Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: nosidlo czy chusta - pytanie do doswiadczonych

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie nosidlo czy chusta - pytanie do doswiadczonych

Zastanawiam sie nad zakupem nosidla ergonomicznego (mysle o nosidle Manduca) lub chusty wiazanej (Nati albo Babylonia) dla miesiecznego synka. Kupilam na poczatek lniana chuste kolkowa, ale mam wrazenie ze potrzebuje jednak czegos w czym mozna by bylo wygodniej nosic dziecko dluzej, po domu i na spacerach. Widze taka zalete nosidla ze w nosidlo jednak latwiej dziecko zapakowac no i w razie gdybym musiala go nakarmic na spacerze to przy wyciaganiu i wkladaniu z powrotem nie ma zamiatania chodnika tak jak w przypadku chusty wiazanej.
    Bylabym wdzieczna gdyby bardziej doswiadczone uzytkowniczki chust i nosidel zwrocily mi uwage na zalety chusty w porownaniu z nosidlem. No i na wszystko co powinnam wiedziec przed dokonaniem wyboru. W nosidle nie ma duzego wyboru pozycji ulozenia dziecka. Czy dzieci generalnie akceptuja noszenie w nosidlach?

Chusteryczka Awatar olazola
    Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

Jeśli dobrze doczytałam, to dziecko ma 1 mc, jeśli tak, to nosidła odpadają. Pozostaje wybór chusty, a tutaj to temat rzeka, każda sroka swój ogon chwali
    Alicja 12.10.08 : Martyna 01.03.11 : Oleg 28.06.14

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

W opisie Manduki znalazlam informacje ze mozna uzywac od urodzenia/od 3,5 kg. Czy to jednak nie do konca prawda?

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Ja Manduki nie uzywalabym dla tak malutkiego dziecka.. Moze kup chuste, jak dziecko bedzie miala juz 5-6 miesiecy, bedzie stabilnie trzymalo glowke, to wtedy moze pozycz od kogos Manduke, lub inne nosidlo ergonomiczne, zobaczysz czy wam sie spodoba... Wg mnie nic tak dobrze nie otuli takiego maluszka jak pozadnie dociagnieta chusta. Powodzenia! Macie jeszcze duzo czasu, aby nacieszyc sie noszeniem w nosidle... wiem cos o tym, bo moj synek ma juz 27 miesiecy, od urodzenia jest noszony, najpierw w chustach, potem doszly MT, a na samym koncu nosidla.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Sosnowcu

Domyślnie

zamiast Manduca zastanow sie nad Marsupi Plus dla takiego Szkrabika

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Marsupi Plus wyglada super na zdjeciach, ale chyba jest dosc trudno dostepne w Polsce no i wydaje mi sie ze jeszcze nie sprawdzone - nie znalazlam zadnych opinii uzytkownikow. Wolalabym cos bardziej sprawdzonego.
    Skoro Manduca dla malucha nie bedzie najlepsza to pewnie jednak stanie na chuscie wiazanej. Tylko niepokoi mnie to karmienie w czasie spaceru. Jak sobie z tym radzicie, moze jest jakis higieniczny sposob - tak zeby konce chusty nie dotykaly ziemi w czasie odwiazywania i ponownego zawiazywania dziecka?

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

dla mnie chusty mają tę magię, są piękne i zdobią niczym najlepsze ciuchy
    a przede wszystkim są cudownie przytulające, nieocenione przy ząbkowaniu, karmieniu, spacerze, gotowaniu itp
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Uprawnienia umieszczania postów