-
Chustofanka
Podbijam z naszą recenzją na szybko. Mamy Marsupi Plus Antracite, to jest chyba z lnem, bo jest cieńsze niż normalne. Kupione używane, po jednym dziecku. Zapięcie na rzepy było mocno sfatygowane, ale moja mam przeszyła je nam wszystkie na maszynie, żeby się nie strzępiły, ostatecznie można wymienić. W sumie nic dziwnego, ze rzepy niszczą się w praniu.
Kupiliśmy z duszą na ramieniu rozmiar S w obawie, że barczysty mąż z brzuszkiem (185 cm, XL) nie będzie mógł w nim nosić, a tymczasem było zgoła odwrotnie.
Syn urodził się normalnej budowy, 56 cm, niespełna 3700g i tylko na mężu miał zachowaną prawidłową postawę w nosidle, tzn. nogi w żabkę i okrągłe plecy. Ja nie była w stanie tak dobrze nosidła dociągnąć, były luzy i w efekcie nosiłam tylko w chuście. Także nie wiem, jak szacowane są te rozmiary.
Niewątpliwą zaletą nosidła jest mankiet podtrzymujący główkę śpiącego dziecka, ale w naszym, sfatygowanym modelu, nieco wypruwają się już napy do jego zapięcia.
Przy cięższym (~ 5,5kg) dziecku daje się we znaki brak wypełnienia pasów naramiennych, zaś pas biodrowy - roluje się. Nie zagraża to noszeniu, ale jest niekomfortowe.
Nosidło służyło nam pełnych 6 miesięcy. Wagowo można go używać jeszcze dłużej, ale - z powodu pasów - nie byłoby to już wygodne, a poza tym przestało zapewniać prawidłowe podtrzymanie nóżek.
Właśnie kupiliśmy nosidło z szerszym panelem, a Marsupi czeka na kolejnego malucha, kiedyś
Uprawnienia umieszczania postów