampka na 4 godziny i tyłek czerwony.

To może być wina pampersowej chemii a nie braku przewiewności.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Hm, w te upały to pocenie jest nieuniknione. Może po prostu o to chodzi?

Chustofanka Awatar herbal2
    Miejscowość
    Kraków / Frankfurt nad Menem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwontaG Zobacz posta
    A ja stosuję teraz bambusowe formowanki .
    No, moje tots bots to też bambusowe formowanki, a jednak... Dziś wreszcie wyschły zaimpregnowane wełniane gatki, jutro wypróbujemy. Może wełna nie będzie tak odparzać jak PUL.
    Cztery Aniołki w Niebie.

30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęście

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja od dawna mam wątpliwości co do przewiewności PULa... O ile otulacze IV przemakają (co w kwestii przewiewności świadczy na ich korzyść), o tyle TotsBots trzymają w środku każdą ilość płynu... Dlatego latem puszczam młodą w samej pieluszce lub, jak już muszę, dodaję otulacz wełniany. Po jednym dniu w Huggisach (chłodniejszy deszczowy dzień) młoda była odparzona.
    Antek '05
    Zosia '07

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja myślę, że pocić się dzieci w upały będą i w jednorazówkach i w wielorazówkach. A chyba lepiej się spocić w bawełnianej pieluszce czy nawet PULowej, niż jednorazówce w której wewnątrz jest tyle chemi.
    Mój jest w dzień różnie, zazwyczaj na zmianę otulacz polar, kieszonki PUL lub AIO. Czasem zakładam po domu formowankę bawełnianą bez otulacza.
    W nocy formowanka bawełniana i otulacz PUL.
    I nie zauważyłam, żeby się pocił. Wręcz przeciwnie. Pupcia jest sucha. Skoro polar/mikropolar/welur ma pochłaniać wilgoć to i pot powinien (wydaje mi się). A może te dzieci co się odparzają w wielo ząbkują? Skład moczu podobno się wtedy zmienia. My nie mieliśmy odparzenia od ładnych paru miesięcy. Tyle, że po każdej zmianie pieluszki przemywam pupę wodą i mydłem marsylskim. Czasem mi się zdarzy nie przemyć, ale to rzadko, zazwyczaj zawsze to robię.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 22-07-2009 o 22:06
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustofanka

Domyślnie

Ja wcale małej nie przemywam przy zmianie pieluchy. Kiedyś tak, jak były w pieluszkach także kupy (teraz kupy lądują w nocniku - no poza tymi biegunkowymi z ostatnich dni).
    Tyłek myję jej tylko wieczorem w kąpieli i nawet nie codziennie używam mydła.

Mała nigdy odparzona nie była ani w jednorazówce ani w wielorazówce. Tylko ta wilgotna skóra mnie zdziwiła. Byłam pewna że był sik

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja przemywam bo jakby nie było, to jeden sik czy więcej, to pieluszka jakby chłonna nie była, jakby wilgoć super odprowadzała to coś tam na skórze moczu zawsze zostanie. Dlatego profilaktycznie wole przemyć. No mówię nie za każdym razem, ale co druga zmiana pieluszki na pewno. Przewijak blisko umywalki, a tam gazik z tetry i mydełko marsylskie pod ręką zawsze mam.
    Poza tym mój mały chyba ząbkuje i zasikana pieluszka pachnie "stokrotkami". Dlatego jak czuję tę "woń" to pupeczkę wolę przemyć.
    A wieczorem albo kąpiel w wannie, albo pod kranem.
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

tez mamy wilgotno, ale nie mogę porównać do jednorazówek bo od grudnia użyliśmy raz tylko awaryjnie pożyczonej.
    moze pot sie wchłania w jednorazówki??
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    tez mamy wilgotno, ale nie mogę porównać do jednorazówek bo od grudnia użyliśmy raz tylko awaryjnie pożyczonej.
    moze pot sie wchłania w jednorazówki??

Ooooo!!!!! Bardzo możliwe.

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atoja Zobacz posta
    Ooooo!!!!! Bardzo możliwe.
    no niby tak, ale czemu nie w wielo??? tak się zastanawiam...
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

1) W taką pogodę dzieć się poci w samych majtkach
    2) pul oddycha lepiej niż ceratka, ale nie ma co liczyć na cud. Im grubszy pul tym lepiej trzyma siki i tym gorzej oddycha. Wełna oddycha lepiej, ale nie sądzę żeby dzieć się nie pocił, w końcu to dodatkowa warstwa grubego ubranka. Z jednorazówkami jest tak że nawet jeśli oddychają jak są suche, to jak już im się zrobi żel w środku - nie oddychają wcale.
    3) każda skóra jest inna, jednym dzieciom nie przeszkadza chemia w pampkach, ale mają czerwoną pupę po nawet małej wilgoci w wielorazówkach, inna (i moja młoda też tak miała), po pampkach są natychmiast odparzone, a w wielo nic im się złego ze skórą nie dzieje.
    4) generalnie dla skóry najlepiej byłoby żeby dziecko chodziło w majtkach, a siuśki lądowały w nocniku.

Alicja w zeszłym roku miała na sobie tylko tetrę na pasku i ten układ latem sprawdzał się świetnie.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Agnen jak to tetrę na pasku ?
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Agnen jak to tetrę na pasku ?
    normalnie: tetra w prostokąt trzymająca się na pasku sumo zrobionym z rajstop.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    no niby tak, ale czemu nie w wielo??? tak się zastanawiam...
    Może dlatego, że polar przepuszcza wilgoć dopiero gdy jest jej dużo (gdyby było inaczej nie sprawdził by się jako otulacz).

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A mnie się wydaje, że jak jest dużo wilgoci, to polar ją przepuszcza.
    Bo otulacze polarowe po kilku sikach, albo jednym duuużym lekko przemakają.
    Zuzanna i Franciszek

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Kacper w wielo się pocił troszkę, ale to nie były upały więc nie wiem jak byłoby teraz. Natomiast mam inne spostrzeżenie. Normalnie używamy Pampers bo dla mnie to najlepsze pieluchy, ale ostatnio koleżanka namówiła mnie na pieluchy Tesco i w nich poci się bardzo a w pampersie nie specjalnie.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Uprawnienia umieszczania postów