Odkopuje..
Mam dylemat czy można suszyc na kaloryferze wklady..czytałam gdzieś że chlonnosc tracą? Chodzi mi o takie zwykle typu flip stay dry, wkłady z kieszonek chb itp., takie z mikrofibry np. plus bambusowe. Wersję są różne czy nic im nie będzie i sama już nie wiem, a wilgoć mam okropna i chciałam im na lazienkowej drabince pomóc.
Pula już doczytalam że nie można.
Temat stary więc może jakieś nowe info na ten temat macie![]()
08.2011
04.2014
urticea... Ja tak suszę mikrofibrę i bambus często też. Szczerze mówiąc nie zauważyłam żeby coś się złego działo. A w okresie zimowym suszę mikrofibrę na kaloryferze notorycznie (bambus z resztą jeszcze chętniej). Nawet kilka razy się zdarzyło, że mężowiec powiesił na łazienkowym grzejniku pule i tez nic się nie stało, chociaż oczywiście nie polecamZwykle nasz grzejnik nie jest rozpalony do granic możliwości, ale mocno ciepły bywa na pewno. Spróbuj na tym czego Ci nie szkoda, sama stwierdzisz. Grzyb w łazience ważniejszy niż chłonność mikrofibry
Aha często też rozwieszam pranie na balkonie do 'odparowania' nawet jak jest mrozek. Następnego dnia na przykład przekładam do łazienki i dosycha sobie w łazience, a przy okazji wymrożone
![]()
W sezonie jesienno-zimowym jak mam duzo mokrych pieluch, ktore nie mieszcza sie na suszarce to rozwieszam po wszystkich kaloryferach w mieszkaniuSama suszarka stoi przy glownym kaloryferze rozgrzanym do czerwonosci (nie mozna go ani wylaczyc ani wyregulowac). Pamietam tylko, zeby PULu nie klasc.
B. 2011
S. 2012 [']
M. 2013
B. 2014
Ja suszę pieluchy (nie pulowe) na grzejniku już dla drugiego pieluszkowca, niektóre wciąż te same . Nie zauważyłam aby coś to im szkodziło. Nawet z utęsknieniem na sezon grzewczy czekam, bo tylko wtedy moje ulubione formowanki bambusowe schną przez noc a nie przez 2-3 doby.
Duży - VIII 2009, Mały 29 t.c. - XII 2011
można jeszcze wybierać opcję formowankową taką gdzie można wszystko powypinać, wtedy schnie bardzo szybko albo formowankę z kieszonką, ja na kaloryfer kładłam wszyytko z bawełny bambusa i szczególnie mikrofibrę, bo ta w wilgotny dzień bez szans na szybkie wyschnięcie
Z moich doświadczeń wynika, że suszenie formowanek czy tez wkładek na kaloryferze powoduje ich twardnienie.
Ważne potem, zeby przy zdejmowaaniu już wysuszonych przejechać je o rant stołu
Wtedy są bardziej miękkie i jakoś tak chętniej chłoną![]()
P. 2007, D. 2010
Ja tez na kaloryfer wszystkie wkłady wrzucam. Twardnieją, ale jak się pomiędli, to miękną![]()
Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015
Moja radosna twórczość:
http://worzpomyslami.blogspot.com/
http://www.morgankitchen.blogspot.com/
no i chwała, byłam przerażona, że wywieszeniem wszystkich wkładów na kaloryferze, bez pytania wszechwiedzącego forum () , spaliłam na panewce z wielorazowym. na szczęście, uf, nie. ale fakt, twarde są strasznie.