Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Pierwsza kieszonka, czy aby na pewno ok?

Chustonówka

Domyślnie Pierwsza kieszonka, czy aby na pewno ok?

Oto nasza dzisiejsza kieszonka, całkiem pierwsza; czy na pewno nam dobrze powychodziła? Fałdki na plecuszkach rozprostowałam po tym zdjęciu.
    Jak łapeczki Wojciecha mają być ułożone? Materiał na szyjce jest dociągnięty i główka się trzyma, ale za brzegiem był fragment, którego za chiny nie mogłam dociągnąć... Stąd fałdka.
    Dzieć szczęśliwy, usnął po minucie Turkusik - moja miłość
    Ostatnio edytowane przez Haszczuś ; 17-07-2009 o 21:56

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Jeśli fałdki wyprostowałaś to moim zdaniem jest dobrze. Górę chusty u maluszka możesz wywinąć rąbiąc wałeczek na karku i na przykład tetrę tam wsadzić, będzie miękko
    Rączki malucha do góry, zgięte i przy Twoim ciele, nie wiem czy dobrze tłumaczę Ale może zrozumiesz mój tok myślenia
    Pozdrawiam
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustonówka

Domyślnie

Tak, łapki w geście "poddaję się", oparte o cycuchy
    Już się nie mogę doczekać, kiedy będzie chłodniej!

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dagmara Zobacz posta
    Jeśli fałdki wyprostowałaś to moim zdaniem jest dobrze. Górę chusty u maluszka możesz wywinąć rąbiąc wałeczek na karku i na przykład tetrę tam wsadzić, będzie miękko
    Jesli moge sie wtracic - waleczek z tetry nie jest sposobem na robienie bardziej miekko - to manewr stosowany w specjalnych sytuacjach - przy nadwrazliwosci w obrebie karku, przy problemach z napieciem, wtedy, gdy maluch zasnie, a nie mamy jak dociagnac chusty...W wielu wypadkach nie powinno sie go nawet robic. Najwazniejsze, to dobrze dociagnac chuste - na niedociagniecia waleczek nie pomoze.

Cytat Zamieszczone przez Dagmara Zobacz posta
    Rączki malucha do góry, zgięte i przy Twoim ciele, nie wiem czy dobrze tłumaczę Ale może zrozumiesz mój tok myślenia
    Pozdrawiam
    O tak, tak ! Swietnie to wytlumaczylas - Haszczusiu, zobacz, jak malenstwo samo uklada raczki - zazwyczaj to jest wlasnie tak, jak to opisala Dagmara. Podtrzymaj chusta taka pozycje raczek, jaka maluch zaproponuje i tyle.

Ugnij jeszcze mocniej nozki i juz w ogole bedzie super! jak na pierwsza kieszonke to swietnie dociagnelas! Chapeau bas!
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    Jesli moge sie wtracic - waleczek z tetry nie jest sposobem na robienie bardziej miekko - to manewr stosowany w specjalnych sytuacjach - przy nadwrazliwosci w obrebie karku, przy problemach z napieciem, wtedy, gdy maluch zasnie, a nie mamy jak dociagnac chusty...W wielu wypadkach nie powinno sie go nawet robic. Najwazniejsze, to dobrze dociagnac chuste - na niedociagniecia waleczek nie pomoze.

Nie napisałam, że to sposób na dociągnięcie A miękko dziecku jest i nic mu się nie wrzyna przy najmniej. Wiele osób tak robi. Poza tym, nigdzie nie napisałam, że to konieczność, a możliwość. Wybacz
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Bardzo cenie Twoja opinie, bo madrze piszesz i jasno tlumaczysz - weszlam na pierwszy watek i chcialam uscislic to, co napisalas. Niestety wielu rodzicow przychodzi na warsztaty i robi waleczek zamiast dociagania - bo sie tego nauczylo od kolezanki kolezanki. A nie zgodze sie, ze warto to robic, zeby dziecku bylo miekko. Ta metoda wziela sie z technik stosowanych przez Trageschule - z zaznaczeniem, ze jest to technika do zadan specjalnych. I w De stosuje sie do tego tzw. Moltontuch - jest to niewielkich rozmiarow flanelka, ktora po zwinieciu tworzy efet wypelnienia brzegu tak, jak np. w pouchach Hotslings. Czesto nawet robi sie tak, ze roluje sie tylko fragment tej flanelki, a reszta zwisa na plecki. natomiast zrolowana tetra tworzy "airbaga" wokol szyi, co moze uposledzic ruchomosc glowki, a przez to oddychanie dziecka.

To jest niestety urok internetu, ze nie wszystko da sie jasno wytlumaczyc - przepraszam, jesli poczulas sie urazona
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Nie poczułam się, po prostu chciałam uściślić
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Haszczuś Zobacz posta

Oto nasza dzisiejsza kieszonka, całkiem pierwsza;
    Ślicznie wyglądacie, cudni jesteście!
    Gratuluję.
    Jesteś bardzo zdolną chustomamą.

Chustofanka Awatar stonesik
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

Mnie również się podoba. Nasza pierwsza kieszonka dużo gorzej wyglądała
    Brawo

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

bardzo, ale to bardzo bym sobie zyczyla, zeby moja pierwsza kieszonka tak wygladala (zdjec mojego gniotu do dzis nie moge ogladac... i pomyslec, jaka bylam z niej dumna )
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Uprawnienia umieszczania postów